Kavčić na tribini o besplatnim udžbenicima: Zainteresovanost roditelja je univerzalna (VIDEO)

Društvo Grad Video

Savet roditelja OŠ „Živadinka Divac” u Kragujevcu sinoć je organizovao tribinu „Korak ka besplatnom i kvalitetnom obrazovanju”. Na tribini su govorili Aleksandar Kavčić, predsednik Fondacije „Alek Kavčić” i prof. Petar Veselinović, redovni profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu. Cilj tribine bio je da se roditeljima i prosvetnim radnicima približi način na koji mogu deci da obezbede besplatne udžbenike i na koje zakonske regulative se mogu pozvati.

Zainteresovanost roditelja univerzalna je, rekao je Alek Kavčić i dodao da je jasno da je roditeljima u lokalnim sredinama potrebno pomoći pri kupovini udžbenika.

  • U trista škola se koristi bar neki naš udžbenik, to je samo četvrtina škola u Srbiji, a i u tih trista ne koristi se svaki naš udžbenik, ima tu dosta mesta za poboljšanje, ali tu smo, mi te udžbenike pravimo, nemamo profit od toga, jednostavno tu smo da pružimo to kao uslugu đacima i građanima ove zemlje, naveo je Kavčić.

Osvrnuo se na mišljenja kako današnja deca mnogo vremena provode ispred telefona, te da se tu neće mnogo toga promeniti, prisetio se kako je i njemu i njegovoj generaciji govoreno da „mnogo bulje u televizor”, ko zna u šta će „buljiti” deca za 50, 60 godina, deca će uvek naći nešto što će im biti zanimljivije od škole, rekao je Alek Kavčić.

On je istakao da se može učiti iz PDF formata, da se sve to može raditi na ekranu, te da postoje razvijeni uređaji sa prilagođenim svetlima koja su prijatna kao i gledanje u papir. Ukoliko ne postoji mogućnost za to, Kavčić je naglasio da štampana izdanja nisu skupa, „cena štampe je toliko niska da vas fotokopiranje košta više od ove cene zato što je ovo odštampano u velikom tiražu i kao takvom može se spusti cena”, zaključuje Kavčić.

Snimateljka: Jelena Nikolić
Fotografije: Lazar Novaković
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.