Brnabić priznala: Centar izvrsnosti kao Skadar na Bojani (VIDEO)

Grad Izbori 2023 Politika

Premijerka Srbije Ana Brnabić obišla je danas radove na Centru izvrsnosti u Kragujevcu.

Izgradnja tog centra počela je 2015. godine, a prvobitno je planirano je da radovi budu završeni do kraja 2017. godine.

Međutim zbog stečaja izvođača, radovi su prekinuti, a gradilište je zatvoreno. Radovi su nastavljeni u septembru 2022. godine, kada je najavljeno da će izgradnja te jedinstvene naučno istraživačke ustanove, biti završeni u roku od godinu dana.

Brnabić je objasnila da je svima u Vladi, u Kragujevcu i na Univerzitetu bila velika frustracija što je taj projekat postao Skadar na Bojani.

Centar izvrsnosti je jedan od projekata koji predugo traje. Bilo je mnogo problema u njegovoj izgradnji. On se u celosti finansira iz budžeta Srbije, preko kredita Evropske investicione banke što ga je dodatno usporavalo. A ovde je posebno problematično bilo što je firma koja ga je gradila otišla u bankrot, pa smo morali da raskidamo ugovor i raspisujemo novi tender, kazala je Brnabić i dodala da i pored toga „nikada nismo odustali od njegove izgradnje“.

Ona je rekla da se sada već nazire završetak te investicije vredne 18 miliona evra  i da očekuje da se u aprilu ili maju naredne godine u njega usele ljudi i počnu da rade.

U tom centru će privremeno biti smešten i Naučno tehnološki park (NTP) pa će Kragujevac postati peti grad u Srbiji koji ima takav naučni park, rekla je Brnabić i dodala da je za Kragujevac planiran mnogo veći NTP.

Mi već u prvom kvartalu  naredne godine krećemo u izgradnju Inovacionog distrihta za koji su već planirana sredstva u budžetu za 2024. godinu. Istovremeno razgovaramo sa MIND grupom da i u okviru nje formiramo još jedan naučno tehnološki park, najavila je Brnabić.

Ona je najavila da će se Naučno tehnološki park u okvir MIND grupe baviti nano tehnologijama i savremenim materijalima i mašinstvom.  

Brnabić je prisustvovala i prezentaciji novih studijskih programa i naučnih projekata u Rektoratu Univerziteta u Kragujevcu, a posetu tom gradu završila je konferencijom za novinare u sedištu gradskog odbora Srpske napredne stranke.

Brnabić je najavila da će u decembru prosečna iznositi između 830 i 840 evra.

Od prvog januara naredne godine minimalac u Srbiji će biri 402 evra što je znatno više od prosečne plate u Srbiji od pre 10 ili 11 godina. Toliko smo Srbiju promenili zajedno, rekla je Brnabić.

Ona je pitanje Glasa Šumadije upućeno njoj, da li će do kraja godine biti završena Gradska tržnica, kako je obećao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, prepustila predsedniku privremenog organa Nikoli Dašiću.

Dašić je odgovorio da i pored dobre volje to nije bilo moguće, ali da je važno što će početkom decembra rekonstruisana pijaca proraditi, a da će ceo objekat biti završen u prvom tromesečju naredne godine.

Foto: Beta

Tagovi:

3 thoughts on “Brnabić priznala: Centar izvrsnosti kao Skadar na Bojani (VIDEO)

  1. Ona bila,kampanja se radi a narod placa..blokiran grad,policija,teoskovi..sve da ona,a ne verujem da zna i gde je bila,KAO nesto radi..smehoteka

  2. Kakav cirkus. Premijerka u ostavci (koju nije podnela ) žvaće pre govora i trlja ruke od hrane ! Dašić kad ga pitaju za Tržnicu počinje da drma govornicu ko kavez, i nemušto odgovara da će da je završi kako treba sa sve bunkerima koji nisu srušeni ! Rektor prima čestitke od Dašića (kakva parodija) dok Brnabićka hvali Univerzitet tokom svog govora, kao da je Univerzitet jedan čovek, a ne profesori koji su omoogućili rejting ! Kragujevac palanka sa rupama na putevima, bez Tržnice, bez deponije, bez obilaznice koja nije ni započeta kao ni obnova Kliničkog Centra , sa kancerogenim brdom pepela u Energetici …daleko od uspeha o kojima priča premijerka u ostavci nedostojna svoje funkcije !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.