Jevtić: Neprimerena preporuka ministra da nastavnici ubeđuju učenike i roditelje da se vakcinišu

Izbori 2022

Predsednik resornog odbora GO Demokratske stranke ( DS ) za prosevtu i obrazovanje, Milan Jevtić, saopštio je danas da je početak školske godine ponovo je u senci epidemije, obeležen nagađanjima na koji način treba da se krene i pitanjima koji model rada je najbezbedniji.

  • Gradski odbor Demokratske stranke u Kragujevcu smatra krajnje neprimerenom, preporuku ministra prosvete kojom se sugeriše da prosvetni radnici ubeđuju svoje učenike starije od 12 godina i njihove roditelje o potrebi da se vakcinišu. Ukoliko Krizni štab, Vlada RS i sam ministar prosvete nisu uspeli da ubede više od 50 odsto prosvetnih radnika da se vakcinišu, ne znamo na koji će način nastavnici raditi njihov posao? Istina je da nijedna zemlja na ovom svetu nije bila spremna za pandemiju ovakvih razmera, ali toliko konfuznih izjava i postupaka Kriznog štaba i Vlade RS , su u značajnoj meri uvećali nepoverenje javnosti. Ako i posle svega što smo preživeli i dalje veliki deo javnosti ne veruje da je rešenje u vakcinisanju, očigledno je da je problem do samih vlasti, poručio je Jevtić.

Jevtić je naglasio da postoje teme i problemi koji se u obrazovnoj politici ponavljaju iz godine u godinu. Kako je naveo, to su oni problemi izazvani lošim zakonskim rešenjima, nakaradnim, preglomaznim i preobimnim planovima i programima, problemi izazvani ignorisanjem usvojenih Strategija obrazovanja, od strane partijskih direktora postavljenih  na osnovu „stranačkih kvota“.

GO DS Kragujevac, prema njegovim rečima nudi i konkretne predloge i način za njihovu realizaciju.

  • Na početku svake školske godine svi roditelji, naročito oni koji imaju više dece školskog uzrasta, izloženi su ogromnim troškovima. Valja školarce opremiti za školu kako dolikuje, obezbediti prigodnu odeću i obuću, pribor za rad i učenje, nabaviti udžbenike… DS se zalaže za to da se svim roditeljima pomogne u savladavanju ovih teškoća. Gradska vlast bi morala da im makar deo tereta skine sa grbače i obezbedi besplatne udžbenike, rekao je Jevtić.

Prema njegovim rečima takva praksa se primenjuje u većini zemalja Evrope.

  • Predlog je da se izdvoje sredstva za po jedan razred u razrednoj i predmetnoj nastavi, uz obavezu čuvanja udžbenika koje bi sledeće godine nasledili učenici sledeće generacije. Naredne godine bi kupili udžbenike za neki drugi razred uz obezbeđivanje istih uslova čuvanja i nasleđivanja. Zakon poznaje postojanje Opštinskog Saveta roditelja, koji, naravno ne funkcioniše u realnosti, već postoji samo na papiru. Uz njegovo aktivno učešće kao i učešće direktora škola, na tim sastancima bi se došlo do konkretnog rešenja, istakao je Jevtić.

On je dodao i da se nekoliko godina unazad, broj učenika u gradu značajno smanjio, što je kako navodi dovelo do toga da su mnoge škole prešle na jednosmenski rad i da bi u svim školama, ako je potrebno i proširenjem kapaciteta, moglo da se pređe natakav sistem.

  • Uvođenjem ovakvog oblika rada, otvaraju se brojne mogućnosti da učenici pored redovne nastave  ispolje svoje ambicije i sposobnosti i u vannastavnim aktivnostima i aktiviranju brojnih školskih sekcija, ispunjavanju školskih sadržaja sportskim i umetničkim aktivnostima, kazao je Jevtić.

On je napomenuo i da je učenicima potrebno obezbediti makar jedan zdrav obrok u školi.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.