Dupli program u SKC-u – razgovor o knjizi „Arkam gori” i kvArt o Gutijeresu

Kultura

Večeras, u sredu, 23. februara u 19 sati u Galeriji SKC-a održaće se razgovor o knjizi „Arkam gori”, autora Aleksandra Petrovića Babića.

U svojoj četvrtoj zbirci pesama Arkam gori Aleksandar Petrović Babić izlazi „iz trećeg lica / kao iz tesnog / spandeksa / antiheroja” i započinje šetnju kroz razrušenu Republiku Arkam. Autor oslikava stripovsku psihomitologiju bića čija je jedina nada da ga „kao kontrabandu” bilo ko izvede iz te države koja se „deli / na sve sitnije / komade hleba“. Arkam gori jeste poezija degradirane zajednice koja se udaljava od arhetipskog Čoveka dok tipsko postaje primitivno, a mitsko: infantilno mitomansko. Ko nije spreman da čita podeljenu stvarnost, ni sebe u njoj, nije spreman za ovu antiavanturu. Ko zaplovi, saznaće šta u drugoj realnosti radi Bob Dilan, a šta u ovoj, zaboga, radimo svi mi.

Značenjska jezgra zbirke Aleksandra Petrovića Babića „Arkam gori” stihovi su „nikada ova zemlja / neće postati / moja / Rokenrol republika”. Glavna literarna asocijacija je Čarls Bukovski – tematski je njegov svet usmeren na žene, poroke, prljavštinu, život na dnu. U knjizi se nalazi ciklus pesama ispevan u ženskom rodu. Reč je o potresnim ispovedima o bolesti i bolovanju, patnji svakodnevice: „Dekubitus pank / nazvaćemo bend / za sve one koje je zgazilo / kopito palijativne nege”.

Spiritualni vestern u sedam strofa pesma je koja govori o bipolarnom poremećaju: „pred naletima vetra / u maničnoj fazi / jurila niz ulicu / podbula od lekova“ i donosi tragičan kraj: „kada je sumrak skliznuo / u epizodu / obilnog mesečnog ciklusa / pucala sam / iz tatinog pištolja / na svoj odraz u ogledalu”. Spiritualni vestern u srednjim godinama bio je esej koji ova žena nikad neće dovršiti. Ciklus, naslovljen „Larine pesme”, estetski je najuspeliji i najsuštinskiji element zbirke „Arkam gori”. Još jedna njena zanimljivost su prozni delovi, ubačeni pseudonovinski zapisi ili, na primer, „Uvod predavanja O ratnoj traumi u visikotehnološkom dobu, održanog na simpozijumu neuropsihoanalitičara i masmedijskih fetišista u Cirihu“ – narativne celine koje „razbijaju“ poetičnost zbirke (koja je ionako načeta iznutra!) i daju joj ironičan, apsurdan i humoran ton. Svakako čitati, uz propisanu dozu litija.

O knjizi će govoriti Marija Dragnić, urednica izdanja i autor.

Takođe, večeras od 21 sat u standardnom terminu za format kvArt SKC-a na RTK biće reprizirana epizoda o pesniku Iberu Gutjeresu.

Ibero Gutjeres je bio glas pobunjene generacije Urugvaja. Talentovani pesnik, govornik, dramski stvaralac probuđenih stvaralačkih impulsa okončao je svoj život tragično u talasu političkog terora koji je ranih sedamdesetih zahvatio južnoamerički kontinent.

Posle perioda vojne hunte, za čije vreme se o pesniku nije smelo govoriti, dolazi do novog otkrivanja njegovog dela i Ibero Gutjeres korak po korak dolazi na mesto koje zaslužuje u matičnoj književnosti.

Knjiga koju je objavio SKC Kragujevac krajem 2020. godine je prvo izdanje ovog pesnika van španskog govornog područja. O Iberu govori Mirjana Andrić Bošković.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.