Edin Đerlek u Kragujevcu: Ravnomerno ulaganje ključno za napredak države

Društvo Ekonomija

Ministar zadužen za ravnomerni regionalni razvoj Edin Đerlek ocenio je danas u razgovoru sa direktorom Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja Nenadom Popovićem, da je ravnomerno ulaganje, jasna lokalna ekonomska strategija i korišćenje razvojnih potencijala svih regiona, ključna za ukupan napredak države.
Takođe, kako je naveo, to su ujedno i važne mere za suzbijanje negativnih demografskih trendova sa kojima se Srbija suočava.

Ministar Đerlek istakao je da su kapitalni infrastrukturni projekti i podsticanje investicija, jedan od prioriteta ove vlade, a osnivanje Kabineta ministra za regionalni razvoj, jasna namera za uspostavljanjem institucionalnog okvira i donošenje mera za održivi napredak na čitavoj teritoriji Srbije.

Govoreći o konkretnoj projektnoj saradnji, ministar je naveo da je izuzetno zadovoljan rezultatima koje ova agencija, jedna od najaktivnijih na teritoriji Srbije, postiže, zahvaljujući dobrom analizom stanja i saradnjom sa ministarstvima i partnerima iz Evropske unije. On je istakao da je neophodna saradnja Kabineta ministra i regionalnih agencija koje deluju na teritoriji cele Srbije, kako bi se sagledala detaljna analiza stanja, što je, kako je objasnio i ključni element za izradu buduće strategije u ovoj oblasti.

Direktor Regionalne agencije Šumadije i Pomoravlja Nenad Popović naveo je da je trenutno u fokusu program „EU PRO plus“, koji će omogućiti detaljnije sagledavanje stanja na terenu i bolje upravljanje teritorijalnim razvojem. On je naveo da su u fokusu Agencije projekti u okviru ruralnog razvoja, turizma i zaštite životne sredine, a kao naročito uspešne projekte, Popović je naveo programe podsticanja žena preduzetnica u ruralnim sredinama, kao i podršku malim i srednjim preduzećima na ovoj teritoriji.

Na sastanku su razmotrene mogućnosti i modaliteti saradnje u budućem periodu. Zaključeno je da je delovanje regionalnih agencija, kroz saradnju sa nadležnim ministarstvom, najbolji mehanizam regionalnog razvoja Srbije.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.