Emisija Na zdravlje: Dr Dragan Delić (VIDEO)

Društvo

Portal Glas Šumadije otpočeo je sa emitovanjem nove medicinske emisije pod nazivom „Na zdravljeˮ koja će se emitovati svake nedelje od 12 časova. Ovonedeljna emisija posvećena je predstavljanju programa nove zdravstvene politike Republike Srbije u „Srčanoj knjiziˮ dr Dragana Delića, infektologa i hepatologa.

Doktor Delić kaže da postoje tri suštinska razloga koja su ih „naterala, prisililaˮ da napišu ovu knjigu. Prvi razlog je da se osnaži jedna istina koja se često zaboravlja, pa čak i marginalizuje, a tiče se značaja zdravstvenog sistema i zdravstvenih radnika.

  • U temelju zdravorazumskog društva nalazi se prirodni priraštaj, javno zdravlje i obrazovanje. Zdravstveni radnici sa svojim efikasnim i bezbednim radom presudno utiču na jačinu, stabilnost i budućnost tog temelja.

Drugi razlog je ukazivanje na brojne probleme koji godinama rastaču zdravstveni sistem Srbije.

  • Na početku knjige izdali smo nedovršeni spisak od 18 glavnih, najtežih i najkopleksnijih problema, ali i grupe problema koje postoje u zdravstvenom sistemu Srbije. Tome možemo dodati i dublje probleme koji široj zajednici nisu vidljivi.

Treći razlog pisanja predloga nove zdravstvene politike je ukazivanje na neodrživost postojeće situacije u kojoj većina lekara glasno ćuti o brojnim problemima i anomalijama u zdravstvenom sistemu Srbije, „umesto da budu lučonoše i kreatori nove zdravstvene politikeˮ.

Doktor Delić je naglasio da je 56 odsto stanovništva nezadovoljno stanjem u zdravstvu. Dok su rezultati jednog istraživanja pokazali da samo 54 odsto osiguranika ima poverenje u svog izabranog lekara, „znači svaki drugi nema poverenjeˮ.

  • „Srčanom knjigomˮ želeli smo da ukratko predstavimo i sagledamo zdravstveni sistem Republike Srbije, ponudimo analizu trenutnog stanja i izložimo brojna moguća rešenja njegovog progresivnog razvoja u bližoj ili daljoj budućnosti, ističe dr Dragan Delić.  
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.