Hirurzi UKC Kragujevac na Evropskom kolorektalnom kongresu

Društvo Grad

Evropski kolorektalni kongres (EFR – European Federation for coloRectal Cancer), sa tradicijom dužom od dve decenije, održava se svake druge godine na AKH klinici u Beču (AKH Wien) i okuplja vodeće evropske stručnjake koji istražuju i leče kolorektalni karcinom, kao jedno od najučestalijih oboljenja u Evropi. Evropskom kolorektalnom kongresu u Beču, prisustvovali su lekari iz Srbije, među kojima je bio i tim lekara Odeljenja kolorektalne hirurgije Klinike za opštu hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Kragujevac.

Dr Dalibor Radojković, kolorektalni hirurg UKC Kragujevac, predstavio je stručni rad na kongresu, na temu „Džinovski analni kondilom”, koji predstavlja redak medicinski slučaj, sa incidencom od 0,1%.

Ove godine, najnovija istraživanja kroz stručne radove predstavio je veliki broj lekara iz najvećih evropskih klinika i obrazovnih ustanova, među kojima je prof. dr Bill Heald, predstavnik Pelican cancer foundation-a iz Engleske, koji je uveo totalnu mezorektalnu eksciziju, kao zlanti standard u lečenju karcinoma rektuma širom sveta i prof. dr Werner Hohenberger, hirurg iz Nemačke, zaslužan za primenu totalne mezokolične ekscizije u lečenju tumora desnog kolona.

Inače, Evropski kolorektalni kongres, prilika je za sve lekare iz te oblasti medicine za razmenu iskustava, savremenih principa lečenja, kao i konsenzusa o najnovijim pristupima hirurškog lečenja kolorektalnog karcinoma u Evropi.

Izvor i fotografije: UKC Kragujevac
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.