IT gigant Oracle otvorio regionalni centar u Kragujevcu (VIDEO)

Društvo

Direktor Data Cloud Tehnology, Danilo Savića i regionalni direktor za severnu i istočnu Evropu korporacije Oracle, Kenet Johansen potpisali su danas u Kragujevcu komercijalni ugovor sa korporacijom Oracle

Pored predsednice Vlade Ane Brnabić, potpisivanju ugovora prisustvali su i zamenik šefa misije ambasade Sjedinjenih Američkih Država Džon Ginkl, direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu dr Mihajlo Jovanović kao i gradonačelnih Kragujevca Nikola Dašić.

Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu dr Mihailo Jovanović u svom obraćanju izjavljuje da potpisan ugovor daje na značaju razvoju sektora informaciono – komunikacionih tehnologija u Srbiji i, u okviru četvrte industrijske revolucije, omogućava joj poziciju vodećeg lidera u digitalnim transformacijama, ali i ubrzan razvoj IT klaud usluga u Evropi i širom nje. Veliki uspeh ogleda se i u činjenici da se investicija Oracle kompanije meri u desetinama miliona evra kao i da je prva investicija, ovoga tipa, u ovom delu Evrope i van Evropske unije.

Predsednica vlade republike Srbije, Ana Brnabić zahvaljuje se na ukazanom poverenju od strane kompanije Oracle koja će u Kragujevcu čuvati svoje podatke i pružati usluge klijentima.

Kada je reč o izvozu usluga informaciono-komunikacionog sektora, napominje da je ukupan izvoz u prva dva meseca 2022. godine iznosio 347 miliona evra što je za 42,7% predosti u odnosu na izvoz tokom prve polovine prošle godine. Oćekuje da će ova godina nadmašiti prošlu u vidu 2,5 milijardi evra izvoza našeg IKT sektora.

Samo prisustvo Oracle kompanije Srbiji olakšava obezbeđivanje rasta svojim kompanijama, ali i dovođenje stranih.

U julu ove godine otvara se druga zgrada data centra koja će biti smestane ifrastruktura I podaci bezbednosnih struktura (Ministastvo unutrasnjih poslova, Vojska Srbije, Bezbednosnno informativna agencija, Vojno obavestajna agencija)

Piše: Đurđa Trifunović
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.