I ode cirkus iz našeg velikog grada (VIDEO)

Grad Izbori 2023

Završna konvencija Srpske napredne stranke održana je danas u Kragujevcu, u Hali Jezero. Simpatizeri ove stranke ili oni koji su tako nazvani, jer „tako treba”, stigli su sa različitih strana Srbije u nekadašnju prestonicu koja je izabrana za završna obraćanja članova SNS pred početak izborne tišine.

Autobusi iz Kruševca, Čačka, Kraljeva, Aranđelovca, Svilajnca, Beograda, pristizali su dva sata pre početka skupa SNS. Građani su užurbano ulazili u halu, trudeći se da ispoštuju prethodne dogovore, jer je većina dolazila organizovano. To su nam mnogi i potvrdili odgovarajući na pitanja našeg portala. Velika grupa stigla je iz Kruševca, oni kažu da su zadovoljni trenutnim stanjem u družavi i da im je, kako naovde, „odlično sa Gašićem”.

Još jedna Kruševljanka došla je da podrži Srpsku naprednu stranku, Aleksandra Vučića i čitavu vladu. Kaže da žive kao sva srednja klasa, „vrlo smo zadovoljni našim životima, a napretkom Srbije u poslednje vreme izuzetno zadovoljni, statusom Srbije u svetu, poštovanjem koje dobijamo od stranih državnika”.

Jedan Kragujevčanin ističe da je došao da podrži predsednika Vučića, a kako kaže, i da živi loše, opet bi glasao za Srbiju, izjednačavajući predsednika i čitavu zemlju: „Nije bitno da li je meni dobro ili ne, u pitanju je sudbina države, da sačuvamo slobodu i da ne budemo okupirani, samo slobodan čovek može biti misleći čovek”.

O tome kako se živi, sagovornici navode „mnogo bolje nego pre”, „uvek može bolje, ali dobro je, samo da se ide napred”, „naravno da smo zadovoljni situacijom u državi”, „super je sve, idemo napred, prezadovoljni smo i nadamo se uspehu”, „mi penzioneri smo prezadovoljni”.

Neki kažu da su im očekivanja posle izbora takva da će u zemlji biti bolje, a dok pojedini istuču da treba „da se malo u stranci poboljšaju ljudi, da se biraju malo bolji”, dok su drugi sigurnu u pobedu.

Mlada vaspitačica iz Kruševca isitče da su uvek uz predsednika i da ga podržavaju, zadovoljni su kako predsednikom, tako i Bratislavom Gašićem koji predvodi njene sugrađane. Među onima koji su želeli da govore za Glas Šumadije bilo je i radnika iz Domova zdravlja, ali i drugih firmi, a bilo je i onih koji nisu želeli da govore ili su pored njih stajali nadređeni koju su im suflirali da nemaju komentar.

Svečanost je otpočeta himnom Srbije koju je izvela operska pevačica, a pomalo nespretnom interpretiranju teksta „Bože pravde” pridružila se i publika koja je na sedištima imala pripremljen papir.

Nakon toga usledili su govori predsednika stranke Miloša Vučevića, zatim rektora Univerziteta u Kragujevcu Nenada Filipovića koji navodi da nikada nisu bili bolji uslovi za rad naučnih radnika u Kragujevcu, posle Filipovića reč je dobila Katarina Virijević, naučna saradnica sa Instituta za istraživanje informacionih tehnologija. I Rasim Ljajić podržao je svoje kolege iz Srpske napredne stranke.

Nekadašnji predsednik Srbije Tomislav Nikolić prisutnima je rekao da je Kragujevac oživeo kada su naprednjaci preuzeli lokalnu vlast i da je SNS najbolja vlast u Republici Srbiji.

I posle svih obratio se „Aca Srbin”, više puta njegov govor prekidan je upravo skandiranjem „Aco, Srbine”, a on je narod pozdravljao i poklanjao mu se. Samo kroz nekoliko rečenica spomenuo je Kragujevac, to da je obišao radove na izgradnji prve deonice Severne obilaznice, da će se stadion Čika Dača izgraditi i biti jedan od najlepših stadiona u zemlji, a pominjući žene i majke koje su, kako je naglasio, nosioci ovog društva, rekao je da je posetio Kragujevačku višečlanu porodicu u Malim Pčelicama u kojoj je dvanaestoro dece. Naveo je da će se o takvim porodicma u budućnosti više baviti.

Govor je završen uz muziku i konfete, i Vučićeve reči da će u nedelju sigurno pobediti.

*Potreba građana južno od Beograda je da imaju svoju nacionalnu mrežu. Ovaj tekst nastao je u okviru te inicijative koju čine medijske kuće Južne vesti, Ozonpress, Glas Šumadije i Bujanovačke

Piše: Sandra Solujić
Snimateljka: Jelena Nikolić
Fotografije: Lazar Novaković
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.