Cvejić: Potrebno je doneti sistemsko rešenje da svi učenici u Srbiji dobiju besplatne udžbenike

Politika

Saopštenje stranke Srbija centar-SRCE prenosimo u celosti:

Potpredsednik stranke Srbija Centar prof. dr Slobodan Cvejić gostujući na televiziji N1 rekao je da su odluke lokalnih samouprava koje obezbeđuju besplatne udžbenike svojim đacima svakako dobre, ali da država mora da omogući i onim samoupravama koje nemaju novca u budžetima da to urade da ne bi bilo razlike među učenicima. Kada je u pitanju cena udžbenika, Cvejić smatra da je ona neopravdano visoka i da u eri digitalizacije udžbenike treba distribuirati besplatno u digitalnom formatu. S druge strane, treba više plaćati rad nastavnika.

Kada je u pitanju napredak beogradskog Univerziteta na Šangajskoj listi Cvejić kaže da je to dobra vest i da se to dogodilo zahvaljujući pre svega međunarodnim projektima i radovima u kojima naši naučnici sarađuju sa naučnicima iz drugih zemalja, a na žalost nije rezultat sistemskog ulaganja u nauku u Srbiji. Za razvoj Univerziteta u Srbiji veoma su značajni fondovi EU preko kojih na projektima učestvuju naši naučnici, ali oni svakako nisu dovoljni. Osnivanjem fonda za nauku sistem finansiranja je promenjen, ali ni sredstva koja su opredeljena kroz taj fond nisu dovoljna za značajniji razvoj nauke u Srbiji i neophodno je da država značajno poveća ulaganja u obrazovanje i nauku.

Kada je u pitanju početak nove školske godine nakon tragedije u OŠ Vladislav Ribnikar, Cvejić kaže da ima utisak da nije mnogo urađeno na polju pripreme nastavnika i učenika. Nema ni naznaka da je nešto značajnije urađeno na prevazilaženju trauma, a za to je svakako najodgovorniji onaj ko je preuzeo koordinaciju aktivnosti na saniranju posledica tragedije. Država je u tom smislu još jednom zakazala – zaključio je.

Fotografija: Lazar Novaković
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.