Iznad svega voleo Kragujevac i Srbiju – Izložba o Zariji D. Vukićeviću u Narodnoj biblioteci

Društvo Kultura

Iako je bio stvaralac koji se realizovao u više oblasti (profesor, bibliotekar, književnik, prevodilac…) i diplomata po mišljenju organizatora izložbe iz Narodne biblioteke Zarija D. Vukićević i danas je nepoznat široj javnosti.

Nastavljajući da neguju kulturu sećanja na ljude koji su zadužili naš grad i zemlju zaposleni u kragujevačkoj Narodnoj biblioteci su pripremili izložbu (sa adekvatnom partećom publikacijom) posvećenu životu i radu Zarije D. Vukićevića književnog stvaraoca i diplomate.

U petak, 25. decembra na Galeriji Narodne bibliotekke „Vuk Karadžić” otvorena je izložba (po)malo kabastog imena: „Možda će se jednom videti koliko sam voleo svoju zemlju i svoj narod Zarija D. Vukićević – profesor, bibliotekar, književnik, prevodilac i diplomata” čiji su autori Gordana Vučković, Jasmina Marković (iz Zavičajnog odeljenja) i Mirko Demić, direktor biblioteke.

ČITAVA VUKIĆEVIĆEVA ZAOSTAVŠTINA SADA JE U KRAGUJEVAČKOJ BIBLIOTECI

– Sam naslov je veoma provokativan, jer to nije samo rečenica iz njegovog dnevnika „Tragična 1915. – dnevnik đaka dobrovoljca” koji je preživao Albansku golgotu već je to i njegov životni kredo koga se on do smrti držao jer je bio patriota i rodoljub u pravom smislu te reči, smatra Gordana Vučković, koautor postavke.

KRAGUJEVČANIN ŠKOLOVAN NA KEMBRIDŽU

Iako je rođen u Valjevu 1898. godine Zarija D. Vukićević je čitav svoj život je proveo u Kragujevcu – mladost i dečaštvo a vratio se našem gradu i posle završenog fakulteteta u Engleskoj, gde je radio prvo kao suplent a potom i profesor u Muškoj gimnaziji. Bio je jedno vreme i bibliotekar u kragujevačkoj javnoj biblioteci i u dva navrata njen upravnik. (Organizatori izložbe podsećaju na podatak da je pokušavao da naša biblioteka tada dobije „svoj krov” kao i na činjenicu da se i danas posle 100 godina na tom polju ništa nije promenilo).

Kragujevčanin student na Kembridžu

Vukićević je u Kragujevcu vodio veoma bogat i aktivan stvaralački život. Bio je član mnogih udruženja i društava u oblasti kulture, a čak i predsednik Fudbalskog i sportskog kluba „Šumadija”. Aktivno je pisao u ovdašnjoj štampi i sa njegovim dolaskom u Kragujevac posle studija (na Kembridžu i Mejdenhedu) po prvi put u kragujevačkim novinama počinju da se objavljuju kritike i prikazi pozorišnih predstava, koncerata i izložbi. Jedan je od osnivača Akademskog pozorišta u Kragujevcu, u kome se oprobao kao glumac, reditelj i upravnik.

SA OTVARANJA IZLOŽBE – GORDANA VUČKOVIĆ KOAUTORKA

Po odlasku u Beograd počinje da se bavi diplomatijom. Jedno vreme je bio sekretar i načelnik Kraljevske kancelarije a potom i angažovan i u Centralnom presbirou Kraljevine Jugoslavije.

– Kako su se menjale političke okolnosti tako su se menjala i njegova zvanja i postavljenja jer je i kod njega, poput njegovog oca i mnogih drugih iz porodice Vukićevića, karijera zavisila od političkog trenutka.

ZARIJA D. VUKIĆEVIĆ – KNJIŽEVNIK I DIPLOMATA KOJI JE ČITAV ŽIVOT POSVETIO SVOM GRADU I SVOJOJ ZEMLJI

Prvi put je penzionisan 1941. godine zbog sukoba sa vlastima. Tu odluku je AVNOJ odbacio ali je ponovo penzionisan 1946. kao monarhista. Vraća se u Kragujevac gde je (pro)živeo nekoliko godina i odlazi u dobrovoljni egzil u Opatiju gde će nastaviti da se bavi prevođenjem i pisanjem. Iza Zarije D. Vukićevića je ostalo preko 4.500 rukopisnih stranica.

Naša biblioteka je do sada objavila pet njegovih knjiga od kojih je jedna (o crkvi na Oplencu) reprint.

Izložba u biblioteci je organizovana u okviru projekta „Zarija D. Vukićević – profesor, bibliotekar, književnik, prevodilac i doiplomata” i po rečima ljudi iz Narodne biblioteke samo je kockica u mozaiku koji oni već duži niz godina popunjavaju, kao legatari jedne od najvećih rukopisnih zbirki u njihovim fondovima.

U KRAGUJEVAČKOJ NARODNOJ BIBLIOTECI TRUDE SE DA ISPAVE NEPRAVDU „ZABORAVA” UČINJENU ZARIJI D. VUKIĆEVIĆU – JASMINA MARKOVIĆ KOAUTOR IZLOŽBE

– Njegov život je zaista bio ispunjen, to je jedna sjajna biografija ne samo diplomate već i čoveka koji je do kraja svog života bio izuzetno vezan za Kragujevac. Na žalost posle Drugog svetskog rata bio je stigmatizovan od komunističkih vlasti i objavljivao je samo povremeno, ističe Gordana Vučković, koja napominje da je Zarija D. Vukićević, bio čoveka koji je čitav svoj život posvetio Srbiji koju je voleo iznad svega.

Trn u oku svake vlasti

Preminuo je 1978. godine a svoju bogatu literarnu zaostavštinu odlučio je da ostavi baš Kragujevcu gradu u kojem je po sopstvenim rečima „proveo najlepše dane svog života” ali i zbog velikog prijateljstva sa Miroslavom Čomićem, upravnikom kragujevačke biblioteke.

IZLOŽBU PRATI I ADEKVATAN KATALOG

Posle Zarijine smrti njegova supruga Zora je donela deo legata u biblioteku a prošle godine je njihova komšinica iz Opatije je donela ostatak, tako da je sada kompletan njegov legat u Kragujevcu.

Za vizuelni identitet izložbe (i istoimene publikacije Nemanja Brkić) pobrinula se Sanja Vučković a izložbu je pomoglo Ministarstvo kulture i informisanja RS i Skupštini grada Kragujevca, zahvaljujući čijoj pomoći se realizuje ovaj obimni projekat.

VUKIĆEVIĆEVA KNJIGA O DVORSKIM „SUNCOKRETIMA” KOJU JE OBJAVILA NAŠA NARODNA BIBLIOTEKA

Nastavljajući sa objavljivanjem Vukićevićevih knjiga kragujevačka bibloteka je objavila još dve njegove knjige koje su promovisane 28. decembra. Reč je o knjigama „Na dvoru Karađorđevića”koja opisuje njegov život i rad na dvoru i takozvane „dvorske suncokrete” (po autoru metaforično okretanje glave za svakom vlašću čemu smo i danas svedoci) i „Pripovetke – prvi deo”. U autorovoj zaostavštini po rečima Mirka Demića, direktora biblioteke ima još pripovedaka (u pripremi je druga knjiga) kao i četiri neobjavljena romana.

BIBLIOTEKA NASTAVLJA SA IZDAVANJEM RUKOPISA IZ VUKIĆEVIĆEVE ZAOSTAVŠTINE

Uprkos svemu po mišljenju zaposlenih u Narodnoj biblioteci Zarija D. Vukićević i danas je potpuno nepoznat široj javnosti. Zbog toga se oni trude da objavljivanjem dela iz njegove zaostavštine i legata isprave ovu nepravdu i revanširaju čoveku koji je neizmerno zadužio naš grad i Srbiju. Kako je na promociji Vukićevićevih knjiga rekao Mirko Demić ne samo da mu se odužuju već i da ga vrate na mesto u kulturnoj istoriji  grada, koje mu i pripada.

IZLOŽBA OTVORENA DO DANA KRAGUJEVAČKE KNJIGE

Kragujevčani će izložbu o životu i radu Zarije D. Vukićevića moći da pogledaju sve do manifestacije „Dana kragujevačke knjige” (biće i na njoj) što znači do polovine februara 2021. godine.

Zoran Mišić
Foto: Narodna biblioteka „Vuk Karadžić”
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.