Buduća gradnja na jezeru Bubanj biće definisana novim planskim dokumentom

Grad
Nankon što je nedavno nezvanično moglo da se sazna da nije prošao urbanistički projekat za jezero Bubanj, odnosno za parcelu na kojoj je firma Just naturale planirala da gradi stambeno poslovni kompleks, pitanjem za objašnjenje novonastale situacije obratili smo se glavnom gradskom urbanisti Ivanu Raduloviću.
Odgovor prenosimo u celosti:

Komisija za planove na sednici održanoj 2.aprila 2021., izvršila je stručnu kontrolu URBANISTIČKOG PROJEKTA ZA URBANISTIČKO ARHITEKTONSKU RAZRADU LOKACIJE ZA IZGRADNJU POSLOVNOG OBJEKTA NA KP. BR. 10825/21 KO KRAGUJEVAC 4, i dala predlog o ODBIJANJU ovog urbanističkog projekta, s obzirom da je utvrđena neusklađenost Urbanističkog projekta sa važećim planskim dokumentom i Zakonom o planiranju i izgradnji.

Mogućnost buduće gradnje na ovoj lokaciji biće definisana kroz novi planski dokument, s obzirom da je 26. marta 2021. godine, Skupština grada Kragujevca donela Odluku o izradi Plana detaljne regulacije „Park jezero Bubanj“, zajedno sa Odlukom o pristupanju izradi strateške procene uticaja ovog Plana na životnu sredinu (što obuhvata čitav kompleks gradskog parka „jezero Bubanj“ u površini od oko 13 ha). Istovremeno, doneta je i Inicijativa za proglašenje zaštićenog područja gradskog parka „Jezero Bubanj“.

U ovom trenutku, još uvek nisu poznata planska rešenja novog Plana detaljne regulacije, čija je izrada najavljena donetom Odlukom, pa time i da li će i na koji način biti omogućena izgradnja na razmatranoj lokaciji. Ipak, siguran sam da je ispravnije ovaj prostor posmatrati kao jedinstvenu urbanističku i ekosistemsku celinu, uz vrlo pažljivo i studijski podržano formiranje planskih uslova i pravila, što ovaj prostor zbog svoje urbanističke i ekološke delikatnosti svakako zaslužuje. Osnovna (ne znam da li i jedina) intervencija na ovom prostoru, morala bi da bude usmerena na sanaciju, revitalizaciju, zaštitu i unapređenje ekosistema „jezera Bubanj“, kao preduslov za dalje održivo uređenje i korišćenje ovog prostora. S tim u vezi, nadajmo se da će novi ciklus planiranja ovog prostora (koji mu očigledno predstoji), iznedriti plansko rešenje koje je ekološki održivo, ali i socijalno prihvatljivo.

Tagovi:

1 thoughts on “Buduća gradnja na jezeru Bubanj biće definisana novim planskim dokumentom

  1. E moji SNS-ovci i na ovome se Dobiju zahvalite… ne trebaju vama pametni i stručni ne uklapaju vam se šemu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.