I Knić i Rača ubedljivo uz SNS – U Rači čak 21,13 odsto nevažećih listića

Izbori 2023 naslov Politika

Srpska napredna stranka (SNS), potvrdila je dominaciju i ponovo osvojila vlast i u opštinama Knić i Rača.

U opštini Knić, pravo glasa imalo je 10.499 birača na ukupno 36 biračkih mesta. Svoje pravo da bira novu vlast koja će ih voditi narednih četiri godine iskoristilo je 6.795 birača, odnosno 64,72 odsto.

Ubedljivu pobedu odnela je lista ’’Aleksandar Vučić – Knić ne sme da stane’’, koja je osvojila 3.522 glasa, odnosno 51,83 odsto od ukupnog broja izašlih, tako da će vlast u Kniću moći da formira samostalno.

Drugoplasirana je bila lista koju su činile ’’Stranka slobode i pravde i Demokratska stranka – Knić protiv nasilja’’, koja je osvojila 765 glasova, odnosno poverenje 11,26 odsto izašlih birača.

Treća lista sa najviše osvojenih glasova lista je ’’Narodni pokret Srbije – Knić – Miroslav Miki Aleksić’’, koja je osvojila 709 glasova, odnosno 10,43 odsto.

Četvrto mesto je zauzela lista Grupe građana (GG) ’’Vi odlučujete – Knić bez rudnika’’, koja je osvojila 635 glasova, odnosno 9,35 odsto.

Peto mesto pripalo je socijalistima i njihovoj listi ’’Ivica Dačić – Premijer Srbije’’, koja je osvojila 530 glasova, odnosno 7,8 odsto.

I šesta lista koja je prešla cenzus je lista ’’Jedinstvena Srbija – Dragan Marković Palma’’, koja je osvojila 441 glas, odnosno 6,5 odsto.

Nevažećih listića u Kniću je bilo 2,83 odsto.

Kada je reč o Rači, mnogo izbora, samim tim i nepoznanica nije bilo, niti je moglo biti. S obzirom na to da su se svega dve liste ’’nadmetale’’ na izborima u nedelju.

Tako je od 9.051 birača koji su glasali na 27 biračkih mesta, na izbore izašlo ukupno 6.109 birača, odnosno 66,5 odsto.

Najviše glasova je osvojila lista naprednjaka ’’Aleksandar Vučić – Rača ne sme da stane’’, za koju je glasalo 3.757 birača, odnosno 66,5 odsto izašlih.

Jedina druga lista za koju su glasači mogli da glasaju, odnosno lista socijalsita ’’Ivica Dačić – Premijer Srbije’’, svojila je podšku 1.070 birača, odnosno 17,51 odsto izašlih.

Ono što je s druge strane interesantno kada je Rača u pitanju, jeste da je ova opština imala najveći procenata nevažećih listića. Tačnije od ukupnog broja izašlih glasača, čak 21,13 odsto njih ( iliti 1.291 birač), poništilo je svoj listić.  

Tagovi:

1 thoughts on “I Knić i Rača ubedljivo uz SNS – U Rači čak 21,13 odsto nevažećih listića

  1. U Rači je opozicija organizovala bojkot izbora, što dokazuje i broj nevažećih glasačkih listića. Obzirom da je opoziciona koalicija „Srbija protiv nasilja“ u Rači onemogućena da učestvuje ne izborima ovo je bio logičan potez. Toliko bi glasova i dobili.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.