Gordani Damnjanović uručena povelja Saveza slepih Srbije

Društvo

Svečanom akademijom, kojoj su prisustvovali predstavnici Vlade Republike Srbije i lokalnih samouprava, nadbiskup i mitropolit brogradski Stanislav Hočevar i Njegova Svetost Patrijarh srpski gospodin Porfirije, predstavnici organizacija slepih i ustanova za slepe iz svih krajeva Srbije, u Beogradu je obeleženo 75 godina Saveza slepih  Srbije i 50 godina postojanja Biblioteke za slepe „Dr Milan Budimir“.

U ime 12.000 slepih i slabovidih Srbije i u ime 45 područnih udruženja najiskrenije se zahvaljujem što ste uvek sa nama, rekao je predsednik Saveza slepih Srbije Milan Stošić. Ovo je svečani trenutak, ali povoda za okupljanje je bilo i biće ih, 75 godina u istorijskom smislu i nije mnogo, ali 75 godina u kojima je svaki dan u godini i svaki sat u danu i svaki minut u satu ispunjen jednom brigom za slepe, onda je to svakako važno i značajno. Vaše prisustvo i podrška su velika inspiracija i motiv, onda mi zaboravimo na sopstveni hendikep, iako je jedan od najtežih, mi onda dobijamo energiju i snagu koja nas motiviše da se borimo. Mi smo ponosni na našu državu Srbiju i sve ono što čini kako bi naš položaj u društvu bio bolji, i ponosni i zahvalni, a nastavićemo da se borimo da budemo još aktivniji i prihvaćeniji.
Na svečanoj akademiji uručene su povelje zaslužnim institucijama, ustanovama i pojedinicima za uspešnu saradnju i veliki doprinos unapređenju položaja i afirmaciji slepih i slabovidih osoba.
Gordana Damanjanović članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu jedna je od dobitnica povelje. Zahvaljujući se na priznanju Damnjanović je podsetila da je grad Kragujevac ovo priznanje dobio pre pet godina. Ovaj dan jedan je u međunarodnom kalendaru, a mi se kao lokalna samouprava trudimo da svakog dana učinimo napore da unapredimo položaj osoba sa invaliditetom, da postanemo inkluzivnija sredina i da brinemo o zaštiti od diskriminacije sa spekta pristupačnosti, obrazovanja, zdravstvene i socijalne zaštite na lokalnom nivou.
Pored Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva kulture i informisanja, Narodne biblioteke Srbije, povelje su uručene gradovima Beograd, Jagodina, Sombor, Subotica i Užice, opštini Kuršumlija, Radio televiziji Srbije i brojnim pojedincima.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.