Gradska uprava za inspekcijske poslove i komunalnu policiju o neuređenim dvorištima u užem gradskom jezgru

Društvo

Prošle nedelje, na poziv našeg čitaoca Marka Ostojića, obišli smo naselje Zvezda u kome se nalazi njegova porodična kuća i pored nje napušteno dvorište. Zapuštena parcela smeta komšijama koje žive u okolini, a pre svega Ostojiću koji živi odmah do nje, on je pokušao da reši problem obrativši se nadležnim službama, ali se od tada ništa nije promenilo.

Pitali smo Gradsku upravu za inspekcijske poslove i komunalnu miliciju kakve su mogućnosti komunalne policije da interveniše u neuređenim dvorištima u užem gradskom jezgru, kao i koja su prava komšija koje napuštena dvorišta ugrožavaju.

Odgovor iz Gradske uprave prenosimo u celosti:

U skladu sa Odlukom o komunalnom redu, dvorišta stambenih i poslovnih zgrada moraju se držati uredno i čisto. Shodno tome, vlasnici dvorišta su odgovorni za njihovo održavanje u čistom i urednom stanju. Inspekcijski nadzor nad sporvođenjem odredaba Odluke o komunalnom redu vrši Komunalna inspekcija.

Lica koja su na bilo koji način ugrožena usled neodržavanja dvorišta koja se nalaze u njihovim naseljima, mogu podneti prijavu Komunalnoj inspekciji. U postupku inspekcijskog nadzora, komunalni inspektor najpre utvrđuje ko je vlasnik parcele koja je predmet prijave, a nakon utvrđivanja činjeničnog stanja nalaže vlasniku da izvrši uređenje dvorišta u roku koji odredi Rešenjem.

Ukoliko nadzirani subjekt ne postupi po naloženim merama, izdaje se prekršajni nalog. Novčana kazna za fizička lica iznosi 10.000 dinara, a u slučaju da se radi o pravnom licu, novčana kazna iznosi 50.000 dinara.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.