Branko Petronijević: Tužbama za povraćaj novca od ‘Stambenog’ profitiraju samo advokati

Grad Video

Gradski pravobranilac Branko Petronijeviće je rekao da „ne vidi svrhu“ toga što jedan broj gradjana podnosi tužbe za povraćaj naknade matične evidencije, koja je naplaćivana neosnovano od 2014. godine, ako je Javno stambeno preduzeće „Kragujevac“ dobrovoljno pristalo da vrati taj novac.

Naknada matične evidencije je naplaćivana na ime troškova štampanja i slanja računa za objedinjenu naplatu (SON), koju su obveznici plaćali po 49 dinara mesečno.

  • Nova gradska vlast koja je stupila na dužnost krajem avgusta je pristala da problem reši u skladu sa tužbama koje su podnosili advokati u poslednje tri godine, rekao je Petronijević u razgovoru sa portal Glas Šumadije.

On je dodao da se za tri godine obveznicima duguje oko milion evra, ali ako bi svi gradjani tužili preduzeće troškovi bi za grad bili uvećani za šest puta.

„Stambeno“ svakom obvezniku duguje po 1.764 dinara, a do sada je, kako navodi, zaključeno 6.500 sporazuma za povraćaj novca, od oko 65.000 obveznika (računa za SON-sistem objedinjene naplate).

Petronijević je potvrdio da građani imaju pravo da podnose tužbe, ali da u lokalnoj upravi ne vide koja je svrha toga. On je rekao da se time troškovi uvećavaju i da taj novac ne ide gradjanima „nego u džepove pojedinih advokata“ koji će se „preko noći obogatiti“.

Objasnio je da samo sastavljanje tužbe košta 6.000 dinara, a troškove uvećava i sudski postupak.

  • Mi priznajemo te tužbene zahteve, ali smo sada došli u situaciju da su ih izmenili samo da bi povećali troškove. U novim tužbama koje podnose praktično su zatražili da se odluka Gradskog veća iz 2014. godine oglasi ništavom, iako Osnovni sud nije nadležan da se o tome izjasni nego Ustavni sud Srbije, rekao je Petronijević.

Kazao je da to praktično dovodi pravobranilaštvo u situaciju da ne može da prizna tužbeni zahtev, nego mora da izadje na ročište i napravi još jedan trošak od 7.500 dinara.

  • Računica je jasna, gradjani će svakako kada dodju u Stambeno i zaključe sporazum dobiti 1.764 dinara, dok će advokati tužbama da profitiraju u najmanju ruku nekih 13.500 dinara, ocenjuje Petronijević.

On je rekao da uz odluku Gradskog veća od 2014. godine JSP „Kragujevac“ naplaćuje troškove naknade matične evidencije gradjanima, kako bi se pokrili troškovi 57 radnika koje je preuzelo iz JKP „Niskogradnja“.

U javnosti se, inače,otvorila priča o tome ko je kriv za „pljačkanje“ gradjana, da li gradonačelnik Veroljub Stevanović za vreme čijeg mandata je odluka doneta ili Radomir Nikolić koji je nije izmenio.

Tagovi:

9 thoughts on “Branko Petronijević: Tužbama za povraćaj novca od ‘Stambenog’ profitiraju samo advokati

  1. Pa zašto ste donosili nezakonitu i neustavnu odredbu? Pa vam sad advokati krivi. Dok ste mogli lešinarili ste, sada platite!!

  2. Ovo polako vodi ka potrebi da se javni tuzilac zaintresuje za slucaj oko naknade i stete ne od 2 miliona vec 2.5 milona evra koji opet gradska vlast umesto da trazi da nadomeste odgovorni nadomesta preko ledja gradjana.
    Nadam se da je doticni g-din pogledao kasnije danas sta je izjavio u kameru.

  3. Meni je interesantna energija kojom se pravobranilac obrušio na pojedine advokate. Zašto sa istim žarom nije kritikovao JSP koje nije izdalo nikakvo saopštenje kako će vratiti novac naslednicima preminulih vlasnika stanova , jer su vešto izbegli da oteto prebace na konto pretplate , građanima koji tako žele.I postavlja se pitanje da li pravnik, pravobranilac zna da građanin nema zakonsku obavezu da ima račun u banci.

  4. Može li se ući u trag, KOME je pala na pamet ta ideja o naplati matične evidencije? Naravno da može…

  5. kada se vama duguje naplacujte sa kamatom a sada yelite da vratite samo glavnicu,sramota!!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.