Knjiga „Teško u glavi” na Letnjoj sceni SKC-a

Kultura

U okviru ciklusa „Razgovori o poeziji”, večeras, u sredu, 4. avgusta u 20 sati na Letnjoj sceni SKC-a biće predstavljena knjiga pesama „Teško u glavi” autora Vladimira Milojkovića.

„Nema reči čistih i nevinih značenja, jer one sve već pripadaju sistemu kulturne proizvodnje i prometa značenja koji nas okružuje, u njemu pretpostavljenim  kulturnim i političkim kontekstima upotrebe i zloupotrebe reči kojima sami kao bića reči ili baš kao ljubitelji poezije pripadamo. Pesnik je onda onaj koji se izražava ne iskazom, nego makazama i neposrednom intervencijom u pretpostavljeni kontekst i u sam tekstualni proizvod i promet, gde isecajući reči iz sistema reprodukcije, značenje stvara novu kompoziciju kao provokaciju novog smisla”, napisao je Borislav Prodanović u svom tekstu „Poezija se piše makazama”.

Pesnik Vladimir Milojkovity (mađ.) ili Milojković (srb./hrv.) je rođen 1978. godine u Szabadki / Subotici, na severu Bačke. Završio je akademske studije iz pedagogije vizuelne umetnosti (2014.) i specijalizovao se za rad sa decom sa autizmom, na Pedagoškom fakultetu u Somboru. Objavio je dve knjige poezije; „Razgovor sa Hertom” (SKC Kragujevac, edicija Prvenac, 2014.) za koju je nagrađen za najbolji neobjavljen rukopis mladog autora; i „Teško u glavi” (Presing, edicija Pod presom, 2020.).

Uređuje blog massigliebe.blogspot.com; zastupljen u novijim edicijama „Fantoma Slobode”, „Čovjek Časopis”, „Libartes”, „AKT”, „Priče iz izolacije” (Makart 2021.), pored učešća na internacionalnim kompilacijama poesié sonore, internacionalnim izložbama DADA umetnosti i festivalima kratkih filmova, redovan je učesnik poetskih čitanja, kao i radionica kreativnog pisanja „Pisalište” i književnih kolonija u CK13 (NS); vizuelni umetnik, art-performer i od 2021. član Engleskog PEN Centra. Trenutno živi u  Londonu.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.