Borivoje Radić: Nemarnošću smo izgubili još jedan vredan spomenik kulture

Društvo Komentar Kultura

U požaru koji je danas oko 17 sati izbio u ulici Svetozara Markovića u Kragujevcu, oštećena je stara kuća koja je pod zaštitom države. Direktor kragujevačkog Zavoda za zaštitu spomenika kulture, Marko Grković, za portal Nova.rs je rekao da je to jedna od najstarijih kuća u Kragujevcu i da potiče s početka 19. veka iz perioda vladavime kneza Miloša. Kao takva, navodi Grković,  kuća je proglašena za kulturno dobro koje je pod zaštitom države. 

U izjavi za Glas Šumadije, koju integralno prenosimo, etnolog Borivoje Radić kaže da smo „nemarnošću izgubili još jedan vredan spomenik kulture 19. veka“:

 • Kuća dr Ilije Kolovića, značajne ličnosti u javnom životu Srbije tog vremena, pod zaštitom je države već više od pola veka. Sagrađena je sredinom XIX veka. Tipična je građevina srpske čaršije devetnaestog veka. Već godinama u njoj se ne boravi, zapuštena je, prepuštena zubu vremena i postepeno je gubila vredne arhitektonske detalje koje je imala- profilisane, ornamentisane stubove na tremu, posebno obrađena ulazna vrata, tavanice…
  I pored toga postojala je nada da će doći povoljnije vreme i da će ovaj vredan spomenik kulture biti restauriran i vraćen u prvobitno stanje. Danas je, na žalost, nestala u požaru. Tako smo nemarnošću izgubili jos jedan vredan spomenik kulture iz XIX veka.
 • Na prste jedne ruke mozemo izbrojiti objekte ove vrste koji su u našem gradu sačuvani i kad to imamo u vidu onda je jasno i kakav je to gubitak.

Tagovi:

5 thoughts on “Borivoje Radić: Nemarnošću smo izgubili još jedan vredan spomenik kulture

 1. To i liči na Srbe i na naše političare. U Nemačkoj su stare kuće turistička atrakcija i održavaju se.

 2. Zašto niste postavili pitanje direktoru Zavoda, da li je grad od Zavoda naručio projekat za obnovu kuće Kolović ili ih Zavod štiti samo na papiru. Ako samo vode evidenciju, onda ih treba ukinuti i napraviti odeljenje u opštini za evidenciju. Zavod je mogao da uradi projekat za obnovu, a Bjeletić harmonikaš je morao prvo da umesto investiranja u kuću Djure Jakšića uloži u pravi spomenik kulture jer je to obaveza grada. Ako je objekat u privatnoj svojini, gradjevinska inspekcija je morala da upozori pa kazni vlasnika za neodržavanje objekta i ugrožavanje bezbednosti gradjana. Ovako su uložili milione u onaj ambar i sramotu od zgrade koju su podigli na mestu Djurine a Kuća Kolovića koja je stvarno pod zaštitom je ostavljena da se raspada i zapali. Turisti i gradjani godinama gledaju naše BOGATO nasledje koje je ruina i niko ništa ne preduzima. U Evropi za takav nemar lokalni Većnik za kulturu bi odmah dao ostavku ili bi ga gradonačelnik smenio što tako postupa sa nasledjem ili bi smenio Načelnika inspekcije što se vlasnici ne upozoravaju da obnove objekat. A kod nas NIKO NIJE ODGOVORAN čak i kada je u pitanju objekat koji ugrožava decu kao ovaj pored škole Radoje Domanović ! Gradonačelniče reagujte i napravite RED ILI JE KRIVA INSPEKCIJA KOJA NIJE UPOZORILA VLASNIKA ILI JE KRIV BJELETIĆ ŠTO NIJE ODVOJIO NOVAC ZA OBNOVU OVE KUĆE a neće biti da NIKO NIJE KRIV JER JE ŠTETA NAPRAVLJENA !

 3. Gosn Radic je mogao da zastiti celu ulicu Svetozara Markovica dok je bio na funkcijama, ali nije. Sad pametuje i posipa se pepelom od srusenih ostataka stare kragujevacke carsije.

  1. Kako ti lupetaš. Pa kada je to bilo!? Kragujevac je od tada četiri gradonačelnika promenio. Bora Radić jeste veličina a ovakvi komentari su biseri budalaštine.

 4. U svetu kad hoćeš nešto na „atraktivnoj“ lokaciji da gradiš,podmetneš požar….
  Vreme će pokazati dal sam bio u pravu ili ne.Videćemo šta će biti ili „nići“posle ovog požara???

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.