CRTA: Rezultati beogradskih izbora su u prevelikoj meri proizašli iz nelegalnog izbornog inženjeringa

Izbori 2023


Na osnovu do sada prikupljenih činjenica i sprovedenih analiza, Posmatračka misija Crte iznosi osnovanu sumnju da je na izborima 17. decembra došlo do organizovanih migracija birača u obimu koji je presudno uticao na ishod veoma tesnih izbora za Skupštinu Beograda – glavni je zaključak izveštaja koji je Crta danas predstavila na konferenciji za medije, sačinjenog na osnovu građe prikupljenom pre, tokom i nakon izbornog dana.

Organizovane migracije birača su vrsta izbornog inženjeringa koja nije ni legalna ni legitimna. Prijavljivanjem fiktivnih prebivališta zarad glasanja na lokalnim izborima izvan sopstvenog grada ili opštine krše se zakoni koji regulišu pitanja prebivališta građana, ali i ugrožavaju principi izborne jednakosti i garantovano pravo građana da biraju lokalnu samoupravu.

O obimu i rasprostranjenosti manipulacija biračkim spiskom, Crta je još pre izbora dobijala informacije od različitih izvora koji su upućivali na nelegalne postupke organa lokalnih samoupava i najviših republičkih organa izvršne vlasti sa ciljem oblikovanja izbornih rezultata u Beogradu u koristi vladajuće stranke.

Krucijalne dokaze prikupili su tokom izbornog dana posmatrači Crte koji su načinili i veliki broj foto i video snimaka organizovanog dovođenja birača iz drugih gradova u Srbiji i inostranstvu u Beograd. Zabeleženo je više punktova koji su služili kao logistički centri operacije, odakle su birači upućivani i sprovođeni na biračka mesta u raznim delovima glavnog grada. Posmatrači Crte su na 71 biračkom mestu, odnosno na 14 odsto birališta u Beogradu, uočili primere organizovanog dovođenja birača,
nadgledanog glasanja, mogućih manipulacija identitetom birača – na Čukarici (10), Novom Beogradu (9), Vračaru (7), Voždovcu (7) i u Zemunu (7). Zabeleženo je da su organizovano pristizali birači iz raznih delova Srbije (npr. iz Pančeva, Valjeva, Čačka, Aranđelovca, Smedereva, Vršca, Novog Sada itd.), kao i sa
Kosova, iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, što pojačava sumnju da su lokalni izbori strateški raspisani samo u trećini jedinica lokalne samouprave kako bi se omogućile privremene selidbe birača.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.