Da li u „paketu“ sa Tomom ide i Radomir?

naslov Politika

Aleksandar Vučić osvrnuo se gostujući na TV Pink na povratak Tomislava Nikolića u kampanju SNS. On je, prenosi Nova.rs, rekao da ga je zvao dok je bio u Šumaricama sa Anom Brnabić.

Upitan zašto vraća Tomislava Nikolića iz naftalina, podsećajući na izjavu Dragana Đilasa da je to zbog velikog pada, Vučić kaže da je pomenuo Tomu Nikolića dva puta na mitingu.

On je rekao da je Nikolić bio u Šumaricama.

  • Toma bio u Šumaricama. Čuo sam se sa njim i Anom. Kažem mu, Tomo, sad ću da te pomenem ako budeš hteo, ako budete hteli da zajedno idemo na dva – tri mitinga, jer ja neću moći da idem na svaki skup. Nije realno. Nemam dovoljno vremena za to. Čovek prihvati. Kaže, podrazumeva se Aleksandre, gde hoćeš, kako hoćeš, ispričao je Vučić.

Fotografija sa Velikog školskog časa u Šumaricama na kojoj je Tomislav Nikolić sa sinom Radomirom, podstakla je i na pitanje – vraća li se sa Tomom i Radomir, gradonačelnik Kragujevca od 2014. do 2020. godine.

Predsednik kragujevačkog odbora Narodnog pokreta Srbije dr Predrag Delić kaže da bi, pre tog pitanja, Tomislav Nikolić trebalo da odgovori „koliko košta ćutanje“.

  • Tomislav Nikolić je držan pod kamenom a sada se pušta. Da neće možda da odgovor gde je bio i šta je radio godnama unazad, kaže Delić.

Jedan od osnivača Demokratske stranke i Šumadijske regije, Bora Radić, smatra, međutim, da „iznenadno „odmrzavanje“ Tomislava Nikolića nema veći politički značaj“.

  • Više je u domenu namirivanja računa unutar novoradikalske familije. Ali ovakav potez Vučića može se tumačiti i kao njegova nesigurnost i želja da uoči izbora okupi sve ono što bi ojačalo poziciju SNS. Ne verujem da će ovaj potez povući i Radomira Nikolića i vratiti ga za gradonačelnika. Ne deluje mi ni da Radomir ima takve ambicije. Još kad je odlazio sa mesta gradonačelnika izgledalo je kao da jedva čeka da se odatle skloni, kaže Radić.

Radić smatra da je reč o „još jednom manipulativnom potezU Vučića uoči izbora“

  • I čim izbori prođu Nikolić se vraća na Dedinje, a Vučić nastavlja sa svojim manipulacijama, prognozira Radić.

Nekadašnji funkcioner Zajedno za Šumadiju i jedan od osnivača Pokreta slobodnih građana u Kragujevcu Bojan Stojadinović smatra, pak, Aleksandar Vučić najavom povratka Tomislava Nikolića u politiku, odnosno kampanju SNS-a za naredne izbore, pokušava da „sanira odliv glasača Srpske napredne stranke prema desnici“.

  • To su glasači koji su razočarani Vučićevom politikom pre svega prema Kosovu, a onda i prema „zapadu“ jer su sami pregovori sa Aljbinom Kurtijem pod pokroviteljstvom Sjedinjenih Američkih država i EU. Prateći istraživanja javnog mnjenja, verovatno želi da vrati Tomislava Nikolića u igru jer je on prepoznat kao desničarski element u samoj stranci a i vodi Kancelariju za saradnju sa Kinom i Rusijom i pokriva taj „istočni blok“.

Stojadinović misli i da će „Toma sigurno nešto tražiti zauzvrat a da li će tražiti povratak Radomira Nikolića u politički života SNS Kragujevca videćemo“.

  • Svakako bi to bilo zanimljivo, pošto sadašnja gradska administracija aktuelnog gradonačelnika više liči na administraciju Veroljuba Stevanovića, nego na onu Radomira Nikolića koju je ostavio za sobom, onda povratak Nataše Jovanović na bitne pozicije u stranci, a pamtimo iz lokalne skupštine njene žestoke sukobe sa Radomirom Nikolićem. Poznajući Radomira Nikolića ne verujem da bi se vraćao na mesto sa kojeg je praktično oteran od strane svoje stranke, mada Kragujevačka politička scena je prilično apsurdna, tako da je sve moguće, ocenjuje Stojadinović.

A koliko kragujevačka politička scena može da bude apsurdna, videće se kroz desetak dana, kada se bude konačno znalo ko s kim i kako izlazi na izbore koji će biti održani 17. decembra.

Tagovi:

1 thoughts on “Da li u „paketu“ sa Tomom ide i Radomir?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.