Gradonačelnik Nikola Dašić: Predstavnici sindikata Zastava oružja nisu pomenuli zakazivanje sednice Skupštine grada

Grad

Narodni poslanici Veroljub Stevanović, Nikola Nešić i Dalibor Jekić upitili su danas otvoreno pismo gradonačelniku Kragujevca Nikoli Dašiću, u kome traže da se angažuje povodom situacije u fabrici Zastava oružje.

Dašić im, u odgovoru koji je dostavljen medijima, poručuje da pre „javnog nastupa o ovoliko značajnim temama za grad Kragujevac“ stupe u direktan kontakt s njim. I podseća ih da „ličnu komunikaciju“ imaju već dugo.

Gradonačelnik Kragujevca kaže da je na sastanku, kao ističe, „sa jednim od sindikata preduzeća“ jasno zauzeo stav da će u kontaktu sa svim nadležnim organima tražiti da se pomogne „Zastava oružju“.

Prenosimo odgovor gradonačelnika Nikole Dašića:

  • Posebno jer se radi o subjektu koji zapošljava 2400 Kragujevčana i koji je ozbiljno utkan u istoriju razvoja našeg grada. Hvala Bogu imamo odličnu komunikaciju i sa Predsedništvom, i sa Vladom i sa ministarstvima. Upravo je to ono što vi tražite.
  • Drugo, zarad istine, prisutni predstavnici jednog od sindikata ni u kom trenutku nisu pomenuli bilo kakvo zakazivanje posebne sednice Skupštine grada sa ovom temom, iako su u izjavi za medije naveli da su za taj zahtev odbijeni, što se lako može utvrditi uvidom u snimak sa sastanka.
  • Od Grada je zatraženo da javno, putem medija, pritisne državu da što pre izađe u susret zahtevima ovog sindikata, a oni su kako je nama preneto: 1) hitan izbor generalnog direktora i 2) da se pod hitno smeni Nadzorni odbor. Jasno vam je naravno da učešće u kapitalu od 0,76% ne daje apsolutno nikakvu moć postavljanja direktora ili smenjivanja odbora i to nije izgovor.
  • Vi ste gospodine Stevanoviću dugi niz godina obavljali funkciju gradonačelnika i odlično znate na koji način se odvija komunikacija između jedinice lokalne samouprave i državnih organa. Posebno u periodu dok ste imali blisku saradnju sa tadašnjim ministrom Mlađanom Dinkićem. Vaša saradnja u tom periodu je u pojedinim oblastima dala i neke dobre rezultate za Grad, a to niste postigli tako što ste sa njim komunicirali preko medija.
  • Treće, imajući u vidu pisma i javne nastupe drugih sindikalnih organizacija u preduzeću „Zastava oružje“ očigledno je da postoji razilaženje u stavovima, ali i veliki sindikalni sukob koji nije od juče. Nije posao grada Kragujevca da se priključuje tome ili stavlja na bilo čiju stranu, a posebno kada se situacija u fabrici politizuje, što se da zaključiti iz vašeg pisma upućenog meni. Da nema politizacije svako od vas bi me pozvao, kao što se čujemo i oko mnogo manje bitnih stvari, da me pita kako se može doći do rešenja.
  • Pored navedenog jako je važno da znamo dve stvari. Jedna je da svi zaposleni u „Zastava oružju“ uredno primaju zaradu, a druga je da će grad Kragujevac uvek na primeren i najefikasniji način biti uz svoje Kragujevčane koji su zaposleni u našim kompanijama. I ovde je to slučaj.
  • Uveren sam da će država primeniti najbolje rešenje kako bi „Zastava oružje“ nastavilo uspešno da posluje.
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.