Boris Kovačević: Namera prisvajanja Čaurnice od strane gradonačelnika Nikole Dašića je nacionalna sramota

Politika

Saopštenje Borisa Kovačevića, bivšeg pomoćnika gradonačelnika Kragujevca i koordinatora Radnih timova za revitalizaciju VTZ-a i Kneževog arsenala povodom predloga odluke za pokretanjem privatno javnog partnerstva za rekonstrukciju zgrade „Stara Čaurnica“ prenosimo u celosti.

„Stavljanje na dnevni red sednice skupštine grada odluku o rekonstrukciji zgrade “Stare Čaurnice“ u kojoj bi se otvorila pivnica, je ništa drugo nego besraman pokušaj sada već bivšeg gradonačelnika da nakon odlaska sa funkcije, krijući se iza leđa velikog kragujevačkog privrednika prisvoji na 25 godina Čaurnicu, objekat koji je kulturno dobro od izuzetnog značaja, srce zaštićene prostorno kulturno istorijske celine Vojno-tehničkog Zavoda.

Sramotna je sama pomisao da neko može uzurpira kulturno nacionalno blago što Čaurnica svakako jeste a još veća sramota obeležiće svakog odbornika koji za to podigne ruku ali i sve nas koji ovde živimo i koji smo svedoci ovog događaja a ništa ne uradimo.

Početak realizacije ovog plana počeo je pre godinu i po dana, prekidom komunikacije sa svim relevantnim strukovnim i nadležnim republičkim institucijama koje su bile uključene u projakat obnove VTZ-a,kao i sa Radnom grupom Kragujevca, kako bi se iza zatvorenih vrata, kršeći sve zakonske procedure, osmislio način za stavljanje ovog objekta izuzetne kulturne i istorijske vrednosti u službu ostvarivavanja interesa pojedinaca.

Vojno tehnički Zavod je jedistvena prostorno kulturno istorijska celina pod zaštitom i kao takav bio je i predmet medjunarodnog konkursa koji je dao savremena resđenja za ceo kompleks, koja su takodje zgažena i odbačena ovom samovoljom sada već bivšeg gradonačelnika.

Odbranom Čaurnice brani se prostor Kneževog arsenala i budućnost Kragujevca

Knežev arsenal je najveći potencijal grada Kragujevca koji se mora planski uređivati i revitalizovati uz poštovanje misljenja struke i sagledavanje svih pozitivnih medjunarodnih iskustava i koji u potpunosti može preporoditi naš grad, afirmisati ga u evropskim okvirima i privlačiti ogroman broj posetilaca na dnevnom nivou. Svako rasparčavanje ove autenticne prostorne celine stavice budućnost našeg grada u službu interesa pojedinaca.

Pozivamo sve Kragujevčane da ne dozvolimo da nam se krade budućnost pred očima!“

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.