Javni konkursi: Milijarde iz budžeta potrošene bez kontrole

Društvo Istraživanje

Više od 6,5 milijardi dinara podeljeno je na javnim konkursima samo tokom prošle godine, a državne institucije i lokalne samouprave nastavile su da značajan deo tog novca dodeljuju fantomskim organizacijama i udruženjima i firmama bliskim vlastima, pokazuje novi izveštaj BIRN-a.

Tokom 2023. godine, 7.788 udruženja i kompanija dobilo je oko 6,5 milijardi dinara od državnih institucija i lokalnih samouprava za sprovođenje 13.407 projekata, pokazuje BIRN-ov novi izveštaj „Javno o javnim konkursimakoji je predstavljen danas u Beogradu.

Ovo je peta godina u kojoj BIRN i Građanske inicijative, zajedno sa timom od  16 istraživača i istraživačica iz lokalnih organizacija civilnog društva, prate potrošnju državnog novca kroz mehanizam javnih konkursa u četiri sektora – medija i javnog informisanja, civilnog društva, kulture i omladine.

  • Državni novac je jedan od glavnih izvora finansiranja civilnog društva i mnogi se finansiraju malim sumama novca. Ono što se ponavlja i što je sistemski problem, jeste nedostatak evaluacije – mi ne vidimo gotovo nikada izveštaje o tome kako su pare potrošene i da li su potrošene namenski, rekla je Tanja Maksić, programska koordinatorka BIRN Srbije.

Izveštaj je nastao na osnovu baze podataka koja u ovom momentu pruža uvid u potrošnju javnog novca na svim nivoima vlasti u četiri odabrana sektora od 2019. do kraja 2023. godine, i trenutno je najveća baza otvorenih podataka ovog tipa.

U proceduralnom smislu, kako se navodi u izveštaju, najveći problem i dalje je nedostatak evaluacije postignutog i kontrole narativnih i finansijskih izveštaja, objavljivanje nestadardizovanih i neusaglašenih rešenja o dodeli sredstava, neadekvatan žalbeni mehanizam koji ne može da spreči zloupotrebe i netransparentnost rada konkursnih komisija.

Žarko Stepanović iz ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog kaže da se ove i naredne godine očekuje analiza i izmena regulative koja propisuje pravila po kojima se održavaju konkursi za civilno društvo.

„Pretpostavljam da će analiza pokazati da je potrebno menjati sve ono što jeste moguće promeniti i unaprediti taj dokument, sve u cilju što bolje transparentnog, javnog raspisivanja konkursa i dodele finansijskih sredstava. […]. Taj proces trebalo bi da bude završen do kraja 2025. godine“, rekao je Stepanović.

Kako se navodi u izveštaju „Javno o javnim konkursima“, dodatnim istraživanjem, uočene su krupne zloupotrebe u sektoru civilnog društva. Na uzorku od 396 organizacija koje su dobile milion i više dinara od republičkih ministarstava, utvrđeno je da trećina njih spada u fantomske organizacije, odnosno da ni o njima ni o njihovim projektima nije moguće pronaći gotovo nikakve informacije.

Tokom istog istraživanja, identifikovano je i 27 organizacija koje ispunjavaju jedan ili više kriterijuma koji ih kvalifikuje kao „vladine nevladine organizacije“, odnosno GONGO organizacije. Njihovi predstavnici imaju poznate veze sa vrhom vlasti ili svojim delovanjem podržavaju njihovu agendu.

Finansiranje „nepostojećih“ projekata i „prijateljskih“ organizacija, trend koji pratimo godinama unazad, sve više ugrožava finansijsku održivost organizacija koje su aktivne u svojim lokalnim zajednicama ili pružaju stvarne usluge korisnicima, a to su, vrlo često, najugroženije ili najranjivije grupe u našem društvu.

Izveštaj BIRN-a pokazuje da je 2023. godine na javne konkurse potrošena gotovo ista suma kao i prethodne, 2022. godine. Najveći deo novca je potrošen u sektoru civilnog društva (2,7 milijardi dinara), a zatim u sektorima medija (1,9 milijardi) i kulture (1,4 milijardi), dok je najmanje novca je potrošeno  na omladinske projekte (344 miliona).

Obavezu da na javnim konkursima dodeljuju novac imaju ministarstva, pokrajinski sekretarijati i lokalne samouprave. Ovaj novac se dodeljuje udruženjima za poslove i aktivnosti koje država ne može sama da sprovede, a koji su u javnom interesu.

Pored medija, civilnog društva, kulture i omladine, država finansira i mnoge druge – poput onih iz oblasti obrazovanja ili sporta. Nema centralizovanih podataka o tome koja je ukupna suma koju Srbija godišnje podeli na javnim konkursima.

BIRN-ova Baza podataka o javnim konkursima sadrži podatke o više od 3.000 javnih konkursa na kojima je potrošeno 29 milijardi dinara (254 miliona evra) na više od 64.000 projekata od 2019. do kraja 2023. godine.

Piše: http://BIRN
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.