JKP Šumadija mesec i po dana skrivalo od javnosti raskid ugovora sa izvođačima radova na Tržnici (VIDEO)

Grad Istraživanje

Stigla je i zvanična informacija o raskidu ugovora sa izvođačem radova na Zelenoj pijaci – Centar, odnosno, – Konzorcijumom okupljenim oko „Eurodomusa d.o.o.“ Beograd.

Prema informacijama koje je dobila Televizija „Nova S“ Ugovor između JKP „Šumadija“ i pomenutog Konzorcijuma raskinut je još 1. februara, gotovo mesec i po dana pre nego što je ta informacija procurela u javnost. U Informaciji namenjenoj samo Televiziji „Nova S“, iako su istu zatražili i portali „Glas Šumadije“, „Pressek“, „InfoKg“ kojima je rečeno da se strpe do petka, Marko Vujnović, direktor JKP „Šumadija“ obavestio je javnost da je Ugovor prekinut jednostrano, a ne sporazumno – „zbog nepoštovanja odredbi Ugovora“.

U istoj informaciji se ponavlja već poznato, da je raspisana javna nabavka za nove izvođače radova, ali ovoga puta samo za završetak radova na nadstrešnici i to sa rokom od 90 dana od uvođenja u posao novih izvođača, što u najboljem slučaju može biti sredinom avgusta ili početkom septembra ove godine.

„Ova javna nabavka“ kaže direktor Vujnović „neće uticati na izmenu ukupne cene, jer se uklapa u procenjenu vrednost celokupne javne nabavke“ koja je, da podsetimo, prema poslednjem poznatom
Aneksu sa prethodnim izvođačem bila sa sve PDV-om oko 455 miliona dinara ili 3,9 miliona evra (po kursu od 117 dinara). To je za 30 odsto viša od prvobitno planirane cene radova u aprilu 2020. godine.

U istoj informaciji pominju se kao „krivci“ za otezanje posla na tri godine „nedostatci prvobitnog projekta rekonstrukcije“, posle čega se, a i zbog same bezbednosti, pristupilo izradi zasebnih separata za nadstrešnicu, matičnu zgradu i bivšu podzemnu garažu, sada namenjenu trgovini, koji uključuju i projekat stabilizacije spoljnih zidova samog objekta, kako se ne bi ponovilo njihovo urušavanje, kao ono od 6. jula 2020. Navodi se da je u toku „finalizacija Separata izmene projekta rekonstrukcije matičnog objekta“, posle čega treba da usledi tehnička kontrola ovog Separata i nastavak radova na samoj zgradi.

Direktor Marko Vujnović optimistički zaključuje da „svi radovi na rekonstrukciji objekta Zelene pijace – Centar treba da budu gotovi do kraja ove kalendarske godine.“ Mišljenje druge strane, to jest „Eurodomusa d.o.o.“ Beograd, o raskidu ugovora u ovom trenutku nismo uspeli da dobijemo, jer je ovo privredno društvo promenilo adresu i broj telefona. Interesantno je da u poštanskoj službi koja se bavi informacijama o telefonskim brojevima, kažu da ovo preduzeće nema registrovan telefon ni u toj službi, ni na internetu.

Kragujevčane sada najviše interesuje da li će izvođač radova koji, po rečima direktora JKP „Šumadija“ – nije ispoštovao odredbe Ugovora, platiti za to kaznu predviđenu prvobitnim ugovorom. Naime, članom 7 Ugovora, predviđene su „ugovorne kazne“ ukoliko izvođač radova ne završi radove u ugovorenom roku i to dva (2) odsto od ukupno ugovorene vrednosti, koja je, da se podsetimo bila 455 miliona dinara, za svaki dan zakašnjenja. To je nekih devet miliona po danu. Zakašnjenje nije smelo biti veće od 50 dana, jer i to znači da Izvođač plaća cenu celokupnih radova, a Ugovor se automatski raskida. Za to je podneta i bankarska garancija u vrednosti od nešto više od 29. miliona. Izvođači na Zelenoj pijaci do sada su izbegavali isplaćivanje tih kazni, jer bi pred sam istek roka, bio donošen novi Aneks koji je rok produžavao. Poslednji poznati Aneks, kojim je produžen rok, predviđao je završetak radova do 18. oktobra prošle godine. Na JKP „Šumadija“ je da nam sada saopšti da li je i posle toga bilo novih aneksa i produženja roka i do kada, odnosno da li je aktivirana ugovorna obaveza o kazni i ako jeste, koja je njena vrednost?

U razlozima koji su u prvobitnom Ugovoru naglašeni ukoliko dođe do jednostranog raskida pored kašnjenja radova, navodi se i da je ugovor moguće raskinuti ukoliko izvršeni radovi ne odgovaraju propisima ili standardima za tu vrstu posla, ili kvalitetu navedenom u ponudi, ili se ne izvode u skladu sa projektnom dokumentacijom, ili se neopravdano napusti posao. I ovde se čeka odgovor JKP „Šumadija“ da nam pojasni u čemu to Izvođač nije ispoštovao Ugovor?

Ako je do raskida ugovora došlo 1. februara kao što je rečeno, do 15. februara je trebalo, takođe po Ugovoru, da bude sačinjen zapisnik o primopredaji na osnovu kojih se tačno zna koji su radovi izvedeni i kolika je njihova vrednost. S obzirom da je prošlo preko 1.000 dana koliko Kragujevčani čekaju da se završi njihova pijaca, većina bi volela da sazna ove detalje, koje bi, takođe, mogao da javno iznese direktor Vujnović.

Za kraj, zanimljivo je da je tog 15. februara u Kragujevcu gostovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je i sam dao obećanje da će svi radovi biti gotovi do kraja 2023. Pitali smo se tada, na osnovu čega on daje ta obećanja, a sada se čini da je on znao ono što je za Kragujevčane tada još bila tajna.

Piše: Gordana Jocić
Fotografija: Lazar Novaković
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.