Građani i vlast: Kako i zašto se za sve pita jedan čovek

Društvo Izbori 2022 Politika


Tri i po meseca po završetku izbora, Srbija još nema konstituisan parlament. Ne zna se ni ko će biti mandatar, a kamo li kada će vlada biti formirana. A sve ovo se dešava u jeku rata u Ukrajini, najvećoj krizi u Evropi posle Drugog svetskog rata.

Pravosuđe odavno ne funkcioniše kao grana vlasti, a oni delovi tužilaštva i sudstva koji nisu pod čvrstom kontrolom SNS-a ubrzano se „pacifikuju“ i „čiste“. Jedina vlast koja u državi funkcioniše je predsednik, koji se pita za sve i neskriveno odlučuje o sudbini cele zemlje. Nije to novost, ali sada to nije samo faktičko nego i takoreći formalno stanje.

Društvo se već priviklo da zlokobnu hipertrofiju dubokog političkog i sistemskog poremećaja i na državu u kojoj jedan čovek zamenjuje celokupnu državnu strukturu skoro da svi pristaju. Od obolelih građana koji od Vučića  traže pomoć u lečenju, preko radnika koji očekuju od da im zaštiti radnička prava do javnosti kojoj svakodnovno saopštava kontradiktorne stavove o najvažnijim državnim pitanjima.

Da li je u Srbiji blokiranje auto-puta jedini način komuniciranja građana i vlasti?

Tribina se održava 20.07.2012 u Biznis inovacionom centru u Kragujevcu, ulica Trg Topolivaca 4,  sa početkom u 19 h.


Na tribini će govoriti Teofil Pančić, urednik i kolumnista „Vremena“, Filip Švarm, glavni urednik nedeljnika „Vreme“, Zdravko Ponoš, predsednički kandidat i  osnivač pokreta „Srbija centar“ (SRCE), Nikolaj Petronijević, advokat iz Kragujevca, Bojana Vlajović Savić, građanska aktivistkinja,  osnivačica udruženja „ Res publika“ iz Kragujevca.
Moderator će biti novinar „Vremena“ Nedim Sejdinović

 

Okrugli sto je sastavni deo projekta „Podsticanje javne debate o demokratiji uoči izbora“ koji finansira National Endowment for Democracy.

Tagovi:

2 thoughts on “Građani i vlast: Kako i zašto se za sve pita jedan čovek

  1. Pa uvek se pitao samo jedan čovek. Nekada Tito, pa Milošević, a sada Vučić. Srbi su podanički narod koji je davno izgubio svoj identitet.

    1. Ne, kolega, nisu ga izgubili iz prostog razloga što je podaništvo osnova njihovog identiteta. Ništa Srbi kao narod nisu izgubili, ni identitet, ni dostojanstvo, ni potrebu za ljudskim vrednostima, od kad sam ja na ovom svetu bilo šta što ih čini ljudima većinski nisu ni imali.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.