Gajić: Srbija ne može u EU u dogledno vreme, trebalo bi težiti članstvu u Evropskom ekonomskom prostoru

Politika

Potpredsednik i poslanik Narodne stranke Vladimir Gajić izjavio je da ne postoji mogućnost da Srbija uđe u EU u narednih nekoliko decenija i da bi trebalo da teži članstvu u Evropskom ekonomskom prostoru (EEP), koji čine države EU, Švajcarska i Norveška.

„Proširenje unije formalno zaustavio predsednik Francuske Emanuel Makron pre nekoliko godina, kada je rekao da nema proširenja dok se EU ne reformiše. Francuska je najavila da će se u toj državi o proširenju EU odlučivati referendumom, a ako i ostale članice unije uvedu taj uslov, Srbija ne bi mogla da prođe u više od četiri članice EU – Grčkoj, Kipru, Rumuniji i Bugarskoj“, rekao je Gajić televiziji KTV iz Zrenjanina.

„Ulazak Srbije u EU nije tema, jer EU to ne želi, ne samo u odnosu na Srbiju nego i u odnosu na sve države Zapadnog Balkana. Lično mislim da nijedna država Zapadnog Balkana nikada neće ući u EU i ne vidim argumente koji to pobijaju“, dodao je Gajić.

Gajić je dodao da, sa druge strane, nekoliko najvažnijih država EU traži od Srbije da prizna nezavisnost samoproglašenog „Kosova“ kao uslov za napredovanje ka EU.

„Ako to postane i formalni uslov u poglavlju 35 u pregovorima o članstvu u EU, onda bi Srbija trebalo da kaže ’ne, hvala’“, zaključio je Gajić.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.