foto: JKP Šumadija

Koliko je važan vitamin A?

Grad Milica

Iako je vitamin A prvi na vitaminskom spisku kao i u abecedi i azbuci, delotvornost vitamina A, vrlo važnog za organizam, manje je poznata u narodu. Mada su i stari Egipćani poremećaje vida lečili sokom isceđenim iz kuvane džigerice.

Vitamin A važan je za održavanje zdravog vida, obezbeđuje normalno funkcionisanje našeg imunološkog sistema, bitno pomaže u pravilnom rastu i razvoju bebe u materici. Istovremeno ima bitnog učešća u održavanju menstrualnog ciklusa, postpone funkciju žlezda, organa za varenje i disanje kao i jetre. Bitan je i za pravilan rast i razvoj kostiju i zuba.

Postoje dve vrste vitamina A. Javlja se kao nepotpuno formiran- provitamin A i potpuno formiran- vitamin A (retinol).

 Provitamin A (karotin) koji se u organizmu po potrebi pretvara u vitamin A ulazi u sastav žutog i narandžastog povrća i voća, crvene paprike, bundeve, brusnice, paradajza, a sadrže ga i šipak, gloginje i divlja tikva.

 Vitaminom A su bogati mlečni proizvodi (mleko,sir,puter), jaja (žumance), džigerica (goveđa), šargarepa, krompir, dinja, spanać, kupus, prokelj, maslačak, kajsija, breskva, šljiva. Nabrojali smo proizvode koji sadrže vitamin A, ali je ipak njegov najveći izvor riblje ulje, a najviše ga imaju masna riba, školjke i ulje jetre bakalara.

U organizmu apsorpciju vitamina A pomažu vitamini C, D, E, F, B kompleks, cink i kalcijum, a apsorpciju smanjuju kafa, alkohol, mineralna ulja i nedostatak vitamina D. Za vitamin A je važno istaći da ga uništava predugo kuvanje, visoka temperatura, sušenje i svetlost, dok ga zamrzavanje i niske temperature ne razaraju.

Zbog njegovog nedostatka u organizmu javljaju se problemi sa vidom kao noćno slepilo, suvoća očiju, zamagljen vid, a koža postaje suva, praćena svrabom i ljuštenjem. Osobe sa manjkom vitamina A sklonije su infekcijama, jer je on bitan u borbi protiv virusa i bakterija. Drastičan nedostatak vitamina A nepovoljno utiče na plodnost, kao i na rast i razvoj deteta.

Ako se primeti neki od nabrojanih simptoma koji ukazuju na nedostatak vitamina A, obavezno je obratiti se lekaru, koji će vam odrediti preporučenu dnevnu dozu. Dnevnu dozu vitamina A kako putem hrane, tako i u vidu suplementa ne smemo prekoračiti, jer se usled njegovog viška mogu razviti mučnina, povraćanje i vrtoglavica. U težim slučajevima dolazi do opadanja kose, glavobolje, bolova u kostima i mišićima. Ovo je veoma važno za trudnice, jer hipervitaminoza A može dovesti do pobačaja i oštećenja ploda.

Raznovrsnom i zdravom ishranom, upotrebom namirnica koje smo vam naveli obezbedite svom organizmu dovoljnu količinu vitamina A – ni malo ni mnogo.

Piše: dr Miroslava Mišić
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.