ČOBANIN IZ BOŠNJANA: KOLATERALNA ŠTETA OBRAČUNA NAPREDNJAČKIH KLANOVA, I(LI) ŽRTVA BAHATE VLASTI?

Društvo Istraživanje
 • Uhapšen sam na Veliki petak, kada sam i osuđen na 50.000 dinara,  jer sam uhvaćen kako čuvam ovce u blizini groblja u Bošnjanima, u vreme policijskog časa, a već trećeg dana Uskrsa sam završio u Urgengtnom centru Kliničkog centra u Kragujevcu. Srčani sam bolesnik, u januaru ove godine po treći put sam u Kliničkom centru Srbije opeisao srce i ugrađen mi je pesmejker. U kragujevačkom Urgentnom centru su bili korektni i posle primljene terapije vratio sam se u Bošnjane, ali i dalje imam zdravstvene probleme, pošto su mi se hronične tegobe  dodatno pogopršale posle hapšenja, sudskog kažnjavanja i medijske halabuke koja se oko svega toga digla, pa mi je lekar upravo  savetovao da se povučem i da nastavim da živim svoj život u miru, što i nameravam da činim
 • Ovo je poslednja izjava koju dajem bilo kojem mediju o svemu što mi se nedavno desilo, rekao  nam je čobanin iz sela Bošnjane, kod Rače, Milorad Duković (42), koji je uoči minulog Uskrsa, preciznije 17. aprila  (na Veliki petak), kasno posle podne, oko 18 sati, u blizini seoskog groblja, uhapšen dok je čuvao ovce u vreme policijskog časa.

Policija je, reagujući na medijske napise da je čobanin iz Bošnjana “uhapšen dok je čuvao ovce”,  podsetimo. saopštila da Duković nije proiveden zbog toga, već da je slobode lišen zato što je u vreme policijskog časa kršio meru o zabrani i ograničenom kretanju u vreme pllicijskog časa, uvedenog zbog epidemije COVI D 19,  zbog čega je potom i kažnjen u kragujevačkom Prekršajnom sudu sa 50.000 dinara.  Policija je u svom saopštenju  ustvrdila i da čobanin iz Bošnjana  “nije uhapšen dok je čuvao ovce”, već da je u blizini seoskog gr oblja u Bošnjanima  mobilnim telefonom fotografisao ekshumaciju posmrtnih ostataka jednog starijeg žitelja tog sela, koji je prethodno preminuo u kragujevačkom Zavodu za zbrinjvanje odraslih “Male Pčelice”, što bi mogla da bude i suština ove priče, u kojoj je čobanin Duković, kako i sam  veruje, “ispao koleteralna šteta”.

Duković, naime, priznaje  da je čuo “neku buku” na seoskom groblju u čijoj blizini je čuvao ovce, te da je iz šumarka fotografisao grupu civila koja je tu nešto radila, a da je policajce  ugledao docnije, nakon što ga je jedan od njih  pitao  “šta ti  tu špijuniraš”. Navode policije da nije uhapšen dok je čuvao ovce, demantuje tvrdnjom da mu je upravo jedan od policajaca pomagao da ovce koje su izašle na put vrati u bagremovu šumu.

 • Digao sam glas zbog toga što smatram da sam uhapšen i kažnjen na pravdi Boga. Oni koji odlučuju dozvoljavaju ljudima u gradu da šetaju kućne ljubimce u odredjeno vreme, i ja nemam ništa protiv toga. Napr otiv, ali je nevolja što što su nama stočarima oduzeli pravo da čuvamo stoku,  koja  na ispašu ide po ladovini, ujutro i pred mrak. I policiji i sudu  pokušavao sam da objasnim da nemam dovoljno sena, i da sam ovce, koje ne znaju za policijski čas, isterao na ispašu na jednu livadu kraj mog imanja kasno posle podne, kako to činim godinama i decenijama unazad, pojašnjava Duković.

Ističe, pritom, da je molio policajce kad su ga hapsili da mu dozvole da zatvori ovce, ili da pozove nekoga da ih  zatvori. Nisu mu dozvolili, i da nije bilo jednog komšije koji je video da je njegovo napušteno stado odlutalo u detelinu, ovde bi se, tvrdi, od mlade dateline ponaduvale i pocrkale. Jedno jagnje je, ipak, morao da zakolje, ali je, intevencijom komšije, spašeno 50 – tak ovaca i nekoliko jaganjaca.

Ali, čitava ova drama koja je privukla pažnju najšire domaće javnosti, ima, reklo bi se, političku pozadinu, uzrokovanu, kako je načuo i sam  Duković, već čuvenim obračunom zakrvljenih naprednjačkh klanova u Kragujevcu oko vlasti, moći, para, u kojem su, kako se odavno i glasno špekuliše, glavni akteri gradonačelnik šumadijske prestonice  Radomir Nikolić, narodni poslanik  SNS-a i savetnik u Elektroprivredi Srbije Goran Kovačević, te Nikolićev kum, prvi na listi SNS-a u Kragujevcu i savetnik u Narodnoj banci Srbije (sve troje zajedno) Nikola Dašić, zvani Luftika,  kao i v.d. direktora kragujevačkog Kliničkog centra dr Predrag Sazdanović, s jedne, i direktor  Zavoda za zbrinjavanje odraslih “ Male Pčelice” dr Vladica Stanojević i njegova ekipa, s druge strane.

Obračun zavađenih klanova SNS-a u Kragujevcu, u kojem je javno izneta gomila, neretko argumentovanih i dokazaima potkrepljenih optužbi na račun one druge strane, traje već mesecima, i nije nije uspeo da ga primiri ni predsednik Izvršnog odbora  SNS-a i kum Aleksandra Vučića  Darko Glišić. Ako je suditi prema predizbornoj listi kragujevačkih narpednjaka za predstojeće lokalne i republičke izbore, u  rečenom obračunu  pobedio je klan Nikolića, Kovačevića i  Dašića, zvanog “Luftika” i  Sazdanovića, dok je gubitnik, kako se barem do skora činilo, bio dr Vladica  Stanojevič zvani “Bumbar”, kojem će, prema tvrdnji onih iz pobedničkog klana,  želja da bude gradonačelnik Kragujevca da ostane “samo sanak pusti”. Tim pre što na naprednjačkoj listi za predstojeće lokalne i republičke izbore dr Stanojević  nije ni na klupi za rezerve.

 Pošto dr Stanojević ne deli mišljenje svojih partijskih arhineprijatelja, to nije sedeo skršenih ruku, već je, u međuvremenu, sačinio izbornu listu čiji je nosilac, i na kojoj su, prema njegovim rečima, pored uglednijih Kragujevčana, i svi nezadovoljni aktivisti Srpske napredne stranke u Kragujevcu, kojih, kako tvrdi, nije malo. Kako je dr Stanojević poznatiji i viđenijji pripadnik ne tako homogene, ali ipak prisutne zajednice Srba sa Kosova koji su se minulih decenija doseljavali u Šumadiju i Kragujevac, i kojih, prema slobodnoj proceni, ima više desetina hiljada, to je i laicima jasno da će još jedna naprednjačka lista ozbiljnije da ugrozi  poziciju one formalne, predvođene Luftikom, Kovačevićem i Sazdanovićem, dok je nepopularni Nikolić junior sklonjen ili se sam sklonio dok ne prođu izbori, najverovatnije…

 • Želimo da obavestimo javnost da je 15. aprila u 22 sata i 15 minuta  u Zavod došla medicinska ekipa koju je poslao Krizni štab, kojem je na čelu Radomir Nikolić. Došli su u vreme kad se, u 22 sata, gase svetla po sobama u svim paviljonima, I kada naši korisnici već spavaju, navodi se u pismu koje je grupa zaposlenih u Zavodu Male Pčelice dostavila portalu Glas Šumadije. Istaknuto je, pritom, da su lekari došli “u pratnji policije, što je uznemirilo oko 900 korisnika te ustanove. U gradskom Kriznom štabu nisu, međutim, imali informacije “da li je i ko uzimao uzorke briseva korisnika Zavoda Male Pčelice, a Glas Šumadije je saznao da je 15. aprila, u noćnoj poseti toj ustanovi bila medicinska ekipa kragujevačkog Kliničkog centra, kojem uzorkovanje  pacijenata na COVID 19, barem koliko je javnosti poznato, nije “u opisu posla”, već se tom delatnošću i u Šumadiji bave Institut za javno zdravlje u Kragujevcu i Dom zdravlja. Kako god, od 17 uzetih uzoraka u Zavodu, nijedan, kako se ispostavilo, nije bio pozitivan na COVID 19.

 U međuvremenu  preminuo je jedan vremešniji korisnik Zavoda, rodom iz sela Bošnjana, koji je potom  sahranjen na groblju u rodnom selu. Meštani Bošnjana  17. aprila obavestili su pojedine medije da su primetili prisustvo policije u blizini seoskog groblja kao i da je jedno vreme put ka tom groblju bio blokiran. Onima koji stanuju u blizini groblja, kako su rekli, nije bilo dozvoljeno da izađu iz kuća. Zbog toga su, preneli su obavešteni mediji,  bili uznemireni, a naročito kada je primećeno da je jedna sveža humka na groblju „prekopavana“.

 Pošto nije bilo zvaničnog obaveštenja, pročulo se da je na groblju bila izvršena jedna ekshumacija. Docnije se doznalo da su na groblju u Bošnjanima, prema nalogu nadležnog tužilaštva, ekshumirani posmrtni ostaci nedavno preminulog  korisnika Doma Male Pčelice, te da je rađena obdukcija zbog sumnje na COVID 19. U Zavodu  Male pčelice  potvrdili su  da je njihov korisnik iz sela Bošnjane nedavno preminuo, ali “ne zbog korona virusa”.

Rekonstrukcija MZ Bošnjane

 Da li je čobanin Milorad Duković koji se, “ovce čuvajući i čobanske pesme pevajući…”, 17. aprila, na Veliki petak, u vreme policijskog časa i pomenute ekshumacije našao u blizini seoskog groblja u Bošnjanima, bio, kako i sam pretpostavlja, kolateralna šteta obračuna naprednjačkih klanova u Kragujevcu, te planova grupe oko Nikolića, Kovačevića, Dašića i Sazdanovića koji je, navodno, preuzeo kontrolu nad  SNS-om u Šumadiji, da diskvalifikuju direktora Zavoda Male Pčelice i nosioca još jedne naprednjačke liste u Kragujevcu, Vladicu  Stanojevića, pouzdanno ne može da se tvrdi. Ono što može, jeste da je slučaj čobanina Dukovića još jedan primer neselektivnog, bahatog i siledžijskog odnosa vlasti prema građanima  i njihovim interesima i potrebama. Vanredno stanje  i virus korona, do kraja su, bez ikakve dileme, ogolili karakter vladajućeg režima u Srbiji na svim nivoima vlasti.

Piše: Zoran Radovanović
Tagovi:

16 thoughts on “ČOBANIN IZ BOŠNJANA: KOLATERALNA ŠTETA OBRAČUNA NAPREDNJAČKIH KLANOVA, I(LI) ŽRTVA BAHATE VLASTI?

 1. Да зло буде веће, човек је учесник легендарне битке на Кошарама 1999 као припадник 125мб!!
  СНС је баш нашао преко кога и где ће да се разрачунава са својим клановима.
  Брука!

 2. сачувај Боже и саклони: баш је Велики петак дан за ексхумације. Па да ли овде има нормалних. Траже вампире ваљда. не дају људима ни да умру ни да се сахране и буду мирни у гробу после мученичког живота. Где ће им душе?

 3. Doktore, svi su uz Vas! Samo strpljivo i hrabro, pravda će uvek pobediti. Čuvajte se, sve će doći na svoje mesto!

  1. Koji svi tačno?Ako mislite na radnike firme u kojoj je i sam direktor pa zapretio da ga podrže na izborima… Opet to nisu „svi“. Manja glava, veća pamet pun pogodak, ovako ništa.

 4. Dobro bre Vladice dokle ćeš više da koristiš normalan narod i dom da pljuješ Srpsku Naprednu Stranku i Predsednika Aleksandra Vučića, pošto je on naravno odobrio izbornu listu.
  Goran Kovačević, Radomir Nikolić, Predrag Sazdanović i Nikola Dašić (LUFTIKA SI GA TI PROZVAO) su 100 bolji ljudi i osobe nego što ćeš ti ikada da budeš.
  Čim su te izbacili iz stranke ti sve najgore o njima.
  Sram te bilo, da nije SNS i Aleksandra Vučića ti nista u životu ne bi bio.
  Nemoj vise da omalovazavas našeg predsednika i nemoj da KRADEŠ državne pare da bi plaćao tekstove u Glasusumadije i Danas.

  1. Svi oni zajedno Vladici ni po ljudskosti ni po dobroti ni po humanosti,sposobnisti,energiji,postenju nisu mu ni do malog prsta!!!A sto se tice Aleksandra Vucica,pa predsednik jedino Vladicinim radom i uspehom u poslednjih nekoliko godina,moze da se pohvali nekim rezultatima od svojih pulena.Ja mislim da jedino Vladica radi u interesu predsednika,jer ako bi se gledalo kroz rad navedenih Nikolica,Kovacevica,Dasica i ostalih sns bi bio na maksimalnih 5 posto na lokalu.A sto se postenja tice necu ni da komentarisem.

   1. Vladica radi samo za svoj i ničiji drugi interes.
    Čovek je umislio da je veći od SNS i precednika Aleksandra Vučića.

 5. Svi oni zajedno Vladici ni po ljudskosti ni po dobroti ni po humanosti,sposobnisti,energiji,postenju nisu mu ni do malog prsta!!!A sto se tice Aleksandra Vucica,pa predsednik jedino Vladicinim radom i uspehom u poslednjih nekoliko godina,moze da se pohvali nekim rezultatima od svojih pulena.Ja mislim da jedino Vladica radi u interesu predsednika,jer ako bi se gledalo kroz rad navedenih Nikolica,Kovacevica,Dasica i ostalih sns bi bio na maksimalnih 5 posto na lokalu.A sto se postenja tice necu ni da komentarisem.

 6. Mirko pa sto nije kandidat za gradonacelnika. Sto nije kandidat za poslanika. Sto nije kandidat za odbornika. E moj Mirko. Tvoj Vladica izbrisan.

  1. Ja ne razumem sto su se ovi sendvicari uzjebali kad je ocigledno da Kragujevac vise nece biti njihov,kakve Luftike,Bumbari itd.

 7. Ovi koji vode grad nema ih nigde.
  A hoce da vladaju opet, i sto im smeta direktor Pcelica, ne znaju ni oni, idite i vidite kako izgleda Zavod.
  Da ste malo pametni zacutali bi, jedino u gradu je tu nesto radjeno od kako ste vi na vlasti.

 8. ko je Vladica? ja sam nov na „zidu“, iz Aranđelovca, pa da budem u „trendu“… inače, dedovina mi je drgušica(knić).

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.