Kompanija „Agromarket“ našla se među najvećim poslovnim grupacijama prema neto dobiti u Srbiji

Društvo Ekonomija

Kompanija „Agromarket“ našla se među najvećim poslovnim grupacijama prema neto dobiti u Srbiji i to na 9. mestu sa 5,4 milijarde dinara, prema podacima koje je objavila Agencija za privredne registre kroz publikaciju „Godišnji izveštaj o poslovanju ekonomskih celina u privredi u 2022. godini”.

Kako piše forbes.n1info.rs, u Srbiji je lane poslovalo 666 privrednih grupacija, a matične kompanije koje ih predvode upravljala su sa 2.173 zavisna i pridružena preduzeća. Analiza Agencije za privredne registre (sprovedena uvidom u 664 konsolidovana finansijska izveštaja, jer su dva bila neispravna) pokazuje da je broj grupacija, u odnosu na prethodnu godinu, povećan za 21, dok je broj zavisnih i pridruženih pravnih lica veći za 78. Pri tome, u ovim ekonomskim celinama bilo je zaposleno 321.098 radnika, 657 više nego prethodne godine.

Agencija za privredne registre objavila je publikaciju „Godišnji izveštaj o poslovanju ekonomskih celina u privredi u 2022. godini”.

Najveće poslovne grupacije po broju zavisnih i pridruženih preduzeća:

Grupa            Broj preduzeća
Delta Holding               65
Koefik                             43
MPZ Agrar dva             43
MPZ Agrar DOO           35
MK Grupa                      26
Galens invest                26
Fintek enerdži              23
Niko                                19
Milšped                          18
Mobil Media                  18

Poslovne grupacije su ostvarile ukupne prihode u iznosu od 5.470 milijardi dinara, što predstavlja povećanje od 23 odsto, dok je rast ukupnih rashoda bio nešto sporiji ‒ 22,6 odsto. Iznosili su 5.139 milijardi dinara.

Sumarno posmatrano, poslovale su profitabilno ostvarivši pozitivan neto rezultat od 271,2 milijarde dinara koji je za 28,1 odsto uvećan u odnosu na prošlogodišnji, a ujedno predstavlja 31,4 odsto realizovanog pozitivnog rezultata celokupne privrede.

Neto dobitak je ostvarilo 577 ekonomskih celina (554 u 2021.) sa 1.866 zavisnih i pridruženih pravnih lica, dok je neto gubitak iskazalo 87 ekonomskih celina (89 u 2021. godini) u čijem krugu konsolidacije je bilo 307 zavisnih i pridruženih pravnih lica.

Najveći broj pravnih lica poslovao je u sastavu grupe Delta holdinga, u kojoj ih je bilo 65 (prethodne godine 61), s tim da je 18 imalo sedište u inostranstvu.

„Sa velikim obimom konsolidacije, od po 43 povezana pravna lica, ističu se ekonomske celine Koefik DOO i MPZ Agrar dva, koje su u odnosu na prethodnu godinu smanjile broj povezanih pravnih lica“, navodi se u saopštenju APR. „Koefik za devet, a MZP Agrar dva za jedno. U okviru MPZ Agrar DOO poslovalo je 35 povezanih pravnih lica (prethodne godine 37), dok je po 26 pravnih lica konsolidovano u grupama MK Grupa i Galens invest“.

Najveće grupacije po poslovnim prihodima:

Grupa               Poslovni prihodi (u milijardama dinara)
NIS                                   536,3
EPS                                  358,5
Srbijagas                         220,0
Telekom                           158,4
Delez Srbija                     134,5
Nelt                                    99,9
Delta Holding                  95,2
Merkata                             82,6
Feniks farm                       81,1
Moj kiosk                           69,6

Najuspešnija ekonomska celina u 2022. je NIS , koja je vodeća i prema poslovnim prihodima, dok prema vrednosti poslovne imovine i kapitala zauzima treće odnosno drugo mesto. U vrhu liste najprofitabilnijih, na drugom i trećem mestu, nalaze se Eliksir grupa iz Šapca i JP Srbijagas. Pored njih, značajan iznos neto dobitka iskazale su i grupe EMS i MK Grupa, koje su na četvrtom odnosno petom mestu.

Najvrednije finansijske kapacitete koristila je ekonomska celina JP EPS, istovremeno vodeća prema neto gubitku i ukupnom gubitku, dok je prema obimu poslovne aktivnosti drugoplasirana.

Najveća ekonomska celina JP EPS raspolagala je sa najvrednijim poslovnom imovinom i kapitalom, druga je prema značajnom obimu poslovne aktivnosti i zapošljavala je najviše radnika. Pored toga, izdvaja se i kao celina sa najvećim neto gubitkom i kumuliranim gubitkom. Poslovna imovina celine uvećana je za 2,6 odsto.

Najveći rast neto dobitka, uz istovremeno najintenzivnije povećanje poslovnih prihoda, zabeležila je grupa Eter konsalting, sa 5,55 milijardi dinara pozitivnog neto rezultata. Dobit je uvećana 9,5 puta u odnosu na prošlogodišnju, dok su poslovni prihodi uvećani 7,8 puta.

Najveće poslovne grupacije prema neto dobiti: 

Grupa            Neto dobit (u milijardama dinara)
NIS                        92,4
Eliksir                   12,8
Srbijagas               8,5
EMS                        8,2
MK Grupa              8,0
Koka-kola HBC     7,8
Delez Srbija           6,7
Eter konsalting     5,5
Agromarket           5,4
Umka DOO            5,3

Najizraženiji rast poslovne imovine (66,5 odsto) beleži ekonomska celina Alta pej grupa. Sada je na 14. mestu, a prethodne godine nije bila na listi. Obrtna imovina je povećana za 86,8 odsto.

Izvor: forbes.n1info.rs

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.