Kako glasati na referendumu ako imate koronu?

Doba korone Društvo Grad Istraživanje

U nedelju 16. januara, prvi put nakon nastanka Republike Srbije, ili ako baš hoćete, od raspada Državne zajednice Srbije i Crne Gore, dakle od 2006., imaćemo priliku da svoje mišljenje damo o nekom referendumskom pitanju.

Prvi put doduše u uslovima pandemije, ali za razliku od nekih zemalja koje bi tek trebalo da se suoče sa organizacijom glasanja u kovid uslovima, Srbija je te ‘’mačiće već u vodu bacila’’. U junu 2020. Srbija je bila prva zemlja koja je u uslovima pandemije organizovala glasanje, odnosno birala gradske odbornike i narodne poslanike.

Iako su u trenutku organizovanja izbora, prema zvaničnim podacima, uslovi bili povoljni, odnosno zaražavanje minimalno, po prvi morala se voditi dodatna opreznost, bar kada je dezinfekcija u pitanju. A glasanje van biračkog mesta omogućiti i onima koji su se u tom trenutku našli u karantitnu zbog korone.

  • 2020. Srbija je prva organizovala izbore u doba korone i onda je tu bila novina to što je bilo produženje prilikom kog su birači mogli da se prijave da glasaju van biračkog mesta, odnosno od kuće. To je bila prva izmena, to je ja mislim kao ovo sada, 48 sati, odnoson dva dana pred glasanje, pa onda do 11 časova prijavljujete se kod komisija, a na sam dan referenduma do 11 časova možete glasačkom odboru da se prijavite. I tada smo zabeležili, da smo imali prijavljenih za glasanje van biračkog mesta 3,3 odsto birača, što je na primer, dvostruko više bilo u odnosu na Parlamentarne izbore 2016. godine, objašnjava ispred posmatračke misije CRTA, Jovana Đurbabić.  

Da je uzrok ovakvom porastu bila korona, ne može se sa sigurnošću tvrditi, ali se može pretpostaviti. Ono što se sada može primetiti, prema rečima Jovane Đurbabić, ispred posmatračke misije CRTA, jeste da za ovo glasanje postoje konkretni propisi i pravila koja su pre godinu i po dana izostala.

glasanje na biračkom mestu
  • RIK je pripremio ovo uputstvo ( Uputstvo o načinu glasanja u uslovima COVID-19 ), ono je objavljeno u subotu, 8. januara i na taj njihov nacrt Krizni štab je dao saglsanost. Ali kada gledate rešenje Kriznog štaba i vidite kada je to bilo, to je bilo 28. decembra, poslenja sednica Kriznog štaba u prošloj godini. Dakle to je bio trenutak pre ovolikog broja (zaraženih). Tako da tu jeste RIK verovatno vodeći se iskustvom kako je bilo 2020. godine, oni su pripremili taj nacrt i to je pohvalno za njih zato što su delovali proaktivno i zato što su se potrudili da urade ono što je do njih, kaže Đurbabić.

Pomenutim uputstvom, bliže se uređuje način sprovođenja glasanja na republičkom referendumu u uslovima epidemije zarazne bolesti COVID-19. Odnsono, čišćenje i dezinfekcija glasačkog mesta, uređivanje i održavanje glasačkog mesta i prostorije u kojoj se glasačko mesto nalazi i kao i sam čin glasanja.

Propisi i uputstva za glasanje van biračkog mesta

Uputstvom je takođe definisano i glasanje van glasačkog mesta. Prema uputstvu, kada se prijavite za glasanje van glasačkog mesta, dužnost lica kome se prijavljujete jeste da vas najpre upita da li ste zaraženi koronom, odnosno da li imate neke od simptoma ( povišenu temperaturu, respiratorne probleme i dr. ) ili vam je određen karantin.

Ukoliko ste zbog korone sprečeni da izađete na glasačko mesto, poverenici glasačkog odbora koji dolaze kod vas moraju nositi zaštitne maske i rukavice, dezinfikovati svoje rukavica prilikom dolaska i odlaska (kod svakog birača), ali i dezinfikovati vaše ruke, kao i ruke pomagača ( ukoliko ga ima ), kao i kontrolisati da nosite maske.

Glasač koji je zaražen koronom ili ima simptome ove bolesti, glasa ispred ulaznih vrata kuće/stana u kome boravi. U tom slučaju ne sme imati direktan kontakt sa glasačkim materijalom i može da glasa isključivo uz pomoć pomagača, koji umesto njega preuzima i predaje material poverenicima glasačkog odobra, uključujući i identifikacioni dokument glasača. Pomagač ne sme biti osoba obolela od kovida, a glasač je dužan, da radi identifikacije, privremeno skine zaštitnu masku.

Nakon povratka na glasačko mesto, obavlja se dezinfikacija materijala.

Propisu su dakle jasni, ali hoće li se svi istih pridržavati? U CRTI kažu, uvek ima onih koji pravila krše.

  • Imali smo dakle u 2020. duplo više prijavljenih birača, van biračkog mesta, a mi smo zabeliželi, šta se tiče članova glasačkog odbora, da u 8 odsto slučajeva glasanja van biračkog mesta, oni nisu koristili zaštitu opremu u skladu sa merama za sprečavanje koronavirusa. Dok s druge strane 23 odsto birača nije koristilo zaštitnu opremu tokom glsanja van biračkog mesta. To je, ja verujem, zato što nije bilo ovako striktno propisno, kaže ispred posmatračke misije CRTA, Jovana Đurbabić.
glasanje na izborima, juna 2020. godine

U CRTI dodaju i da su u 10 odsto slučajeva, članovi biračkog odbora sporadično koristili opremu u skaldu sa merama za sprečavanje širenja korona virusa, a da je u 82 odsto slučajeva oprema korišćena u potpunosti. Kada je reč o glasačima, dodaje se i da je 27 odsto birača zaštitnu opremu koristilo sporadično, dok je 50 odsto glasača opremu koristilo u potpunosti.

Da li je bezbedno izaći na izbore?

Ipak, iako je kako su u CRTI naveli, pohvalna reakcija Kriznog štaba i Republičke izborne komisije, koji su o propisima za glasanje prilikom pandemije mislili daleko unapred, ostala je nepoznanica da li je uopšte bezbedno organizovati izbore u trenutku kada su rekordne brojke zaražavanja.

  • CRTA je uputila 5. januara, javni poziv, dopis i Kriznom štabu i Vladi i RIK-u da se izjasne u skladu sa situacijom, pošto raste broj zaraženih, da li postoje uslovi za bezbedan izlazak na glasanje. RIK je izašao sa ovim uputstvom, ali opet napominjem, to je nešto što su pripremili ranije, odnosno ranije je data saglasnost Kriznog štaba, dok evo Krizni štab i dalje i Vlada za koje smatramo da su ipak najodgovorniji i najkompetentniji da se o tome izjasne, do sad se nisu izjasnili, kaže Đurbabić.

Kada je reč o samom glasanju na biračkom mestu, odnosno uslovima pod kojima će se glasanje sprovesti, uputstvom je određen da glasačka mesta moraju biti očišćena, dezinfikovana i provetrena najmanje 24 časa pre dana glasanja. Pre, tokom i po završetku glasanja, prostorije će se češće provetravati, radne površine i mesta na kojima se nalaze paravani za obezbeđivanje tajnosti glasanja dezinfikovati, a posebno hemijske olovke.

Izbori za Savete MZ, avgust 2021. godine

Razmak između paravana za obezbeđivanje tajnosti glasanja mora biti najmanje jedan i po metar, a ako glasač glasanju pristupi bez zaštitne maske, član glasačkog odbora dužan je da mu obezbedi masku i postara se da je pravilno stavi na lice.

Mora se obezbediti razmak od najmanje jednog i po metra između članova glasačkog odbora i drugih lica, poput glasača, ovlašćenih posmatrača, članova RIK-a ili izborne komisije jedinice lokalne samouprave, predstavnika medija.

Članovi glasačkog odbora koji utvrđuju identitet glasača dužni su da nose zaštitne rukavice koje bi treba povremeno dezinfikuju, a poželjno i menjati. Dok je glasač je dužan da privremeno skine zaštitnu masku radi utvrđivanja identiteta.

Šta kaže praksa od pre godinu dana?

Nije zgoreg pomenuti i da su tokom izbora 2020. godine, prema izveštaju posmatračke misije CRTA, članovi biračkih odbora na 97 odsto biračkih mesta, zajedno s izbornim materijalom, od Republičke izborne komisije dobili i zaštitnu opremu (maske, rukavice,…).

Da je tokom izbornog dana zabeležena nekonzistentnost u korišćenju zaštitne opreme na biračkim mestima, kako od strane članove biračkih odbora, tako i od strane samih birača.

Da se tokom popodnevnih sati procenat biračkih mesta na kojima su članovi biračkih odbora koristili zaštitnu opremu (maske i rukavice), smanjio sa 71 odsto, zabeleženih u 14 časova, na 65 odsto u 18 časova.

Da su članovi biračkih odbora sporadično koristili zaštitnu opremu na 25 odnosno 29 odsto biračkih mesta. Kao i da je zabeležen pad konzistentnosti u korišćenju zaštitne od strane birači, sa 53 odsto na 49 odsto biračkih mesta.

Suma sumarum svega kaže da su i članovi biračkih odbora i birači, kako je dan odmicao, sve manje koristili i maske i dezinfekciona sredstva i da su sve manje obraćali pažnju na zaštitne mere.

Apel, pored propisa, o pridržavanju zaštitnih mera i dalje stoji. Ako vodimo računa o svom zdravlju, vodimo računa i o tuđem.

A ukoliko ste zbog korone u karantinu ili imate neki od simptoma koji ukazuju na kovid, umesto da se sami uputite na biračko mesto, možete se prijaviti za glasanje sa mesta boravišta, na neki od telefona koji je pred vama, a koje je objavila Republička izborna komisija.

KRAGUJEVAC034/306-0124; 034/331-961

ARANĐELOVAC064/866-9296; 064/866-9295

TOPOLA060/ 346-4366

BATOČINA064/848-1578

LAPOVO065/853-8760; 069/264-6800

RAČA061/620-6116; 060/753-3140; 064/015-8714

KNIĆ06 /155-7735 ( pozivni broj je izostavljen i na samom sajtu, a do objavljivanja teksta nismo dobili potvrdu o tačnom broju )

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.