Komemoracija pesniku Slavimiru J. Zelenkapiću

Grad Kultura

Slavimir J. Zelenkapić 15.09.1950. – 15.05.2022.

Dana 15. maja 2022. godine, nakon duge i teške bolesti, preminuo je Slavimir J. Zelenkapić, kragujevački pesnik koji se književnim radom bavio preko 50 godina. Tokom više od pola veka njegovo književno stvaralaštvo bilo zastupljeno u različitim antologijama poezije, zbornicima poezije i proze, kao i u knjigama koje je objavio, recenzijama koje je pisao, časopisima koje je uređivao i edicijama koje je priređivao. Prvi afirmativni pesnički počeci, po sopstvenom kazivanju, su iz 1964. godine u okviru pesničke manifestacije „Drainčevi susreti“ u Prokuplju, kada je imao samo 14 godina. U Kragujevac se doselio 1971. godine gde je živeo i stvarao do kraja života. Dobitnik je više nagrada i priznanja.

U ponedeljak, 21. maja u prostorijama Narodne biblioteke „Vuk Karadžić“ u Kragujevcu, organizovana je komemoracija u njegov spomen na kojoj su govorili Mirko Demić, književnik i direktor, Narodne biblioteke „Vuk Karadžić“, Gordana Vučković ispred Zavičajnog odeljenja Narodne biblioteke i profesor Saša Milenić, pesnik i filozof, koji je u svom govoru „Put na istok Slavimira J. Zelenkapića“ dao sažet prikaz njegovog stvaralaštva opisujući, kako ga on naziva „zlatno doba književnosti u Kragujevcu“ u kojem su između ostalih sudelovali pesnici Milan Nikolić, Borislav Horvat, Slobodan Pavićević, Zoran Petrović i Vladimir Jagličić.

Stihove je recitovao Čedomir Štajn, glumac Knjaževsko-srpskog teatra „Joakim Vujić“, uz nastup gudačkog dua iz Kragujevca „Echo Duo“.

Osim književnog rada i učešća u kulturnom životu Kragujevca, Slavimir je bio poznat i kao veliki humanista. Kao aktivni član i volonter Crvenog krsta „Kragujevac“ bavio se humanitarnim radom, a o tom aspektu njegovog života, govorila je Milka Ignjatović ispred organizacije Crvenog krsta Kragujevac.

Fotografije: Narodna biblioteka „Vuk Karadžić“, FB
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.