Da li će gradonačelnik Kragujevca dobiti novog savetnika za investicije?

Grad Politika

Pod naslovom „Kragujevac jača tim za strateške projekte, Selaković savetnik za investicije“, pojedini mediji su objavili vest da bi gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić mogao da imenuje Marka Selakovića za novog savetnika za investicije. Reč je o donedavno rukovodiocu Kancelarije Privredne komore Srbije (PKS) u Dubaiju.

Sam Selaković je na svom fejsbuk profilu postavio je pitanje pratiocima – da li bi ovakvo angažovanje bilo dobro za Kragujevac, za mene, i da li bi svako od nas trebalo da podrži rodni grad i uključi se koliko može?

U brojnim komentarima, pratioci fejsbuk profila Marka Selakovića uglavnom su podržali ideju:

 • Bravo, Marko! Za primer drugim uspešnim ljudima u dijaspori! Pun pogodak, samo su neki od odgovora, uz upozorenje:
 • Drži se Dubaia, ima kod kuće da te kroz blato provuku časkom.

Na naše pitanje, da li je tačno da će biti novi Dašićev savetnik za investicije, Selaković kaže da o tome „odlučuje gradonačelnik“. Ali i potvrđuje da su razgovarali kao i da, kaže, „postoji želja da se dovede što više ozbiljnih investitora iz celog sveta u Kragujevac“.

 • Svaki Kragujevčanin, gde god se nalazio u svetu, treba da pomogne svom gradu ukoliko je u mogućnosti. Ako su moje iskustvo i kontakti stečeni tokom trogodišnjeg mandata na čelu Kancelarije PKS u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i tokom rukovođenja biznis programom Srbije na Svetskoj izložbi Expo 2020 korisni za grad, na raspolaganju sam. Funkcionisanje na relaciji Dubai-Kragujevac može da bude izazov, ali je izvodljivo ako ima volje za tako nešto.

Selaković naglašava da će, ako se prihvati takvo angažovanje i ako mu bude ponuđeno, „insistirati da taj posao radi bez naknade“

 • Kao profesor univerziteta u Dubaiju već zarađujem sasvim pristojno.

Šef kabineta gradonačelnika Kragujevca Aleksandar Lazović kaže da Selaković nije imenovan za savetnika za investicije.

Nagoveštaj da bi mogao da bude, podstakao je druge „ideje“, pa se tako u političkoj javnosti Kragujevca već može čuti da je Marko Selaković budući kandidat za gradonačelnika.

 • Naša čaršija ima neverovatnu moć imaginacije, kaže Selaković na pitanje Glasa Šumadije da li je to tačno.
 • Ni reč o tome nikada ni sa kim nisam prozborio. Mislim da Nikola Dašić ima odličnu viziju u kom pravcu Kragujevac treba da se razvija. Vreme kad je jedan čovek mogao sve sam da povuče i uradi je davno prošlo, a Kragujevac je dovoljno veliki da o njegovom razvoju, predstavljanju i projektima treba da se stara tim. Dakle, Kragujevcu je potreban najjači mogući tim oko gradonačelnika – to je suština, a ne ko će koju funkciju da ima.

Rođen 1977. godine u Kragujevcu.

Završio je Prvu Kragujevačku Gimnaziju i Prirodno-matematički fakultet, kao i program vezan za odnose sa javnošću i upravljanje projektima pri Savetu Evrope. Doktor nauka poslovne administracije i profesor na S P Jain School of Global Management u Dubaiju.

Angažovan je kao trener i predavač iz oblasti komunikacijskih veština, upravljanja projektima i strateškog planiranja za potrebe različitih evropskih institucija i agencija, kao i domaćih i međunarodnih organizacija.

Zamenik predsednika Društva Srbije za odnose sa javnošću od 2008. do 2010. godine.

U oktobru 2013. godine osniva PR agenciju „Selaković & partners“ .

Bio je portparol Ujedinjenih regiona Srbije do 2014. godine, kada nakon loših izbornih rezultata podnosi ostavku na tu funkciju.

Autor je više naučnih radova objavljenih u domaćim i međunarodnim časopisima i na konferencijama. Govori engleski i nemački jezik.

Bio je rukovodilac je Kancelarije Privredne komore Srbije (PKS) u Dubaiju.

Fotografija: Privatna arhiva
Tagovi:

6 thoughts on “Da li će gradonačelnik Kragujevca dobiti novog savetnika za investicije?

 1. Puna podrska ovom uspesnom,obrazovanom i sposobnom kragujevcaninu. Vratite se,gospodine Selakovicu,molim Vas,mnogo ce znaciti Gradu. da je srece da je vise ovakvih ljudi,gde bi nam bio kraj…

 2. Selak je pokazao za vreme Expo koliko znaci i koliko moze, a znaci mnogo i moze mnogo. Uz to je obrazovan, pristojan i vrlo postovan. Svi koji su bili deo privrednih delegacija u Dubaiju znaju o cemu pricam. Vrhunski profesionalac i organizator, zna i kako funkcionise nasa drzava, i kako funkcionise ozbiljan globalni biznis. Nije tek tako tamo profesor univerziteta i vrlo priznat konsultant. Njegov dolazak = prava stvar za Srbiju, ako bude uopste hteo da ostavlja Dubai.

 3. Covek koji je prodajom magle dospeo do PKS u UAE (nemoguce u bilo kom sistemu merljivih vrednosti), pa znamo ga jos iz Gimnazije

 4. Nisam razumeo gde je to doktorirao. I kakav je to univerzitet u Dubaiu? Jel to ponovo neka naprednjačka „naučna“ priča? A i ovi naručeni komentari-hvalospevi su mi zanimljivi.

 5. Da su u pitanju Oksford, Kembridž, Harvard, Prinston…ili neki drugi svetski poznati i priznati univerziteti pa i da razumem, ali neki fakultet (ili viša škola) u Dubaiu!? Pa njihovi studenti su do skoro dolazili kod nas na studije. Da nije to neka arapska verzija Megatrenda? Ako je to u pitanju onda je jasno o čemu se radi i šta tamo može da predaje ovaj naš „doktor“. Uzgred i pitanje: A gde je on to doktorirao? Nije jasno rečeno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.