Emisija Na Zdravlje – dr Vasilije Antić: Veliko interesovanje za preventivne preglede (VIDEO)

Društvo Grad Video
  • Preventivni pregledi su uvod u sprečavanje komplikacija, kao i rano otkrivanje bolesti. Preventivni pregledi bi trebalo da pokažu da je preživljavanje od nekih bolesti duže i da će prosečni životni vek građana da se produži, naglašava ovonedeljni gost emisije Na Zdravlje, direktor Doma zdravlja Kragujevac dr Vasilije Antić.

Jedna od osnovnih delatnosti Doma zdravlja je pored lečenja i prevencija, te ova kragujevačka ustanova nekoliko nedelja unazad sprovodi akciju preventivnih pregleda koja je pokrenuta od strane Ministarstva zdravlja i Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. O njima, kao i o podizanju svesti pacijenata i radu Doma zdravlja Kragujevac razgovarali smo sa dr Vasilijem Antićem.

Kako su u prethodnim nedeljama organizovani preventivni pregledi štitaste žlezde, kao i internistički pregledi, dr Antić kaže da je interesovanje građana veliko, te da ono zavisi od same vrste pregleda. Za određivanje hormona i ultrazvuk štitaste žlezde javilo se oko 260 pacijenata.

On napominje da postoji jedna lista čekanja kada je reč o ultrazvuku srca, te da će se u narednom periodu potruditi da to reše. Kroz Dane otvorenih vrata koje sprovodi Dom zdravlja pokušavaju da, kako navodi dr Vasić, skroje tako da bude ono što je najpotrebnije pacijentima, da to budu pregledi do kojih se teško dolazi.

  • Liste čekanja se naprave, ali mi se trudimo da čim se naprave organizujemo prekovremeni rad naših lekara.

Budući da je Dom zdravlja nosilac primarne zdravstvene zaštite, prevencija i rano otkrivanje bolesti je izuzetno značajno ističe dr Vasilije Antić: „Cilj nam je da produžimo životni vek Kragujevčana”.

Ono što građani Kragujevca mogu očekivati jeste da će Dom zdravlja u narednom periodu organizovati Dane otvorenih vrata i to svakog meseca u drugoj mesnoj zajednici, tada će pacijenti moći da obave različite besplatne preventivne preglede. U planu su Otvorena vrata u Ilićevu, Erdeču, Pivari, Bresnici.

Sagovornik se osvrće i na preventivnu kod decu i napominje da je jedna od važnijih mera zdravstveno vaspitanje. On, takođe, napominje da je mnogo dece predškolskog uzrsta koja imaju neke razvojne smetnje koje su lakšeg ili težeg oblika, te da će se truditi da se i na tom polju usavrše i pomognu roditeljima.

Dom zdravlja sporvodi i preventivne preglede zaposlenih u različitim firmama ili ustanovama, u okviru tih pregleda radi se EKG, meri se krvni pritisak, šećer u krvi, radi skrining na depresiju, te da su rekacije na ovakve akcije jako dobre.

Doktor Antić se osvrnuo i na zatvranje Kovid ambulante i potvrdio informaciju da ona neće raditi od 1. aprila.

  • Populacija je bar jednom došla u kontakt sa virusom, imunitet je mnogo bolji i sada nemamo tešku kliničku sliku. Bude kao kijavica ili stanje slično gripu, vrlo blago, nema zapaljenja pluća, nekih komplikacija, tako da smo rešili da od 1. aprila svi pacijenti idu kod svojih izabranih lekara ukoliko imaju temperaturu, navodi dr Antić.

Prošle godine Dom zdravlja proširio je svoj kadar za 91 medicinskog radnika, navodi direktor, od kojih je 28 doktora. Na pitanje da li se susreće sa primedbama pacijenta, dr Vasilije Antić kaže da ih ima, ali da nisu toliko česte.

  • Ne čeka se puno, nema mnogo pacijenata, zakazuju se termini. Najveću primedbu, i to moramo da ispravimo, imamo na javljanja na telefon. Nekada se desi da neko od zdravstvenih radnika ne reaguje na adekvatan način, nekada se desi neka suvišna reč, ali isto tako ima i sa druge strane pacijenata koji prete, koji imaju psihičke tegobe, neki su u apstinencijalnoj krizi, te i našima nije lako, navodi on.

Pored navedenih izolovanih slučajeva, dodaje da je broj primedbi svake godine manji, te da u Zaštitniku prava pacijenata nikada nije bilo manje primedbi, prošle godine bilo je dve, tri za godinu dana.

Novinarka: Sandra Solujić

Video: Jelena Nikolić

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.