Demokratska Kragujevac: Stanje u gradu nepodnošljivo, u subotu na protest

Politika

Na protest zbog odlaganja početka sezone grejanja u Kragujevcu, koji je zakazan za subotu u 18 sati ispred upravne zgrade Energetike u Ulici Nikole Pašića, pozvao je i Gradski odbor Demokratske stranke. Prenosimo saopštenje te partije:

Poslednjih mesec dana, grad Kragujevac je očigledno žrtva eksperimenta. Gradska vlast, na čelu sa Srpskom naprednom strankom, želi da proveri da li je moguće da jedan grad funkcioniše bez grejanja, osvetljenja i saobraćaja.

Najpre je odlukom gradskih čelnika ugašena svaka druga sijalica javne rasvete u gradu. To je nazvano merom štednje. Da je eksperiment u pitanju, bilo je jasno već nakon nekoliko dana, kada smo svi videli da takve mere važe samo u Kragujevcu i ni u jednom drugom većem gradu u Srbiji. Dok svetla u Beogradu, Novom Sadu i Nišu blješte, Kragujevčani naziru u mraku jedni druge u svim delovima grada. Znali smo da su Kragujevački naprednjaci najbolji izdanak poltronske škole i da su spremni da u dodvoravanju svom stranačkom vrhu učine sve zamislivo i nezamislivo ali su sada prevazišli sebe. Bilo je u toj odluci očigledno i želje da se sakrije sopstvena nesposobnost, jer je grad i pre toga bio u polumraku veći deo njihove vlasti.

Eksperiment se nastavio praktično zaustavljanjem saobraćaja u centralnoj gradskoj zoni, bez ikakve alternativne varijante koju su morali prema svemu da omoguće, pa je sada vožnja od 20-30 minuta kroz najuže gradsko jezgro standard. Kakve će to tek posledice ostaviti na vazduh u centru grada, videćemo u narednim mesecima.

Na kraju usledio je finiš eksperimenta. Kragujevac je ostao bez grejanja sve do novembra meseca. Ne moramo našim sugrađanima da opisujemo kakva je temperatura u stanovima i kako funkcionišu čitave porodice ovih dana. Oni to najbolje znaju.

Gradski odbor Demokratske stranke predlaže građanima Kragujevca da ovaj eksperiment prekinu. Poslednja njegova faza treba da pokaže koliko građani Kragujevca imaju strpljenja i koliko mogu da trpe. Smatramo da je vreme da pokažemo da strpljenja za ovakav odnos prema gradu i građanima više nema.

Tražimo od gradske vlasti da počne sa zagrevanjem stanova, da kao u ostalim većim gradovima u Srbiji uključi uličnu rasvetu u potpunosti, a ako to ne učini u razumnom roku naše sugrađane da pokažu da im je dosta ovakvog rukovođenja gradom.

Subota je razumni rok da lokalna vlast pokaže dobru volju a u suprotnom Gradski odbor Demokratske stranke pozvaće građane da iskažu svoje nezadovoljstvo protestom.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.