FMN potpisuje Memorandum o saradnji sa Karolinska Univerzitetom u Švedskoj

Društvo

U ponedeljak 12. februara, u Amfiteatru Fakulteta medicinskih nauka biće potpisan Memorandum o saradnji sa Karolinska Univerzitetom u Švedskoj. Memorandum sa ovim prestižnim univerzitetom u ime Karolinska Instituta potpisaće Anders Franco-Cereceda, šef odseka za molekularnu medicinu i hirurgiju i dekan FMN prof.dr Vladimir Jakovljević.

Karolinska Institut je najveći medicinski Univerzitet u Švedskoj, sa tradicijom dužom od dva veka, i jedan je od vodećih Univerziteta za medicinske nauke i medicinska istraživanja u svetu. Ovaj Univerzitet se konstantno rangira među najboljim, kako u Evropi tako i u svetu, na brojnim prestižnim rang listama. Prema akademskom rangiranju svetskih univerziteta, odnosno Šangajskoj rang listi za 2023. godinu, Karolinska Institut se nalazi na 37. mestu u svetu i na 8. mestu u Evropi. U okviru oblasti „Klinička medicina“ rangiran je na 31. mestu u svetu i 10. u Evropi dok je u oblasti „Farmacija i farmaceutske nauke“ na 14. mestu u svetu i 7. u Evropi. U oblastima „Javno zdravlje“ je među osam najboljih u svetu. Broji preko 8.000 studenata. Istraživači Karolinska Instituta svake godine objavljuju oko 7.000 radova u naučnim časopisima.

Od 1901. godine Nobelova skupština Karolinska Instituta bira dobitnike Nobelove nagrade za fiziologiju ili medicinu. Ukupno pet istraživača sa Karolinska Instituta dobitnici su ove nagrade.

Ovo je prvi put da Karolinska Institut potpisuje Memorandum o saradnji sa Fakultetom sa ovih prostora.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.