Gradsko veće: Inicijativa za proglašenje zaštićenog područja gradskog parka „Jezero Bubanj“

Grad

Grad Kragujevac pokreće inicijativu za proglašenje zaštićenog područja gradskog parka „Jezero Bubanj“ u cilјu zaštite područja od lokalnog značaja. Inicijativa kod Zavoda za zaštitu prirode Srbije se pokreće radi izrade Studije zaštite kojom se utvrđuju vrednosti tog područija. Predlog Inicijative utvrđen je na sednici Gradskog veća održanoj 22. marta i upućen je odbornicima Skupštine grada na razmatranje i odlučivanje.

Područje gradskog parka „Jezero Bubanj“ predstavlјa dragocenu prirodnu vrednost grada Kragujevca i već dugi niz godina proučavano je od strane lokalnih stručnih organizacija i institucija koje se bave zaštitom prirode i životne sredine. Kao takav gradski park „Jezero Bubanj“ značajno doprinosi očuvanju i unapređenju ekoloških karakteristika urbane sredine s obzirom na prisustvo različitih životnih sredina – kopnenih, obalskih, vodenih.  Osim očuvanja ukupnog biodiverziteta šumadijskog područja, jezero predstavlјa i privremenu lokaciju na migratornom putu posebno vodenih ptica. Imajući u vidu da je jezero stanište submerznih i emerznih bilјaka i drugih organizama  nesporno je da ima veliki značaj u razvoju prirodnih životnih sredina u urbanom području.

Trenutno je u izradi Izveštaj – Evidentiranje ekoloških pritisaka i procena stanja u akumulacijama od značaja za stanovnike grada Kragujevca u okviru projekta „Transparentnost podataka kao bitan činilac očuvanja ekoloških usluga hidroakumulacija“ koji finansira EU, na kome su saradnici JKP „Vodovod i kanalizacija“ i Prirodno – matematički fakultet u Kragujevcu. Cilј je da se na teritoriji grada Kragujevca utvrdi prisustvo invazivnih vrsta riba, makrobeskičmenjaka i algi, na osnovu čega se definiše ekološki potencijal pojedinačnih vodenih ekosistema.

Članovi Gradskog veća utvrdili su i predlog odluke o izradi Plana detalјne regulacije „Park jezero Bubanj“ i uputili u skupštinsku proceduru. Cilј izrade tog dokumenta su definisanje namene i načina korišćenja prostora i uređenje jezera, definisanje pravila uređenja i građenja, razvoj komunalne i saobraćajne infrastrukture, definisanje uslova i mera zaštite životne sredine, prirodnih i kulturnih dobara, energetske efikasnosti, pristupačnosti i zaštite od elementarnih nepogoda i nesereća.

Tagovi:

7 thoughts on “Gradsko veće: Inicijativa za proglašenje zaštićenog područja gradskog parka „Jezero Bubanj“

      1. Tačno! Javna je tajna da je zbog toga morao i da ode iako je poznato da je ovaj plan skrojen u njegovom kabinetu. Dasicu trebalo samo par meseci da shvati.

    1. Shvatićete SNS bolumenta, ali prekasno, da nikada nisu imali operativnijeg, sposobnijeg i obrazovanijeg čoveka na svojoj strani. Zato im i nije odgovarao. Šta će oni čim vide da nešto ne razumeju oni pokvare za svaki slučaj.

  1. Nije ovde ideja gradonačelnika da se pomogne gradu već da se stvore uslovi da takozvani investitor podnese još neku tužbu prema gradu i obezbedi još koji olako stečeni milion od građana Kragujevca.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.