Insititut za javno zdravlje Kragujevac: Od avgusta prošle godine pet beba mlađih od dva meseca obolelo od velikog kašlja

Grad

Institut za javno zdravlje Kragujevac saopštio je da nije došlo do povećanja broja obolelih beba od velikog kašlja, nakon što se u medijima pojavila informacija da je u Šumadiji pet beba obolelo od ove bolesti.

  • Način na koji su pojedini mediji preneli pomenutu informaciju navodi na zaključak da je trenutno u Šumadiji obolelo pet beba, što nije tačno, navodi Institut.

Kako dodaju, u Šumadijskom uprvanom okrugu od početka epidemije velikog kašlja, odnosno od avgusta 2023. godine do 21. februara 2024. godine, potvrđeno je pet obolelih slučajeva i to po jedan u avgustu, novembru, decembru, januaru i februaru. Svi oboleli su bili u uzrastu kada nije bilo moguće otpočeti obaveznu imunizaciju (bebe mlađe od 2 meseca).

  • Institut za javno zdravlje Kragujevac vrši pojačani epidemiološki nadzor nad pertussis-om i o svim novootkrivenim slučajevima izveštava Institut za javno zdravlje Srbije, Dr Milan Jovanović Batut, tako da su podaci o obolelima od Pertussis-a za teritoriju Šumadijskog upravnog okruga javno dostupni i na sajtu Batuta.

Epidemiološkim upitnikom dobijeni podaci ne ukazuju na međusobnu povezanost obolelih, ni prostorno ni vremenski i svi su dobrog opšteg zdravstvenog stanja.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.