Gortan Joksimović: Efikasna poreska uprava preduslov ekonomskih reformi

Ekonomija Politika

Saopštenje Gortana Joksimovića, ekonomski odbor stranke Srbija centar, prenosimo u celosti.

Najjača brana sivoj ekonomiji je strah potencijalnih učinioca poreskih prestupa da će biti otkriveni i kažnjeni. 

U Saopštenju MMF (pr 24/98, od 26. 3. 2024) ponovo se potencira da je manjak kadrovskih kapaciteta Poreske uprave Srbije jedan od najznačajnijih rizika po stabilnost javnih prihoda.

Srbija centar se zalaže za reformu Poreske uprave koja će obezbediti:

–        Ciljano usmeravanje poreskih kontrola – fokus na unakrsnoj proveri imovine (kao deo strategije borbe protiv korupcije) i borbi protiv sive ekonomije.

–        Dalje pojednostavljivanje poreskog sistema – manji broj poreskih prijava, olakšavanje praćenja dospelih i budućih poreskih obaveza i parafiskalnih nameta.

–        Institucionalnu autonomiju i jednoobraznost u postupanju.

–        Ljudski resursi ostaju kritična tačka dalje reforme:

a)    Uporedivi broj inspektora terenske kontrole u zemljama veličine Srbije je 700 do 900, dok je u Srbiji trenutno manje od 400 inspektora terenske kontrole.

b)    Potrebno je podmlađivanje i više visokoobrazovanog kadra, adekvatne i redovne obuke pre svega sa aspekta proceduralnih zahteva uspešne kontrole i održivosti donetih rešenja, kao i digitalnog opismenjavanja za rad u savremenim sistemima podataka.

c)    Veći udeo zaposlenih u operativnim aktivnostima: manje od 10 odsto zaposlenih se bavi terenskom kontrolom (manje od 400 terenskih inspektora od preko 4.000 zaposlenih), a tek oko 20 odsto zaposlenih poslovima poreske kontrole.

d)    Nekonkurentne zarade – za iskusnog poreskog inspektora su na nivou prosečne plate u zemlji, dok se uporedive plate u konsultantskim kućama kreću od dvostrukog iznosa pa naviše. Zato je popunjenost radnih mesta inspektora kontrole manja od 50 odsto.

Za smanjenje sive ekonomije i sveprisutne korupcije, neophodna je efikasna Poreska uprava, a to znači promenu kadrovske politike. Procenjeni trošak mase zarada za 1.500 poreskih inspektora sa prosečnom neto zaradom od 2.000 evra bio bi na godišnjem nivou oko 54 miliona evra, što uz adekvatan odabir i redovnu edukaciju, predstavlja isplativo ulaganje u borbu protiv sive ekonomije koja je procenjena na preko 20 osto BDP-a. „

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.