Kako se u Kragujevcu određuju cene u privatnim vrtićima

Društvo Grad

O poskupljenju cene privatnih vrtića i uslovima u kojima deca borave i šta dobijaju za taj isti novac, našoj redakciji pisala je jedna čitateljka. Pitali smo grad i pomenutu predškolsku ustanovu „Drugarstvoˮ na osnovu čega se forimira cena vrtića, državnih i privatnih, i ko vrši kontrolu. Grad je odgovorio na pitanja vodeći se pravilnikom o merilima za utvrđivanje ekonomske cene, objasnivši koliko izdvaja grad, a koliko roditelji, dok nam je direktorka predškolske ustanove rekla kako oni vide ovaj problem.

Naša čitateljka se požalila kako je predškolska ustanova „Drugarstvoˮ povećala cenu treći put za godinu dana i da je to izavalo negodovanje roditelja. Ona se osvrnula na Pravilnik o bližim uslovima za osnivanje, početak rada i obavljanje delatnosti predškolske ustanove kojim su propisani uslovi koje treba da ispunjava objekat, i to uslovi u pogledu prostora, opreme, didaktičkih sredstava i zaposlenih, te se zapitala da li i „Drugarstvoˮ ispunjava propisane uslove, s obzirom na iznos koji roditelji plaćaju.

Direktorka date predškolske ustanove rekla je da je Upravni odbor bio primoran da donese odluku o promeni cene usluga smeštaja, čuvanja i vaspitanja dece samo jednom od juna 2022. godine i to usled povećanja svih troškova koji se odnose na elementarno funkcionisanje predškolske ustanove.

  • U skladu sa svim ekonomskim okolnostima poslovanje naše ustanove je bilo dovedeno u pitanje i samim tim Upravni odbor je morao da donese odluku da se cena smeštaja, čuvanja i vaspitanja poveća za 800,00 dinara po detetu i sada iznosi 7.700,00 dinara, s tim da je ostala na snazi odluka da svako drugo dete (čije prvo dete već pohađa našu ustanovu) ima popust od 20%, tako da ta cena iznosi 6.160,00 dinara, a svako treće dete ima pravo na besplatne usluge smeštaja, čuvanja i vaspitanja.

Zbog povećanja ekonomske cene koju određuje grad, direktorka kaže da su i oni morali da podignu cenu. Razume nezadovoljstvo roditelja, ali ističe da i oni moraju da isprate finansijsko poslovanje firme, te da su veliki izdaci koji vrtić treba da pokrije, a tu su i zaposleni kojima treba obezbediti nadoknadu za rad. Kaže da ne želi da im dugogodišnje vaspitačice odu zbog minimalnih plata. Ističe da je bila inspekcija i da su rekli da je sve u redu.

Dodaje da je u skladu sa odlukom grada Kragujevca roditeljima pružena i mogućnost da dobiju pomoć od grada i deo cene je finansiran.

Iz grada kažu da se Pravilnikom o merilima za utvrđivanje ekonomske cene programa vaspitanja i obrazovanja u predškolskim ustanovama propisuju merila na osnovu kojih osnivač, odnosno nadležni organ lokalne samouprave utvrđuje ekonomsku cenu programa vaspitanja i obrazovanja po detetu u predškolskim ustanovama čiji je osnivač.

Kako se u skladu sa navedenim pravilnikom, ekonomska cena utvrđuje za svaku kalendarsku godinu, za 2023. godinu utvrđena je ekonomska cena programa vaspitanja i obrazovanja u celodnevnom obliku rada u trajanju od 11 časova, do polaska u pripremni predškolski program, u iznosu od 19.150,00 dinara mesečno po detetu.

Ekonomska cena programa vaspitanja i obrazovanja u celodnevnom obliku rada u trajanju od 11 časova – pripremni predškolski program, utvrđena je u iznosu od 17.808,00 dinara mesečno po detetu.

O ceni privatnih vrtića i vršenju kontrole iz grada su nam rekli da cenu programa vaspitanja i obrazovanja u predškolskim ustanovama čiji je osnivač drugo pravno ili fizičko lice utvrđuje osnivač predškolske ustanove u skladu sa svojim poslovnom politikom. Kontrolu rada privatne predškolske ustanove u pogledu sporvođenja zakona i drugih propisa i opštih akata vrši prosvetna inspekcija, a poslove stručno-pedagoškog nadzora nad radom ustanove vrši prosvetni savetnik. Ustanova može biti i predmet kontrole budžetske inspekcije i drugih nadležnih inspekcija.

Nadležni grada Kragujevca istakli su sledeće:

  • Roditelj, čije je dete upisano u jednu od ustanova čiji je osnivač grad, plaća 20 % od utvrđene ekonomske cene. Za 2023. godinu učešće roditelja iznosi 3.830,00 dinara mesečno, odnosno 3.562,00 dinara mesečno za dete u pripremnom predškolskom programu. Grad finansira preostali iznos – 80 % od utvrđene ekonomske cene, što u ovoj godini iznosi 15.320,00 dinara po detetu do pripremnog predškolskog programa i 14.246,00 dinara po detetu u pripremnom predškolskom programu.

Kada je reč o privatnim ustanovama, navode:

  • Za roditelja koji je ostvario pravo na naknadu dela troškova boravka deteta u privatnoj predškolskoj ustanovi, grad izdvaja na mesečnom nivou 15.320,00 odnosno 14.246,00 dinara mesečno po detetu. Razliku od navedenih iznosa do pune cene u privatnoj predškolskoj ustanovi plaća roditelj.
Piše: Sandra Solujić

Tagovi:

1 thoughts on “Kako se u Kragujevcu određuju cene u privatnim vrtićima

  1. Da li trece dete generalnon ne placa vrtic .To bi trebalo da je pomoc roditeljima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.