Drvo i bajka

Grad Milica

Kako sve više raste popularnost vina, tako je sve veće interesovanje za najrazličitije proizvode povezane sa vinom. Naravno, najčešće su to otvarači, dropstopovi, dekanteri… Ipak, oduvek su za vinarstvo poseban značaj imali proizvodi od drveta. Vino odležava u baricima, buradima, bačvama različitih veličina… prese, muljače, razni alati potrebni za pravljenje vina su rađeni od drveta, ili kombinacije drveta i metala. Zato svi ti predmeti i jesu zaslužili da deo drvodeljstva usmeren za pravljenje sprava i alata za vinarenje dobije naziv vinodeljstvo.

Kakvih sve tu zanimljivih i predivnih predmeta ima možemo videti u vinariji Despotika, koja je izložbeni prostor sa ovakvim alatima i spravama nazvala Muzej vinodeljstva. Veoma bogata postavka vredna pažnje svakog vinoljupca koji poseti vinariju. Sličnu, i verovatno još bogatiju, postavku možemo videti u Muzeju vinarstva i vinogradarstva u Aleksandrovcu, u Župi. Ali, sve su to muzejski eksponati koji svedoče o istoriji spravljanja vina u našoj zemlji.

 Današnja popularnost vina ponovo je oživela vinodeljstvo. Drvo je materijal koji kod ljudi izaziva osećaj topline i prijatnosti, pa u skladu sa tim drvodelje mogu da ponude najviše zanimljivih predmeta koji će privući pažnju zaljubljenika u vino. Najčešće su to police, bilo velike namenjene podrumima vinskih kolekcionara, ili manje, pogodne da ukrase kuhinje, trpezarije, dnevne sobe obožavalaca vina. Mašta ovih zanatlija stvorila je sasvim nove drvene predmete. Primetivši da na sve većem broju vinskih manifestacija hedonisti imaju pune ruke posla, drvodelje su osmislile način kako da im ruke oslobode – stvorili su predmet koji je po obliku veoma sličan slikarskoj paleti za boje, samo što umesto slikarskih boja, na njih ređate sireve i suvomesnate delikatese, dok rupa koja je predviđena za palac, u ovom slučaju služi da u nju okačite svoju čašu za vino. Tako vam jedna ruka drži vinsku paletu, dok je druga slobodna da njome birate sve gurmanluke koji su privukli vašu pažnju.

Piše: Ljuban Očigrija

DRVO I BAJKA je upravo takva kreativna radionica koja nudi prelepe vinske police a ako niste znali nalazi se u Kragujevcu. Pored polica za vino tu je I niz drugih majstorija kako za odrasle (police za zacine, za rakiju, podmetači, cinije) tako I za naše najmladje autići, avioni I kamioni izrađeni od prirodnog materijala. Kompletnu ponudu možete videte na Instagram profile DRVO I BAJKA ili se vise raspitati na broj 065/4444826

Povodom Svetog Trifuna koji se obeležava 14. Februara DRVO I BAJKA nagrađuje naše čitaoce a više o poklonima možete saznati u objavi https://www.glassumadije.rs/drvo-i-bajka-i-i-wood-processing-kreativne-radionice-nagradjuju-citatelje-glasa-sumadije/https://www.glassumadije.rs/drvo-i-bajka-i-i-wood-processing-kreativne-radionice-nagradjuju-citatelje-glasa-sumadije/

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.