CRTA: Veća izlaznost u Beogradu i veliki broj slučajeva organizovanog dovođenja birača

Izbori 2023

Posmatračka misija Crte ocenjuje da u dosadašnjem toku izbornog dana najveću zabrinutost izaziva veliki broj zabeleženih slučajeva organizovanog dovođenja birača na glasanje u Beograd iz drugih mesta i zemalja.

Na više punktova u Beogradu primećeno je koncentrisanje autobusa, kombija i individualnih vozila, čiji putnici se dalje razvoze na biračka mesta u raznim delovima grada. Po dosadašnjim saznanjima Posmatračke misije, Novi Beograd je “zbirno mesto” za glasače iz Bosne i Hercegovine (uglavnom iz Republike Srpske), dok je na teritoriji opštine Palilula uočen veliki broj kombija koji dovoze glasače sa Kosova i Metohije. Organizovano sprovođenje birača zabeleženo je i na Voždovcu i na Zvezdari.

Uvećava se broj prijava za izbornu korupciju – Posmatračka misija Crte prijavila je slučajeve u Malom Iđošu i Vršcu u kojima se grupama birača, organizovano sprovedenih na glasanje, po izlasku s biračkog mesta daje novac. Do sada je Crta u toku izbornog dana uputila pet prijava za krivična dela u vezi s izborima.

Na 2 odsto biračkih mesta u Srbiji i 3 odsto u Beogradu zabeleženo je neovlašćeno prisustvo trećih lica. Paralelno vođenje evidencije notirano je na 6 odsto biračkih mesta u Beogradu i 4 odsto u Srbiji, a povrede tajnosti glasanja na 3 odsto birališta u glavnom gradu i 4 odsto u celoj zemlji.

Izlaznost na parlamentarnim izborima na nivou Srbije do 16 časova bila je 42,1 odsto (margina greške 0,8%), a u Beogradu 41,4 odsto (margina greške 0,4%). Poređenja radi, na prošlim izborima je u izlaznost u ovom periodu bila 42,4 % na nivou Srbije i 38% u Beogradu.

Kako dan odmiče, primećuju se i povećane gužve na biralištima. S jedne strane, to može biti posledica veće odgovornosti članova biračkih odbora u odnosu na obavezu da osiguraju da na biračkom mestu bude samo onoliko birača koliko ima paravana. S druge strane, na pojedinim biračkim mestima je primćen neobično mali broj paravana, svega po dva.

Nastavlja se i onemogućavanje Crtinih posmatrača da rade svoj posao – nakon 17 slučajeva u kojima su posmatrači jutros sprečeni da prisustvuju pripremama za otvaranje i otvaranju biračkih mesta, kasnije je u Žablju na dva biračka mesta onemogućeno posmatranje, a posmatraču je pretila i zastrašivala ga je nepoznata osoba koja nije član biračkog odbora.

Sledeća konferencija za medije Posmatračke misije Crte je u 20.15 časova. Konferenciju možete pratiti uživo na Facebook stranici Crte ili na Crtinom YouTube kanalu.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.