Heroji zajednice – „Od svađe slađe”, Aleksandra Radović, pedagog i učenici Prve tehničke škole

Društvo Grad Istraživanje

Već godinama unazad vršnjačko nasilje je jedan od problema našeg školstva. Agresija čitavog društva, okruženja, medija, društvenih mreža… jednostavno se „prelila” i u školske klupe i dvorišta. Učenici kragujevačke Prve tehničke škole uz pomoć veštine medijacije i projekta „Od svađe slađe” pokazali su jedan od načina da se izađe na kraj sa tim problemom.

Ali to nije jedini primer njihove, kako se danas popularno kaže „društvene angažovanosti”. Oni redovno učestvuju u humanitarnim akcijama poput dobrovoljnog davanja krvi (dobitnici su plakete „Široko srce” Crvenog krsta) ili u projektima i radionicama koje imaju za cilj da spreče trgovinu ljudima. Naravno, sve to uz pomoć svog školskog pedagoga Aleksandre Radović.

Sa svojih deset godina iskustva (šest u ovoj školi a pre toga u kragujevačkoj Predškolskoj ustanovi „Nada Naumović”) pedagog  Aleksandra Radović (32) trudi se da kod svojih đaka razvije svest o društvenom aktivizmu, medijaciji, nenasilnom rešavanju konflikata…

I baš to, nenasilno rešavanje konflikata bila je tema projekta vršnjačke medijacije „Od svađe slađe” koji je realizovan od 6. jula do 1. novembra prošle godine. Sem učenika Prve tehničke škole iz Kragujevca u njemu su učestvovali i njihovi vršnjaci iz naše Srednje stručne škole (Politehničke) kao i đaci iz osnovnih i srednjih škola iz Kraljeva, Bora, Sombora…


Učenici Prve tehničke škole sa svojom mentorkom na radionicama projekta „Od svađe slađe” – uče da medijacijom i mirnim putem rešavaju konflikt

– Projekat je imao za cilj da podigne svest učenika o medijaciji, odnosno, da se sukobi mogu prevazići na neki drugi način. Da se konflikti ne rešavaju nasilnim putem već razgovorom i komunikacijom dva ili više učenika, kaže Aleksandra Radović, pedagog Prve tehničke i jedan od organizatora i realizatora ovog projekta.

Najugroženiji Romi i rokeri

Projekat „Od svađe slađe” se odvijao kroz 15 radionica i na način koji je prilagođen učeničkom uzrastu. Razne teme i probleme koji ih muče đaci su u toku radionica u toku projekta „Od svađe slađe” inscenirali kroz skečeve koji su im pomagali da shvate konflikte situacije i da ih nenasilno rešavaju. Na ovaj način promovisana je jedna vrlo bitna komunikativna veština koja može biti primenjiva u drugim školama u cilju prevazilaženja konflikata i ostalih oblika nasilja među vršnjacima. Projekat je realizovalo Udruženje „Svet reči” iz Velike Plane. 

A, koje su to teme koje ih najčešće pogađaju i konflikti koji se dešavaju u njihovom okruženju. Odgovori na ova pitanja takoše su se pokazali tokom projekta „Od svađe slađe”.

– Najčešće do sukoba između vršnjaka dolazi zbog nepoštovanja različitosti. Najdiskrimisanije su osobe koje pripadaju LGTB populaciji, zatim je tu rasizam ili razlika zbog boje kože (u slučaju naše sredine Romi), otkriva nam naša sagovornica.


Podiže svest učenika o drištvenom aktivizmu – Aleksandra Radović prima priznanje Crvenog krst

Za nas koji smo odrastali u nekom, pa ako ne boljem onda urbanijem društvu zapanjujuće zvuči da su i današnji (doduše, retki rokeri) takođe meta diskriminiacije. Po rečima Aleksandre Radović njih okruženje (pod uticajem narodnjaka) zbog drugačije garderobe ili imidža etiketira kao narkomane.

I ekonomski faktor nije zanemarljiv kada su u pitanju sukobi i konflikti među među pripadnicima mlađih generacija. Ismevaju se učenici koji su slabijeg materijalnog stanja.

– Javljaju se pitanja: „zašto neko dva-tri dana dolazi u školu u istoj garderobi?”, „šta će takav u našem odeljenju?”, ismevaju deca koja nemaju „ajfon”… Razgovori i moderacija pomažu da se ovako etiketirana deca prihvate od sredine koja ih prvobitno ismeva i šikanra, naglašava Aleksandra Radović.

Po njoj u školama akutan problem je i digitalno nasilje.

U pitanju su adolescenti i najčešći problem je zaljubljenost. Dve drugarice se zaljube u istog dečka… i tako nastaju najčešći konflikti u tom uzrastu koji se „prenose” na društvene mreže, objašnjava ona napominjući da medijacija uspešno rešava i te probleme.

Radionice projekta „Od svađe slađe” doprinele su da se tenzije smire, a akteri obrate stručnim saradnicima i pedagogu.

– Putem medijacije, zajedno ili pozovemo jedno po jedno dete insistiramo na razgovoru. Da se mirnim putem zadovolje potrebe jedne i druge strane, priča naša sagovornica, dodajući da su tokom ovih radionica i projekta učenici podigli svest i sada prepoznaju rešavanje konflikata mirnim putem. Cilj svih radionica je bio skretanje pažnje na medijaciju kao jedan važan segment školskog života.


Đaci Prve tehničke škole tradicionalno među najbrojnijim dobrovoljnim davaocima krvi među kragujevačkim školarcim

Od naredne školske godine pedagog Aleksandra Radović najavljuje osnivanje Tima za medijaciju u školi u kojoj radi. Sam projekat „Od svađe slađe” završen je zajedničkim maskembalom sa motivima nenasilja u kome su učestvovali svi učesnici projekta sa svojim nastavnicima.

Tradicija društvenog aktivizma

I, to nije sve. Prošle nedelje, 13. maja na Nacionalni dan dobrovoljnih davalaca krvi učenici Prve tehničke škole tradicionalno su učestvovali u akciji koju organizuje naš Crveni krst. Po rečima pedagoga Aleksandre Radović to je već tradicija.

– Motivisanje i organizovanje naših učenika da postanu dobrovoljni davaoci krvi započela je još pre više godina moja koleginica pedagog Slađana Tasev koja je sada u penziji. Ona je radila na tome da podigne svest đaka o društvenom aktivizmu i inicirala ih da učestvuju u svim društvenim akcijama. Ja sam, može se tako reći „nasledila” njen angažman, priča Aleksandra Radović.


Završnica projekta „od Svađe slađe” – Maskenbal sa motivima nenasilj

Za svoje učešće na dobrovoljnim akcijama kragujevačkog Crvenog krsta učenici Prve tehničke škole dobili su plaketu „Široko srce” 2019. godine a sama Aleksandra Radović ove Srebrni znak ove organizacije „za značajne rezultate u ostvarivanju zadataka i ciljeva Crvenog Krsta”.

Čak 45 učenika Prve tehničke škole dalo je krv te 2019. godine, prošle nešto manje zbog pandemije krorone a prošle nedelje 18 učenika, što ih uz vršnajke iz Prve gimnazije i Medicinske škole čini najbrojnijim davaocima krvi među ovdašnjim školarcima.

– Motiv dece je svakako saznanje da tim činom nekome mogu da spasu život a nije zanemarljivo ni to što dobijaju i dva slobodna dana, kroz šalu priča naša sagovornica, dodajući ozbiljnijim tonom da je ponosna što većina njih posle završetka srednje škole postanu stalni davaoci krvi i uvek učestvuju u takvim akcijama.

No, tu se ne završava društveni aktivizam pedagoga Aleksandre Radović i njenih učenika.

– Pored ova dva projekta ušli smo 15. maja ove godine u pripremu i trećeg koji se odnosi na trgovinu ljudima pod pokroviteljstvom Saveta Evrope. Ovaj projekta je samo logički nastavak projekta „Mreža mladih protiv korupcije” i u sebi objedinjuje jednu vrlo vitalnu i aktuelnu socijalnu temu kao i borbu protiv organizovanog kriminala, pojašnjava ona.


Aleksandra Radović sa svojim učenicama na edukaciji o sprečavanju trgovine ljudim

Edukacija za učenike i nastavnike o projektu koji ima za cilj da spreči na žalost bolno aktuelnu trgovinu ljudima održan je prošlog vikenda, 15. i 16. maja u Velikoj Plani. Na seminaru su učestvovale i Aleksandra Radović i dve učenice druge godine Prve tehničke škole sa smera za zaštitu životne sredine koje će u toku trajanja projekta od 17. maja pa do 21. juna (kraja školske godine za srednjoškolce) biti edukatorke svojim vršnjacima u školi.

– Neposredan rad i komunikacija sa učenicima, visoka doza empatije vezana za svakodnevne dileme i probleme predstavlja motivaciju za moj dalji profesionalni put i razvoj, kaže za kraj pedagog Aleksandra Radović a mi, sudeži po dosadašnjim rezultatima u radu sa decom i planovima koje u ovom tekstu najavila nemamo razloga da joj ne verujemo.

Zoran Mišić
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.