DA LI JE DIREKTOR ZZZR-A ANTONIO DIMITROVSKI „HRIŠĆANSKI I LJUDSKI“ OBMANUO SINDIKALCE I JAVNOST?

Društvo Video

Uprkos zvaničnoj najavi, izrečenoj 12. septembra, da će biti vraćen na posao, predsednik Sindikata “Sloga” u Zavodu za zdravstvenu zaštitu radnika (ZZZR) u Kragujevcu Nikola Erić, koji je proletos (tokom juna), bio jedan od vođa protesta zaposlenih u toj ustanovi protiv pokrenutog i, na kraju obustavljenog postupka likvidacije ZZZR-a , i koji je, početkom meseca, zbog “kršenja etičkog kodeksa (!?)“ dobio otkaz, još uvek nije na svom radnom mestu. Erić je, u stvari, i dalje u statusu  nezaposlenog lica, u kojem je od  4. septembra,  kada mu je direktor ZZZR-a Antonio  Dimitrovski potpisao rešenje o otkazu s posla. Kada će, odnosno da li će Nikola Erić da bude vraćen na posao,znaće se,najverovatnije, sutra, nakon sednice Glavnog odbora Sindikata  “Sloga”, na kojoj će da budu razmotreni naknadno postavljeni uslovi direktora Dimitrovskog pod kojima Erić  može da bude vraćen na svoje doskorašnje radno mesto u Zavodu.

Direktor ZZZR-a dr Antonio Dimitrovski  obavestio  je 20. septembra – osam dana nakon što je javno, pred televizijskim kamerama , obećao da će Nikola  toga dana da  bude vraćen na posao –  rukovodstvo  Sindikata “Sloga” da će to svoje obećanje da ispuni, ali pod odredjenim uslovima. Prvi je: da se predsednik”Sloge“ Željko  Veselinović  i Nikola Erić  javno izvinu, „zbog uvreda izrečenih preko sredstava informisanja u kontekstu navoda da je direktor ZZZR-a izvršio krivično delo…“ Drugi uslov je  da Sindikat „Sloga“ kazni Nikolu Erića, zbog „grehova“ koje je, prema mišljenju Dimitrovskog, počinio tokom proletošnjeg protesta  zaposlenih u toj ustanovi. Posle poslednjeg sastanka sa sindikalcima, direktor Dimitrovski je, kako nam je  rečeno u ZZZR-u, otišao na godišnji odmor.

  • Uslove Dimitrovskog razmotrićemo  sutra, u četvrtak, na sednici Glavnog odbora „Sloge“,  i gotovoje izvesno da ćemo da ih odbijemo. Odgovor našeg sindikata rukovodstvu Zavoda za zdravstvenu zaštiru radnika dostavićemo odmah posle sednice Glavnog odbora našeg sindikata, nakon čega ćemo, u saradnji sa ostalim sindikalnim centralama početi da preduzimamo i organizujemo konkretne akcije,  rekao  je danas listu DANAS i Glasu Šumadije Predrag Đurić, predsednik grane zdravstva u Udr uženim sin dikatima „Sloga“.  

Podsetimo da je 12. aprila ispred Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika u Kragujevcu, zbog otkaza Nikoli Eriću, održan   protest koji su zajednički organizovale sindikalne asocijacije: “Sloga”,  Samostalni sindikat  i UGS “Nezavisnost”, i na kojem je rukovodstvo ZZZ R-a, na čelu sa Antoniom  Dimitrovskim optuženo za pokušaj likvidacinje te ustanove i druga “zlodela”. Odmah nakon protesta, medjutim, pobunjeni sindikalci sastali su se sa direktorom Dimitr ovskim, posle  čega je javno saopšteno da će Nikola Erić ipak  da bude vraćen na posao.

  • Nikola Erić će danas da bude vraćen na posao.  Sve će da srede njegovi i naši advokati. Biće kažnjen, ali neće da izgubi posao, rekao je 12. septembra , posle protesta i sastanka sa sindikalcima, direktor ZZZR-a Antonio Dimitrovski,  napominjući da je to rešenje “ljudsko i hrišćansko”. Kazao je i da je Nikola Erić “dobar radnik”, ali da se  kao sindikalni funkcioner tokom letošnjih dešavanja “nije najbolje snašao” i da je bilo nekih dezinformacija koje su njega (Dimitrovskog) “pogodile kao čoveka”.

 Predsednik “Sloge” Željko Veselinović  kazao je da je sastanak sa direktorom ZZZR-a bio “konstruktivan i ljudski”, da je ustanovljeno da je bilo “propusta i grešaka”, kao i manjka komunikacije izmedju sindikata i poslovodstva, što je za posledicu imalo širenje dezinformacija, koje su zloupotrebljene na društvenim mrežama, a čija je žrtva  bio Nikola Erić.

  • Na kraju smo našli kompromisno rešenje da Nikola Evrić  bude vraćen na posao, da bude neka kazna, ali ne otkaz. Najbitnije je da ZZZR opstane i da Kragujevčani nastave da se ovde leče. Sindikat će učiniti sve da ispravi svoje greške, jer smo svesni svoje odgovornosti zbog toga što nije bili kvalitetne komunikacije sa poslovodstvom u vreme prethodnih dešavanja, rekao  je Veselinović, uz konstataciju da će tužbe protiv poslovodstva ZZZR-a, kojima je tražena njegova odgovornost za pokrenuti postupak likvidacije te ustanove,  da budu povučene.

 Prethodno,  na sindikalnom  skupu, Veselinović je poručivao da protesti neće biti prekinuti  “dok NikolaErić ne bude vraćen na posao, a Antonio Dimitrovski smenjen  sa direktorske funkcije i protiv njega podneta krivična prijava za sva zlodela koja je počinio”.

Nikola Erić, koji je po zanimanju viši radiološki tehničar,  isteran je 4. septembra   s posla, zbog toga što je, navodno, 12. juna snimao, ili omogućio N.N. licu da snima sastanak predstavnika zaposlenih sa poslovodstvom, što je, kako je optužen, docnije postavio na svoj Fejsbuk pšrofil, čime je “prekršio etički kodeks”, te naneo štetu ustanovi…

  • Sastanak nisam snimao, a nisam ni mogao, jer sam  sedeo u vrhu stola sa kojim se pregovaralo sa poslovodstvom o odustajanju od likvidacije  Zavoda. Nisam ni imao čime da snimam jer telefon nije bio kod mene. Nisam, s druge strane, nikoga ni uveo u salu da snima taj sastanak, tako da ni na koji način nisam prekršio etučki kodeks, narušio radnu disciplinu, niti naneo bilo kakvu štetu ustanovi. Naprotiv, zajedno sa ostalim kolegama, borio sam se i izborio da opstane zdravstvena ustanova u kojoj se  decenijama već leči više desetina hiljada kragujevačkih radnika i penzionera, rekao je Nikola Erić uoči protesta i potonjeg razgovora sa Antoniom Dimitrovskim.

Agencija za privredne registre, podsetimo,  postupak za likvidaciju ZZZR-a,  pokrenula je 29. maja, zato što  bivše poslovodstvo Zavoda tri godine zaredom (od 2015. do 2017.) APR-u nije dostavljalo finansijske izveštaje o poslovanju ustanove na čijem su čelu, dok je aktuelni direktor Zavoda dr Antonio Dimitrovski (kadar vladajuće Srpske napredne strankje, inače) propustio naknadni rok od svih 90 dana da ispravi propust svojih prethodnika.

Akcijama  za spas Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika – nekadašnje Zastavine Medicine rada – najznačajnije i najveće zdravstvene ustanove tog tipa u Sriji i šire,  proletos  su se, pored sindikalnih organizacija u toj ustanovi, bili  pridružili i Savez samostalih sindikata Kragujevca, Sindikat Zastave oružja, predstavnici zaposlenih u drugim kragujevačkim firmama, kao i više od deset hiljada Kragujevčana koji su potpisali peticiju kojom se od nadležnih zahtevalo povlačenje odluke o likvidaciji Zavoda.

 Nakon tako žestoke reakcije većeg dela šumadijske javnosti, gradska uprava u Kragujevcu, koja je lane od  države  preuzela Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika, i koja je pune dve sedmice skrivala informaciju o pokrenutom postupku za likvidaciji Zavoda, najpe je obavestila javnost da je, u dogovoru sa Ministatstvom zdravlja, pokrenuta inicijativa za formiranje istovetne zdravstvene ustanove u Kragujevci, da bi nedugo potom, preciznije 27.juna,  na dan kad  je postupak klikvidacije ZZZR-a trebalo da bude okončan, stigla  zvanična informacija da se od likvidacije Zavoda – odustalo. Predstavnici  grada danima pre toga javno su tvrdili da je pokrenuta likvidacija ZZZR-a “nepovratan postupak”. Kad se ispostavilo da je, ipak, povratan, nisu rekli ništa.

 Grad je uoči obustavljanja postupkalikvidacije Zavoda, kako je saopšteno, po hitnom postupku ušao u postupak rebalansa gradskog budžera čime je obezbedejeno 100 miliona dinara za regulisanje dugova ZZZR-  prema zaposlenima i ostalim poveriocima. 

Piše: Zoran Radovanović

Tagovi:

1 thoughts on “DA LI JE DIREKTOR ZZZR-A ANTONIO DIMITROVSKI „HRIŠĆANSKI I LJUDSKI“ OBMANUO SINDIKALCE I JAVNOST?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.