BBC NEWS NA SRPSKOM

Korona virus i omikron: Od glodara do ljudi – kako je nastao novi soj

BBC News na srpskom
รูปหนูท่อ

Getty Images

Analiza omikron soja koju je uradio tim naučnika sa američkog istraživačkog instituta Skrips pokazala je da postoji šansa da je to mutirani korona virus koji je sa čoveka prešao na životinje, pa se opet vratio na ljude.

Doktor Kristijan Andersen, imunolog na Istraživačkom institutu Skrips u intervjuu za sajt biotehnološki sajt STAT rekao je omikron mutirao od polovine 2020. godine.

Ovaj soj se razlikuje od ostalih varijanti i njegova mutacija je počela znatno ranije, naveo je Anderesen.

Andersen smatra da je omikron bio u stanju da „vreba“ genetske promene duže od godinu dana i zadržao je veliki broj mutiranih gena, što nije ranije zabeleženo tokom pandemije.

To je zato što se ili inkubira u zatvorenom zajednicama čiji pripadnici ne učestvuju u istraživanjima ili se širi među određeni životinjskim vrstama.

Rezultati genetske analize Omikrona pokazali su da postoji sedam mutacija gena koje omogućavaju mnogim glodarima da se zaraze korona virusom.

Pored toga, nekoliko mutiranih gena omogućava omikronu da se prilagodi životu i razmnožavanju u telu miševa.

To je takođe gen koji se ne može naći u drugim sojevima korona virusa, što sugeriše da je omikron nastao i evoluirao u telima glodara.

Trenutno naučnici imaju tri hipoteze o poreklu omikrona.

Među njima su in vivo mutacija kod imunokompromitovane osobe, mutacija u telu hroničnog kovid pacijenta i mutacija kod životinje zaražene originalnim ljudskim sojem koji je ponovo prešao na čoveka.

Međutim, većina naučnika trenutno teži mišljenju da je omikron mutacija nastala kod imunokompromitovanih ljudi.

Ovo stanje omogućava da infekcija dugo ostane u telu, uzrokujući lako akumuliranje mutacija, dok se virus ne razvije u novi soj koji se dosta razlikuje od originalnog.

„Nije verovatno da je omikron nastao u Južnoj Africi, jer ta zemlja ima sistem koji detaljno i redovno nagleda širenje virusa.

Moguće je da je virus potekao iz drugih južnih delova afričkog kontinenta, kaže doktor Kristijan Drosten“, virusolog na Univerzitetskoj bolnici Šarite u Nemačkoj.


Pogledajte video: Kako nastaje kolektivni imunitet

Kako nastaje kolektivni imunitet
The British Broadcasting Corporation

korona virus

BBC
Banner

BBC

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.

BBC NEWS NA SRPSKOM

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.