Holidej In kod jezera Bubanj

Društvo Ekonomija Grad

Kada je avgusta 2013. godine iz stečajne mase preduzeća „Livnica 034” prodat objekat kod Hale „Jezero” koji se sastojao samo od betonske konstrukcije, očekivalo se da će takozvana „kostur zgrada”, konačno, dobiti novi izgled i namenu za koju je planirana. Međutim, trebalo je da prođe deset godina i da se izmenom i dopunom Plana detaljne regulacije „Park jezero Bubanj” izvrši prenamena postojećeg objekta. Time će ovaj krajnje nebezbedan objekat, koji je mesto okupljanja sumnjivih likova i gde svakog momenta može doći do nesreće, što se pre osam godina i dogodilo, dobiti novi hotel i uređenu zelenu površinu. 

Umesto „Škode” „Holidej In”

Kako je prvobitno zamišljeno, na tom mestu trebalo je da bude salon automobila „škoda”, ali za otprilike godinu i po dana grad će dobiti novi hotel sa četiri zvezdice iz kategorije internacionalnog lanca hotela „Holidej In Ekspres”.

Kako je najavljeno prilikom prezentacije urbanističkog projekta, ovo je prvi objekat ovog brenda u Srbiji koji će se graditi van Beograda i biće smešten na atraktivnoj lokaciji nedaleko od jezera Bubanj. Investitor je preduzeće MR Bussines Team iz Kragujevca, procenjena vrednot investicije je oko 470 miliona dinara i očekuje se da hotel bude otvoren naredne godine, 18 meseci nakon početka gradnje.

Rekonstrukcijom i dogradnjom postojeće konstrukcije započetog objekta grad će dobiti hotel sa 73 sobe, restoranom i fitnes salom, površine od oko 4.500 metara kvadratnih. Investitor ima na raspolaganju parcelu od ukupno 0,27 hektara, od čega je 30 odsto predviđeno za uređenje zelenih površina, odnosno plansko ozelenjavanje uz pravilan izbor vrsta koje treba da se uklope u postojeću sredinu i ulepšaju njen izgled.

U urbanističkom projektu je navedeno da se zadržava spratnost izgrađenog dela objekta, dok će dograđeni deo biti jednospratni.
Smeštajni kapaciteti – hotelske sobe – nalaziće se u postojećem delu objekta, dok je restoran nezavisan od hotela, u dograđenom delu. 

U podrumu budućeg hotela projektovano je 12 garažnih parking mesta za goste, kao i službeni ulaz za prijem robe za restoran. Nezavisno od hotela, u podrumu će funkcionisati i fitnes sala za spoljne korisnike, sa svim potrebnim prostorijama.

Osim restorana u prizemlju, ispred objekta biće izgrađen parking prostor sa šest parking mesta. Za restoranski deo objekta koji nije u sklopu hotela, idejnim rešenjem dat je predlog unutrašnjeg uređenja, što može biti izmenjeno u zavisnosti od zahteva investitora. Projektom su predviđene standardne prostorije restorana – glavna banket sala sa pratećim prostorijama, službeni i kuhinjski deo. 

U većem delu visokog prizemlja hotela planirani su sadržaji ugostiteljskog tipa –  prijemni deo hotela, administrativni, konferencijski deo, bar, ugostiteljski deo restorana hotela sa pogledom na jezero „Bubanj”. Inače, postojeći prostor galerije visokog prizemlja maksimalno je iskorišćen tako što je projektovano šest dvokrevetnih soba, dve jednokrevetne sobe i jedna komfornija soba apartmanskog tipa (sa mini-kuhinjom) – ukupno 9 smeštajnih jedinica. 

Na spratu hotela planirane su dvokrevetne i komfornije sobe apartmanskog tipa (sa mini-kuhinjom) i po jedna soba za osobe sa invaliditetom. Na prvom spratu projektovane su ukupno 34 sobe, a na drugom 29. Za prirodno osvetljenje i dvostrano provetravanje hodnika i sobe u središnjem delu hotela biće napravljen svetlarnik – atrijum.

Pored parternog zelenila, u funkciji promovisanja zaštite životne sredine, održive gradnje i energetske efikasnosti, predviđeno je ozelenjavanje fasada, terasa i krovova. Vertikalne zelene površine okrenute su, između ostalog i ka bulevaru – radi smanjenja  zagađujućih materija iz saobraćaja.

Dominantan parkovski prostor

Na samoj parceli, po projektu, oko 800 kvadratnih metara namenjeno je zelenilu. Uređenje parcele obuhvata nivelaciju, zelene površine, parter i odvodnjavanje, a parcela se ne ograđuje.

Osim ovog objekta, na površini oko Jezera „Bubanj” moguća je gradnja još samo jednog jednospratnog objekta, na parceli koja je u privatnom vlasništvu i bila jer predmet velikog negodovanja građana, kada je najavljena gradanja višespratnog stambenog objekta.

Na sreću izmenjen je PDR, pa je takva gradnja onemogućena.

  • Najbolja varijanta je bila da je grad otkupio tu parcelu, ali procenjena vrednost je bila visoka, jer je parcela velika, tako da je vlasniku ostavljena površina za turizam i ugostiteljstvo sa zonom izgradnje od oko deset posto. Može da gradi jednospratni objekat na oko 500 kvadrata. Ostalih 90 posto površine utapa se u parkovsku površinu i praktično je javno-privatna, objašnjava Ivan Radulović, glavni gradski urbanista.

Sve ostalo po novom Planu detaljne regulacije predviđeno je za parkovsku površinu, a novost je da je Gradska turistička organizacija preko Ministarstva turizma uspela da dobije projekat za gradnju višenamenske letnje pozornice, amfiteatra. Za ovu namenu biće iskorišćen prostor gde je poligon za automobile, konkretno na naisipu će biti napravljen amfiteatar sa sedištima i natkrivena pozornica. Vrednost projekta je oko 70 miliona dinara i sredstva će biti prebačena u dve faze, tokom dve godine.  

Vezano za ovaj manifestacioni prostor, predviđena je i gradnja vizitorskog centra koji promoviše turizam i grad mora da ima takav objekat ako želi da postane gradsko turističko mesto prve kategorije.

Urđenjem površine oko Jezera „Bubanj” dobile su nove sadržaje i mesto su okupljanja sve većeg broja ljudi. Najveća investicija, od koje je trebalo početi, je čišćenje samog jezera od mulja i prema nekim najavama ovaj posao bi trebalo da finasira mađarska vlada, ali je problem gde odložiti preko 30 tona blata i mulja iz jezera. 

U svakom slučaju, krenulo se sa mrtve tačke, dosta se pažnje poklanja uređenju ovog prostora na lokaciji nedaleko od centra grada, što bi moglo da preraste u atraktivnu turističku ponudu.

Piše: Gordana Božić, Kragujevačke
Tagovi:

2 thoughts on “Holidej In kod jezera Bubanj

  1. Dobro bre ljudi, pa šta vam treba da objavljujete ove propagandne gluposti. Trebalo bi da znate kao i ja da se ovaj projekat najavljivao već nekoliko puta godinama unazad ali da radovi nikada nisu počeli prema najavama, poslednji put je to trebalo da se desi u martu. Ajde ne nasedajte na te naprednjačke patke i samoreklame, ko zna kada će to početi da se radi i da li će uopšte.

  2. U podrumu bolje da su projektovali bazen umesto garaže, pošto će vodu da dobiju gratis iz obližnjeg jezera, samo da je zagreju i eto spa centra…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.