Dragan Đilas: Zločin bi bio priznati nezavisnost Kosova, ali je zločin i deci uskratiti evropsku budućnost

Politika
 • Meni bi zaista bio zločin da neko prizna nezavisnost Kosova, ali bi bio i zločin da neko našoj deci i Srbiji uskrati evropsku budućnost, rekao je danas predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas koji nove izbore na svim nivoima, osim predsedničkih, očekuje u ovoj godini.
 • Da vidimo šta piše u tom francusko-nemačkom predlogu, ako daje evropsku budućnost Srbiji, a nema priznanja Kosova i omogućava dalju normalizaciju odnosa, ako je sve to tako, onda bismo mi bili spremni da glasamo za to, rekao je Đilas za TV Prva.
 • Nije suština ojačati poziciju Aleksandra Vučića u tim pregovorima, već poziciju Srbije u tim pregovorima, jer ako stane parlament, Crkva, Akademija, onda onaj ko pregovara ima bolju poziciju, predočio je Đilas.

On je ponovio da bi bilo neogovorno da komentariše predlog za rešavanje kosovskog pitanja „koji niko od nas nije video“.

 • Očekujem da on bude dostupan građanima, parlamentu, da vidim šta je taj predlog. Za nas postoje crvene linije, a to su priznanje Kosova i članstvo Kosova u UN, rekao je Đilas.
 • Naša politika prema Kosovu je da omogućimo našoj deci i generacijama koje dolaze da odu u Dečane, na Gazimestam, Gračanicu. Naša politika je razgovor i dijalog, iako je teško voditi taj dijalog sa Aljbinom Kurtijem, predočio je Đilas.

On je ocenio da je posle napada Rusije na Ukrajinu svet postao „crno-beli“, iako navodi da se ni pre toga međunarodno pravo nije poštovalo, posebno u slučaju Srbije i Kosova.

 • I to malo međunarodnog prava što je postojalo, više ne postoji, ocenio je Đilas i ukazao da Srbija nije članica Saveta bezbednosti UN pa da daje saglasanost ili ne na članstvo Kosova.
 • Pitanje teritorije, Kosova, Bosne, jeste hoće li biti ljudi da žive na tim teritorijama, rekao je on.
 • Ne verujemo da ćemo dobiti ultimatutum (Kosovo ili Rusija), verujem da će minimum nekih naših uslova biti ispunjen. Sporazum će biti težak i bolan, ali imate patriote koji iz kruga dvojke i Čačka šalju te poruke, rekao je Đilas.
 • Evo, Mitrovica nije daleko, preselite se tamo, nemojte da šaljete poruke sa sigurnih mesta u Srbiji, a šaljete nekoga u rat. Srbija će da sačuva Kosovo ako bude zemlja vladavine prava, dobrih plata, obrazovanja, rekao je Đilas.
 • Naravno da je teško, ali šta je druga solucija, da ratujemo, upitao je Đilas.
 • Mi smo za to da se Srbija uskladi sa politikom EU, u određenoj meri, ne mora svih devet paketa sankcija, rekao je Đilas i na pitanje da li je EU važnije da Srbija uvede sankcije Rusiji ili prihvati nemačko francuski plan, odgovorio:
 • Važno im je i jedno i drugo, a za nas je važno da se uskladimo sa politikom EU, rekao je Đilas i ocenio da je tačno da su porasle plate u Srbiji, ali su porasle i cene.

Na komentar da dovoljno ne kritijuje predsednika Srbije Aleksandra Vučića, rekao da njega smatra odgovornim za većinu stvari, ali opozicioni rad nije samo kritika, već da se i građanima ponudi nešto drugačije.

 • Očekujem izbore u Beogradu ove godine, ali i na svim niovima, osim predsedničkih, jer kriza koja je pred nama iziskuje da građani na izborima kažu koju politiku podržavaju i šta žele, očekujem te izbore i verujem u njih, rekao je Đilas.

Saradnja opozicije, posebno sličnih vrednosnih opredeljenja, normalna je, naveo je on, dodajući da jedna lista opozicije nije izgledna.

 • Ako postoji neki zakon koji predloži vlast, a donosi boljitak Srbiji, glasaćemo za to, najavio je predsednik SSP.

Đilas je rekao da sa strankom Zdravka Ponoša postoji saradnja i komunikacija, dok sa Narodnom stranke nema saradnju jer ona u svojih deset tačaka programa nema EU, već pisma Putinu i Si Đinpingu.

 • Moguća je saradnja o temama slobode medija, demokratije, naveo je on, ali ne možemo zajedno na izbore.
Piše: FoNet
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.