ČOBANIN IZ BOŠNJANA I DALJE NAJVEĆA ŽRTVA OBRAČUNA NAPREDNJAČKIH KLANOVA U ŠUMADIJI?

Doba korone Politika

Pojedini beogradski mediji upravo su objavili da je gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić nedavno naredio iskopavanje  groba u selu Bošnjane, kod Rače (Kragujevačke), i ekshumaciju posmrtnih ostataka štićenika kragujevačkog Zavoda za zbrinjava nje odraslih “Male pčelice”, P.P. koji je, 13. aprila, u vreme vanrednog stanja i na vrhuncu epidemije COVID 19, preminuo u Zavodu. Kako se navodi,  da bi “smestio” svom političkom protivniku, dr Vladici Stanojeviću, direktoru Zavoda “Male pčelice.

Vladica  Stanojević je, inače, i istaknutiji šumadijski aktivista Srpske napredne stranke, koji je odavno najavio gradonačelničku kandidaturu, te uveliko priprema svoju izbornu listu (trebalo bi da je preda u četvrtak)  za predstojeće izbore u šumadijskoj prestonici, koja će, kako se očekuje, da bude ozbiljna konkurencija onoj oficijelnoj naprednjačkoj listi, koju u Kragujevcu predvodi kum Nikolića juniora – Nikola Dašić, zvani Luftika.…Grob u selu Bošnjanu “prekopan”  je 17. aprila (na Veliki petak),  i to, kako navode mediji koji pišu o tom slučaju, bez znanja  porodice pokojnika, a potonja obdukcija posmrtnih ostataka  pokazala je da počivši štićenik Zavoda “Male pčelice” nije umro od zaraze virusom korona!

Da li je prekopavanje groba, na Veliki petak, u selu  Bošnjanje naredio lično  Radomor Nikolić, kako to tvrdi beogradska štampa, pouzdano se, naravno, ne zna. Ono što se, međutim, zna jeste da je upućeni deo šumadijske javnosti ovaj slučaj, odmah nakon što se doznalo za taj njega, ekshumaciju na groblju u u Bošnjanima, poprilično osnovano, reklo bi se, doveo u direktnu vezu sa obračunom zakrvljenih naprednjačkih klanova u Kragujevcu, pri čemu je, najveća žrtva tog slučaja, barem za sada, postao čobanin Milorad Duković (42) iz Bošnjana koji se 17. aprila posle podne, ovce čuvajući, zatekao u blizini seoskog groblja, gde je uhapšen i odmah potom osuđen na novčanu globu.

  • Uhapšen sam na Veliki petak, kada sam i osuđen na 50.000 dinara,  jer sam uhvaćen kako čuvam ovce u blizini groblja u Bošnjanima, u vreme policijskog časa, a već trećeg dana Uskrsa sam završio u Urgengtnom centru Kliničkog centra u Kragujevcu. Srčani sam bolesnik, u januaru ove godine po treći put sam u Kliničkom centru Srbije opeisao srce i ugrađen mi je pesmejker. U kragujevačkom Urgentnom centru su bili korektni i posle primljene terapije vratio sam se u Bošnjane, ali i dalje imam zdravstvene probleme, pošto su mi se hronične tegobe  dodatno pogoršale posle hapšenja, sudskog kažnjavanja i medijske halabuke koja se oko svega toga digla, pa mi je lekar upravo  savetovao da se povučem i da nastavim da živim svoj život u miru, što i nameravam da činim
  • Ovo je poslednja izjava koju dajem bilo kojem mediju o svemu što mi se nedavno desilo, rekao nam je Milorad Duković  koji je, inače i uzgred, učesnik čuvene bitke na Košarama.

 Policija je, reagujući na medijske napise da je čobanin iz Bošnjana “uhapšen dok je čuvao ovce”,  podsetimo. saopštila da Duković nije proiveden zbog toga, već da je slobode lišen zato što je u vreme policijskog časa kršio meru o zabrani i ograničenom kretanju u vreme pllicijskog časa, uvedenog zbog epidemije COVI D 19,  zbog čega je potom i kažnjen u kragujevačkom Prekršajnom sudu sa 50.000 dinara.  Policija je u svom saopštenju  ustvrdila i da čobanin iz Bošnjana  “nije uhapšen dok je čuvao ovce”, već da je u blizini seoskog groblja u Bošnjanima  mobilnim telefonom fotografisao ekshumaciju posmrtnih ostataka jednog  žitelja tog sela, koji je prethodno preminuo u kragujevačkom Zavodu za zbrinjvanje odraslih “Male Pčelice”. 

Što bi mogla da bude i suština ove priče, u kojoj je čobanin Duković, kako i sam  veruje, “ispao koleteralna šteta” obračuna naprednjačkih klanova u kojoj su, javna je tajna, glavni akteri gradonačelnik šumadijske prestonice  Radomir Nikolić, narodni poslanik  SNS-a i savetnik u Elektroprivredi Srbije Goran Kovačević, te Nikolićev kum, prvi na listi SNS-a u Kragujevcu i savetnik u Narodnoj banci Srbije (sve troje zajedno) Nikola Dašić, zvani Luftika,  kao i v.d. direktora kragujevačkog Kliničkog centra dr Predrag Sazdanović, s jedne, i direktor  Zavoda za zbrinjavanje odraslih “ Male Pčelice” dr Vladica Stanojević i njegova ekipa, s druge strane.

Obračun zavađenih klanova SNS-a u Kragujevcu, u kojem je javno izneta gomila, neretko argumentovanih i dokazaima potkrepljenih optužbi na račun one druge strane, traje već mesecima, i nije nije uspeo da ga primiri ni predsednik Izvršnog odbora SNS-a i kum Aleksandra Vučića Darko Glišić. Ako je suditi prema predizbornoj listi kragujevačkih narpednjaka za predstojeće lokalne i republičke izbore, u  rečenom obračunu  pobedio je klan Nikolića, Kovačevića, Dašića i Sazdanovića, dok je gubitnik, kako se barem do skora činilo, bio dr Vladica Stanojević zvani “Bumbar”, kojem će, prema tvrdnji onih iz pobedničkog klana, želja da bude gradonačelnik Kragujevca da ostane “samo sanak pusti”. Tim pre što na naprednjačkoj listi za predstojeće lokalne i republičke izbore dr Stanojević  nije ni na klupi za rezerve.

Pošto dr Stanojević ne deli mišljenje svojih partijskih arhineprijatelja, to nije sedeo skršenih ruku, već je, u međuvremenu, krenuo sa formiranjem  izborne listu čiji je nosilac, i na kojoj su, prema njegovim rečima, pored uglednijih Kragujevčana, i svi nezadovoljni aktivisti Srpske napredne stranke u Kragujevcu, kojih, kako tvrdi, nije malo. Kako je dr Stanojević poznatiji i viđenijji pripadnik ne tako homogene, ali ipak prisutne zajednice Srba sa Kosova koji su se minulih decenija doseljavali u Šumadiju i Kragujevac, i kojih, prema slobodnoj proceni, ima više desetina hiljada, to je i laicima jasno da će još jedna naprednjačka lista ozbiljnije da ugrozi  poziciju one formalne, predvođene Luftikom, Kovačevićem i Sazdanovićem, dok je nepopularni Nikolić junior sklonjen ili se sam sklonio dok ne prođu izbori, najverovatnije…

  • Želimo da obavestimo javnost da je 15. aprila u 22 sata i 15 minuta  u Zavod došla medicinska ekipa koju je poslao Krizni štab, kojem je na čelu Radomir Nikolić. Došli su u vreme kad se, u 22 sata, gase svetla po sobama u svim paviljonima, i kada naši korisnici već spavaju, navodi se u pismu koje je grupa zaposlenih u Zavodu Male Pčelice dostavila portalu Glas Šumadije. Istaknuto je, pritom, da su lekari došli “u pratnji policije, što je uznemirilo oko 900 korisnika te ustanove. U gradskom Kriznom štabu nisu, međutim, imali informacije “da li je i ko uzimao uzorke briseva korisnika Zavoda Male Pčelice, a docnije se doznalo da je 15. aprila, u noćnoj poseti toj ustanovi bila medicinska ekipa kragujevačkog Kliničkog centra, kojem uzorkovanje  pacijenata na COVID 19, barem koliko je javnosti poznato, nije “u opisu posla”, već se tom delatnošću i u Šumadiji bave Institut za javno zdravlje u Kragujevcu i Dom zdravlja. Kako god, od 17 uzetih uzoraka u Zavodu, nijedan, kako se ispostavilo, nije bio pozitivan na COVID 19.

U međuvremenu, preminuo je jedan korisnik Zavoda, rodom iz sela Bošnjana, koji je potom  sahranjen na groblju u rodnom selu. Meštani Bošnjana  17. aprila obavestili su pojedine medije da su primetili prisustvo policije u blizini seoskog groblja, kao i da je jedno vreme put ka tom groblju bio blokiran. Onima koji stanuju u blizini groblja, kako su rekli, nije bilo dozvoljeno da izađu iz kuća. Zbog toga su, preneli su obavešteni mediji,  bili uznemireni, a naročito kada je primećeno da je jedna sveža humka na groblju „prekopavana“.

Da li je čobanin Milorad Duković koji se, “ovce čuvajući i čobanske pesme pevajući…”, 17. aprila, na Veliki petak, u vreme policijskog časa i pomenute ekshumacije našao u blizini seoskog groblja u Bošnjanima, bio, kako i sam pretpostavlja i kako veruje deo upućenije šumadijske javnosti, kolateralna šteta obračuna naprednjačkih klanova u Kragujevcu, te planova grupe oko Nikolića, Kovačevića, Dašića i Sazdanovića da diskvalifikuju direktora Zavoda “Male Pčelice” i nosioca još jedne naprednjačke liste u Kragujevcu, Vladicu  Stanojevića, ili je tek uzgredna žrtva bahate vlasti, gotovo da je svejedno.                                                                           

Piše: Zoran Radovanović
Tagovi:

1 thoughts on “ČOBANIN IZ BOŠNJANA I DALJE NAJVEĆA ŽRTVA OBRAČUNA NAPREDNJAČKIH KLANOVA U ŠUMADIJI?

  1. Još jedan u nizu skuvanih tekstova u kulinarskoj izvedbi najpoznatijeg bumbara u šumadijskoj košnici. Uzvrdao se bumbar jer su ga iz vrhovne beogradske košnice pčele radilice obavestile da mu matica jasno poručuje da se smiri i da više košnicu ne drma.
    Jasno mu je preneto da ako se kandiduje da ce i on i svi sa liste koji su clanovi SNS-a biti istog trenutka isključeni iz stranke, a oni koji su zaposleni u državnim preduzećima da će avanzovati momentalni otkaz. Zato on muti sada vodu, diže glas da ga napadaju, kako bi se kao velikomučenih zbog svih žrtvovao i povukao u svoju malu košnicu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.