Just naturale: Razmena parcela se sprovodi u upravnom postupku i po tržišnim uslovima

Grad
Povodom izjave gradonačelnika Kragujevca Nikole Dašića da su sa investitorom na lokaciji jezero Bubanj „vođeni razgovori“ i da je grad ponudio razmenu parcela, oglasila se i firma Just naturale, čije saopštenje prenosimo:

Imajući u vidu nedavnu izjavu gradonačelnika grada Kragujevca gospodina Nikole Dašića, u kojoj navodi da mu je „interes da zaštiti investitora od štete“, da „želi da pomogne investitoru“ i da je „zabrinut da investitor ne profitira“, pa mu preko medija nudi u razmenu za lokaciju na jezeru Bubanj drugu lokaciju u vrednosti za koliko je lokacija na jezeru Bubanj kupljena, Just naturale nalazi za neophodno da javnost upozna sa tačnim stanje stvari, jer je ovakav stav gradonačelnika suprotan zakonu ali i dosadašnjem postupanju Grada u ovakvim slučajevima.

Gradonačelnik se nikada nije sastao sa investitorom Just naturale, niti je pokrenut bilo kakav postupak razmene.

Investitor se sastao sa saradnicima gradonačelnika koji su vrlo korektno stavili do znanja investituru da će mu u dogledno vreme preneti stav gradonačelnika u pogledu rešavanje imovinsko pravnih odnosa na lokaciji jezero Bubanj. Medjutim, gradonačelnik svoj stav, umesto investitoru, iznosi medijima, pogrešno interpretirajući propise o javnoj svojini.

Naime, stav gradonačelnika nije u skladu sa zakonom, jer se razmena nepokretnosti sprovodi isključivo u upravnom postupku i pod tržišnim uslovima imajući u vidu procene tržišnih vrednosti nepokretnosti koje se razmenjuju.

Nejasan je stav gradonačelnika da se „zaštiti jezero Bubanj od svih budućih vlasti“ imajući u vidu važeće planske akte čija izmena nije pokrenuta a u skladu sa kojim je gradnja na ovom području itekako moguće.

Kao dokaz za ovu tvrdnju dostavljamo informaciju o lokaciji i to jednu iz 2020 godine i jednu iz 2018 godine, odnosno iz perioda kada je Just naturale kupilo lokaciju na jezeru Bubanj.

Lokaciju na jezeru Bubanj, upravo na osnovu informacije o lokaciji iz 2018. godine, Gad je preneo privrednom društvu „Kasica doo Beograd“, od koje je Just naturale kasnije kupilo lokaciju, i to radi izgradnje poslovnog objekta u skladu sa planskim aktom koji je važio u vreme otuđenja lokacije od strane Grada, zatim u vreme kasnije kupoprodaje a koji je i danas na snazi.

Netačne su izjave gradonačelnika da se Just naturale nije obraćala Komisiji za planove. Ovo privredno društvo je krajem prošle godine predalo Komisiji za planove urbanistički projekat radi potvrđivanja a kasnije i dopunu istog, čime je u potpunosti ispoštovan važeći planski akt.

Komisija za planove nije odlučivala po zahtevu investitora ali je Skupština grada Kragujevca brže bolje usvojila inicijativu za izradu plana nižeg reda za lokaciju jezero Bubanj u nameri da investitora opstruira u postupku izdavanja građevinske dozvole.
Inicijativa koji je usvojila Skupština grada, pored toga što još uvek nije stupila na snagu, tiče se budućeg plana nižeg reda koji u svemu mora da bude usklađen u skladu sa višim planskim aktom na osnovu koga u konkretnom slučaju postupa i investitor.

Na kraju gradonačelnik navodi da će biti dozvoljen „neki vid gradnje“, da će biti dozvoljeni „neki sadržaji“, tako da smatramo opravdanim da upoznamo javnost sa konkretnim pravilima gradnje za lokaciju jezero Bubanj i zato dostavljamo radi objavljivanja informacije o lokaciji, ostavljajući građanima da sami izvrše uvid u to šta je važećim višim planskim aktom predviđeno za ovu lokaciju a sa čime bi gradonačelnik itekako trebao da bude upoznat jer postupak za izmenu ovog planskog akta nije pokrenut dok budući planski akt nižeg reda, o čemu je doneta inicijativa za izradu koja još uvek nije stupila na snagu u svemu mora da ispoštuje pravila gradnje propisana planskim aktom višeg reda.

Zabrinjavajuće je to što, kada su u pitanju drugi investitori, stav gradonačelnika Dašića nije bio da se plaćanje za nepokretnosti koje su predviđene za javno građevinsko zemljište vrši u visini iznosa koji su ti investitori platili privatnim vlasnicima, već je izvršeno plaćanje znatno viših iznosa, što ćemo prezentovati nadležnim organima radi ocene zakonitosti postupanja organa Grada u konkretnim slučajevima.

Tagovi:

4 thoughts on “Just naturale: Razmena parcela se sprovodi u upravnom postupku i po tržišnim uslovima

  1. Meni deluje da bi investitor mogao da ostane i bez ove ponude. Kragujevčani kažu – Marš sa Jezera!

  2. Objavite ko je ovlašćeni urbanista koji je rukovodio i overio plan PDR Radna zona i zona poslovanja iz 2013.! Taj treba da ili ostane bez licence ili da potvrdi ovo što je napisao i što je opština izdala u skladu sa planom! I laiku je jasno da mogu da grade, ali i da je kriv urbanista a ne vlasnici kojima je dozvoljena ta izgradnja ! Gradonačelnik se petlja u sve iako se vidi prema njegovoj izjavi da o urbanizmu ništa nezna !

  3. Rale, kao prvo nauči gramatiku…“nezna“, piše se “ne zna“! Drugo, očigledno da si u toj materiji, tako da je prosto neverovatno da nisi upoznat sa procedurom izrade planske dokumentacije i da pokušavaš i da sudiš i donosiš presudu (“kadija te tuži, kadija ti sudi“). Aktivnosti izrade planske dokumentacije, počinju po nalogu nadležnih u lokalnim samopravama, a zatim se radi “Plan generalne regulacije“, a na planskom osnovu “Generalnog urbanističkog plana“. Po izradi PGR (naravno da overava direktor preduzeća, kao i svi koji su učestvovali u izradi), nadležna Komisija (članovi Komisije su predstavnici lokalne samopurave i resornog ministarstva) daje svoje mišljenje (mogu da usvoje, ili daju primedbe, sugestije i sl), zatim sledi javni uvid, ponovo Komisija, sednica Veća itd. Na kraju celog procesa, na sednici Skupštine usvaja se Plan, a u ovom slučaju PGR “Radna zona Kragujevac i zona poslovanja“ (sastoji se iz više celina, a jedna je “Stara varoš-sajmište“). Ko želi i koga to zanima, možete sve videti u “Službenom glasniku grada Kragujevca“, br.26/13 i nema razloga da se bilo koji segment Plana izvlači iz konteksta, kada je tu sve jasno definisano! Posebno obratite pažnju na prostor oko jezera “Bubanj“, gde je definisan sadržaj kao zona sporta i rekreacije, uređenje zelenih površina, staza, osvetljenja, kao i svih neželjenih uticaja na floru i faunu (eventualni događaji izlivanja zapaljivih tečnost usled saobraćajnih nezgoda, požari, vremenske nepogode…). Na kraju, očigledno da Vam je nešto drugo u interesu…ali ne brinite, sigurno neće biti objekat sa više etaža, kao što je “planirao“ sada aktuleni glavni gradski urbanista Radulović i njemu “poslovno blizak“, smenjeni direktor JP “Urbanizam“ Dunčić. Gradonačelnik Dašić, nije u obavezi da poznaje urbanizam, planiranje, projektovanje i izgradnju, ali zato ima saradnike koji su prepoznali značaj i koji će pristupiti zaštiti i daljem uređenju ove lokacije, kao zelene oaze. I…do “juče“, taj prostor je bio neuređen i neugledan, a sada postaje prostor na kojem je sve veći broj ljubitelja ‘kragujevačkog srca“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.