Grad oglasio prodaju 5 parcela, među kojima su i Strna žita

Grad Istraživanje naslov

Grad Kragujevac, kao što je portal ‘’Glas Šumadije’’ i ranije pisao, oglasio je prodaju gradskog građevinskog zemljišta sa ciljem, kako je u dokumentaciji navedeno, ‘’izgradnje objekata za 2023. godinu’’. Reč je o 5 parcela na teritoriji grada Kragujevca u vlasništvu samog grada, a čija će se prodaja vršiti putem javnog nadmetanja.

Prva parcela površine nešto menje od pola hektara, nalazi se na Deninom brdu, a reč je o zemljištu, za koje se navodi da je pretežno namenjeno stanovanju. Početna cena iznosi 7.500 dinara po m2, dok bi najmanja ukupna cena mogl da dostigne vrednost od nešto više od 300 hiljada evra.

Druga parcela čija je veličina manja od 3 ara, nalazi se u u naselju ‘’Nova Kolonija – Pivara’’, sa cenom od po 5.000 dinara po m2, odnosno ukupnom cenom od nešto manje od 13 hiljada evra. Kao namenu za ovo zemljište navedeno je da je moguća gradnja u skladu sa pretežom namenom zemljišta. Odnosno, ako je pretežna namena poslovanje, onda će se graditi poslovni objekat, ako je pretežna namena stanovanja, gradiće se stambeni objekat, a ako je namena meštovi – stambeno/poslovni objekat.

Treća parcela koju je Grad oglasio za prodaje, iznosi nepunih ar i po i nalazi se u Stanovu, u zoni stanovanja B i ne predstavlja građevinsku parcel. Razlog tome je i činjenica da parcela može biti proglašena za gravinsko zemljište ukoliko je manja od 2 ara. To onda dovodi do zaključka da bi parcelu od ar i po mogao da kupi samo neko od vlasnika susednih parcela, kako bi proširili zemljište, odnosno došao do minimalno potrebnih 2 ara za gradnju. Početna cena ove parcele iznosi 3,000 dinara po metrom kvadratnom, odnosno ukupna minimalna vrednost bi bila nešto veća od 3.800 evra.

Četvrta parcela koja se prodaje, veličine je 31,5 ari, nalazi se u obuhvatu ‘’Instituta za strna žita – Randna zona FENIKS’’ i ne predstavlja građevinsko zemljište. Ali kao što stoji u propratnoj dokumentaci poziva za javno nadmetanje, budući vlasnik, ukoliko bude želeo može podneti zahtev za promenu namene zemljišta, uz propratnu odgovarajuću dokumentaciju. Početna cena ove parcele iznosti 18.000 dinara po m2, odnosno najmanja moguća za celokupono zemljište, gotovo 477 hiljada evra.

Peta i poslednja parcela, ujedno je i najveća, površine 3 hektara i takođe se nalazi  u Radnoj zoni Feniks – Institut za strna žita. U propratnoj dokumentaciji stoji da je dominantna nameta na parceli poslovanje, shodno i lokaciji u oviru radne zone. Početna cena ove parcele je 24.000 dinara po m2, dok namanja moguća cena za celokupno zemljište nešto vića od 6,1 miliona evra.

Postupak javnog nadmetanja za pomenute gradske parcele održaće se 20. oktobra 2023. godine u prostorijama zgrade Uprave grada Kragujevca.

Tagovi:

2 thoughts on “Grad oglasio prodaju 5 parcela, među kojima su i Strna žita

 1. Tu gde su STRNA ŽITA nalazi se Vincansko arheolosko naselje stato 6500g.
  Dolazili su i englezi i britanci sa nasim arholozima i oni su nas ucutkali.
  Sramota od grdske vlasti.
  Umesto da se sacuva nacionalno dobro Srba,to ce fino plombirati debelim slojem betona visespratnica.
  Nasi vlastodrsci nas pretvaraju u prosjake.

  1. Ma koga da bude sramota…pa njih javno Vučić prozvao nesposobnima i još su oni tu, pritajili se a svako ko drži do sebe bi se povukao.Nataložili se baš!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.