Jekić: Čestitam Vučiću na izveštaju Freedom house-a, Srbija je autokratizujući hibrid

Politika

Saopštenje Dalibora Jekića, predsednika Gradskog odbora Stranke slobode i pravde prenosimo u celosti:

  • Čestitam SNS-u i Aleksandru Vučiću, jer je režim u Srbiji po poslednjem izveštaju Fridom hausa označen kao autokratizujući hibrid. Još jednom ste uspeli da obrukate zemlju u međunarodnoj javnosti, žrtvujete ugled i budućnost zemlje zarad ostanka na vlasti, izjavio je narodni poslanik Stranke slobode i pravde Dalibor Jekić. 

Dodao je da je izveštaj u kojem su detektovane sve one stvari na koje mi u opoziciju ukazujemo već duže vreme poražavajuće.

  • Ranjive institucije, zarobljeno pravosuđe, politizovane sudske odluke, korupcija, kontrola medija, dominacija vladajuće stranke u medijima, pristisci na nezavisne novinare, zloupotreba javnih resursa, kupovina glasova, krađa izbora su uticale na to da se Srbija nađe u društvu 10 zemalja koje su zabeležile najveći pad u ukupnom rezultatu demokratije od 2005. godine. Akcenat u ovom izveštaju je stavljen na poslednje izbore u kojem se jasno definiše da je urušen integritet izbora zbog svih prevarnih radnji koje je Srpska napredna stranka sprovodila. Detektovan je i trend pogoršanja medijskog ambijenta, kao i potpuna dominacija u medijima Aleksandra Vučića i vladajuće stranke i targetiranje nezavisnih medija kao neprijateljskih, naglasio je Jekić.
  • Za ovakav istorijski pad demokratije zasluge dugujemo Aleksandru Vučiću i Srpskoj naprednoj stranci, ovaj režim ima kontinuitet erozije demokratije koja je označena kao autokratizujući hibrid koja ima tendenciju da preraste u polukonsolidovani autoritarni režim. Očigledno je da je za ovaj režim demokratija strana reč, a da njenu suštinu i vrednosti nikad nisu i neće razumeti, zaključio je. 
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.